O clădire din 1886 din Cluj a fost transformată într-un spațiu de educație alternativă

Știți cât de mult ne place Clujul, așa că nu puteam sta departe prea mult timp. Mai ales pentru că am primit încă o dovadă că orașul coagulează tot mai multe spații cu design cool – ne-a demonstrat-o biroul de arhitectură ateliercetrei din Cluj, care a semnat proiectul cu acest nume lung: „Spații pentru educație alternativă în domeniul artelor la Școala Populară de Arte Tudor Jarda”. Proiectul, care a câștigat Premiul I pentru „Cea mai bună amenajare a unui spațiu public” la Elle Decoration Romanian Design Awards 2018, a urmărit amenajarea și refuncționalizarea unei clădiri care datează din 1886 și care și-a propus să fructifice esența istorică și să-i adapteze spațiile la noi funcțiuni.

Cluj

Studioul de pictură

Cluj

Studioul de coregrafie – joc popular

Arhitecții au împărțit clădirea, cu o suprafață totală de 449,60 mp, în 6 zone distincte, dedicate artelor contemporane: Studioul de coregrafie joc popular, Studioul de jazz și orchestră, Studioul de coregrafie – dans contemporan, Studioul de design vestimentar, Studioul de pictură și Studioul de grafică. Potrivit lor, narativul spațiilor are ca scop atât evidențierea arhitecturii istorice, cât și a intervențiilor actuale la nivelul designului. Cele 6 studiouri au în comun evidențierea elementelor structurale, dar diferă prin elementele și materialele indispensabile proceselor educaționale.

Cluj

Studioul de coregrafie – dans contemporan

„La ateliercetrei îndrăgim povestirile și considerăm că arhitectura este inevitabil legată de arta lor, mai mult chiar decât de concept sau de idee. Am luat parte cu drag la reabilitarea Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, încercând să construim cât mai mult pe firul povestirii acestei clădiri. Una dintre provocările majore a fost vechimea clădirii, deoarece ne-am dorit să păstrăm cât mai mult din autenticitatea ei în raport cu elementele contemporane propuse prin proiect. Am creat, astfel, antiteze: vechi și nou, autenticitate și inovație, adăugând un nou capitol povestirii”, a declarat arh. Anamaria Moldovan, unul dintre partenerii ateliercetrei.

Cluj

Studioul de design vestimentar

Cluj

Studioul de jazz și orchestră

Echipa completă care a fost responsabilă de proiect este formată din arhitecții Anamaria Moldovan, Paul-Mihai Moldovan, Florin-Vasile Lazăr, Ștefan Ionuț Perse, Eszter Szoke și Robert Dozsa, precum și din următorii colaboratori: ing. Radu Lucian Pop, CSP Proiect Line SRL, Monstar Monolit SRL, dr. Ioana Rus-Cacovean, prof. dr. ing. Augustin Popa, ing. Nicolae Rotaru, ing. Simon Moldovan, Expert M.C. biolog dr. Livia Bucșa, arh. Octavian Coroiu, arh. Ruxandra Coroiu și biolog dr. Dragomir-Cosmin David.

ClujStudioul de grafică

Fotografii: prin ateliercetrei

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed