O casă din București reconciliază industrialul cu atmosfera primitoare

Ne place să credem că nimic nu este mai important decât echilibrul. Fie între forme, fie între culori, fie între atitudini sau cum se traduc ele subtil într-o amenajare interioară. Iar casa cu două niveluri despre care îți povestim mai jos este un exemplu evident: echipa Monwahl Studio (arh. Monica Motea și arh. Valentina Stan), care semnează amenajarea interioară, s-a folosit de un cocktail armonios de materiale, texturi și elemente grafice ca să “domesticească” stilul industrial și să-i dea o atmosferă primitoare, așa cum nu te-ai aștepta, dar exact așa cum și-au dorit proprietarii.

Proiectul a inclus 155 mp utili împărțiți în zona de zi (un living open space, cu dining și bucătărie) și zona de noapte (3 dormitoare cu 2 băi). Iar procesul a decurs ideal, așa cum ne-au spus arhitectele.

“Am preluat proiectul de amenajare la “roșu”, așa că nu a fost nevoie să modificăm ceva, ci doar să dăm clienților toate informațiile necesare pentru execuție (proiectul pentru instalațiile electrice și sanitare, finisajele, detaliile de execuție etc.) și să ne asigurăm că, pe șantier, totul se desfășoară exact așa cum ne-am dorit. În plus, am avut un avantaj care a ușurat întregul proces: clientul a trecut fiecare achiziție de mobilier și decorațiune prin filtrul nostru”.

Rezultatul este o scenografie coerentă, punctată de statement-uri cromatice: cele mai multe dintre piesele de mobilier sunt proiectate de arhitectele Monwahl Studio, de la concept până la detaliere tehnică, și executate la comandă. Printre acestea au adăugat și obiecte de la Ixina, Rovere Mobili, Glassmet Industry sau Doi tâmplari.

🔔 În cazul în care te întrebi ce tip de material îmbracă peretele și blatul de bucătărie, te ajutăm noi: este dekton, o suprafață ultracompactă foarte rezistentă, creată prin combinația a peste 20 de minerale și utilizată în producția de plăci de porțelan, sticlă și suprafețe de cuarț.

Bucătăria este minimală, deschisă, cu mobilier suficient de simplu încât să devină și perfect funcțional, și fotogenic.

Ba mai mult, spațiul este un puzzle veritabil al finisajelor care se îmbină: și cele din familia industrială – dekton, inox, metal, cărămidă aparentă, MDF – și cele care le încălzesc – de exemplu, fronturile din lemn de stejar.

Cărămida continuă în restul zonei de zi, îmbogățită de structuri metalice foarte grafice, executate la comandă, iar deja clasicul tavan de beton aparent completează imaginea industrială, într-un ping-pong permanent cu zona de living, care aduce lumină și o pată de culoare întregii compoziții.

Observi cum, de la unghiurile drepte din bucătărie și dining, am trecut la rontunjimile și texturile moi din living, da? Un fel de metaforă a confortului, pe care arhitectele Monwahl Studio au trasat-o prin forme și senzații 😎.

“De fiecare dată când facem o alegere, avem în minte rezultatul final, dar și cerințele clientului și dorința de a crea spațiul ideal pentru el”, ne-au explicat ele. 

Din zona de zi ne strecurăm la etaj. Ai remarcat deja ușa Filomuro din dreapta holului și lampa-pălărie, design Constance Guisset , nu-i așa? 

Cărămida aparentă de pe casa scării este o altă trimitere industrială, de această dată subtil relaxată prin cromatică, iar balustrada metalică duce mai departe elemntul grafic al rafturilor de la parter. 

În dormitoare, doza de industrial este dată la minimum: în dormitorul matrimonial, arhitectele îl limitează la peretele cu tencuială decorativă cu aspect de beton aparent și plusează cu panoul riflat, tot în spiritul continuității mobilierului din lemn de stejar de la parter.

Mobilierul este grafic și minimal, iar lămpile de noapte suspendate salvează spațiu de depozitare pe noptiere.  

Orașul ajunge la interior, în dormitoarele copiilor: de la fototapetul în câmp dublu, care mărește vizual spațiul trecând de la culoare la nonculoare și dublând efectul prin neoane și benzi led

…la fototapetul de inspirație urbană și mobilierul custom made, care înlocuiește clasicele rafturi cu un sistem de depozitare care îți permite să etalezi pălării și șepci, de exemplu 🙂 .

Industrialul strikes again în băi, “zonele de luptă” ale celei mai mari provocări a proiectului pentru arhitecte: îmbinarea proporțiilor și detaliilor pentru 3 tipuri de plăci ceramice diferite. Secțiunile separate și nișele au contribuit la efectul de echilibru.

🛒 Plăcile ceramice, obiectele sanitare și mobilierul: Diseno, SAAB, Delta Studio.

Echilibrul este întotdeauna o provocare, iar acest proiect este una dintre dovezi: a durat aproximativ un an de zile și bugetul stabilit inițial a trecut printr-o mulțime de modificări din cauza prețurilor în continuă shimbare pentru tot ceea ce înseamnă finisaje. Însă totul e bine când se termină cu bine 😊: arhitectele ne-au spus că, la final, proprietarii și-au dorit doar să se bucure de noua lor casă, exact așa de primitoare cum și-o imaginaseră.

Și acum, meet the creators!

Arh. Monica Motea (stânga) și arh. Valentina Stan – Monwahl Studio

Câteva concursuri au fost premisa: Monica și Valentina erau colege de facultate și făceau o echipă așa de bună când participau la competiții de specialitate încât au decis să facă mai mult împreună. Așa a apărut Monwahl Studio.

“Monwahl este locul unde noi, Monica și Valentina, ne îmbinăm ideile. Mai mult decât atât, pronumele personal “mon” (al meu) din franceză și substantivul “wahl”(alegere) din germană subliniază clar spiritul poveștii: studioul este alegerea noastră. Desigur, Mon și Val reprezintă, de asemenea, și primele litere din prenumele noastre”, ne-au povestit ele.

Astăzi, în proiectele de arhitectură sau design interior pe care le creează, estetica și funcționalitatea reflectă întotdeauna identitatea utilizatorului și contextul în care el trăiește / lucrează. De altfel, portofoliul lor are deja o multitudine de fațete: de la locuințe individuale, hale industriale, showroom-uri și, de curând, case pasive, la amenajări de apartamente sau case, clinici medicale, restaurante, spații de birouri și spații dedicate exclusiv copiilor.

“Arhitectul aduce structură ideilor clienților, are un rol esențial pentru succesul unui proiect: este coordonatorul tuturor specializărilor (rezistență, instalații etc.), dar și în șantier și în execuție. Iar atunci când colaborează cu noi, beneficiarii se pot aștepta la profesionalism, creativitate și implicare 100%”, ne răspund Monica și Valentina atunci când le-am întrebat care este atuul brandului lor. 

În continuare, Monwahl Studio are planuri mari pentru cei mici: ca să afli mai multe, stai cu ochii pe noua pagină de Instagram Monwahl Studio for kids, care se concentrează pe designul interior exclusiv pentru spații destinate copiilor.

Poți să iei legătura cu Monwahl Studio aici:

📢 Website: monwahl.com
📢 Email: office@monwahlstudio.com
📢 Telefon: +40 763 555 613

În final, 5 întrebări altfel pentru Monwahl Studio:

1. Ce piesă de design ați lua cu voi pe o insulă pustie?

Monica: Lounge chair de la Charles si Ray Eames. Designerii și-au propus să creeze cel mai confortabil scaun posibil și așa aș vrea să mă simt și eu pe insulă.

Valentina: Stiloul Parker cu care schițez în timpul liber.

2. Dacă ați fi o cameră, ce ați fi?

Monica: Living – pentru că este un spațiu de întâlnire cu familia și prietenii.

Valentina: Camera de studiu.

3. Care a fost ultimul lucru care v-a entuziasmat?

Finalizarea unui proiect care a durat mai bine de 2 ani jumate.

4. Ce ați învățat în ultimul an?

Am văzut că abordarea noastră funcționează și că este o rețetă de succes pe care o vom repeta.

5. Ce material este subestimat? Dar supraestimat?

Din punctul nostru de vedere, pluta este un material subestimat, încă destul de puțin fructificat în amenajări, chiar dacă are utilizări multiple: parchet, placări 3D pentru pereți, coastere, poșete, panouri fonoizolante, bun izolator termic, acustic, antialergic. Este un material sustenabil, nu se obține prin tăierea copaciloc, se poate folosi în siguranță în orice spațiu al casei. Și dacă, în viitor, se va dori construirea unei case pasive, pluta va fi un aliat bun pentru finisaje.

Nu considerăm că există vreun material supraestimat deoarece fiecare are rolul și farmecul lui, în funcție de proiect.

Fotografii: Sabin Prodan (tryingtodoart.com)

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed