O poveste despre lemn, lacuri și lazuri, cu accent pe protecție și estetică

Și forța are nevoie de protecție și frumusețe. Nu, nu îți dăm o lecție de psihologie și nici nu o să-ți facem sinopsis-ul celui mai nou episod Star Wars ( 🙂 ), ci o să-ți spunem o poveste despre lemn. O poveste care nu ține cont de anotimpuri. O poveste despre legătura strânsă dintre masivitate, estetică, siguranță și rezistență, dar mai ales despre protecția pe care e nevoie să i-o oferi lemnului ca să o primești înapoi 🙂 .

lazuriȘi pentru că, în ciuda atitudinii acesteia melancolice pe care ne-o dă ploaia mocănească de afară (da, când am scris articolul, se auzea ropotul ploii pe acoperiș), ne place să fim clari, o să ajungem și la esențialul discuției: ajutorul pe care ni-l dau lacurile și lazurile special create pentru protecția lemnului și evidențierea, într-o manieră caldă și unitară, a frumuseții acestui material. Am primit ponturi direct de la specialiștii CAPAROL, parte a companiei DAW BENTA, unul dintre cei mai mari producători europeni din domeniul finisajelor în construcții – ți-am mai povestit despre ei aici.

lazuriLa fel, dar nu chiar

Prin urmare, am stabilit: primul pas și scop al lacurilor și lazurilor – datoria de a proteja lemnul de intemperii, de razele UV (inclusiv pentru culori deschise), de fluctuațiile de temperatură și umiditate, care modifică în timp forma, dar și structura lemnului.

Abia când ajungem la al doilea pas, cel cu rol decorativ, ne dăm seama și de diferențele dintre lacuri și lazuri. Uite mai jos:lazuriÎn timp ce lacurile formează un strat opac netransparent, cu o peliculă de finisaj adesea lucioasă, iar fibra lemnului nu rămâne vizibilă, lazura impregnează lemnul, nu formează o peliculă la fel de evidentă, dar păstrează vizibilă fibra lemnului, chiar și în cazul unor nuanțe intense, iar stratul de acoperire este semi-transparent.

lazuri+ eco + inovator + acrilic

Pentru că nu ne ferim de micile imperfecțiuni și de îndrăzneala de a le pune în valoare, o să-ți povestim azi mai ales despre lazurile CAPAROL, concepute pentru protecția și finisajul lemnului la exterior. Sunt produse ecologice cu formulă inovatoare, care se și aplică ușor – numai bune pentru începătorii în ale renovărilor -, au și durabilitate ridicată – numai bune pentru cei cu pasiuni longevive 🙂 .

lazuriGama Caparol Aqua Lasur+ intră în scenă la capitolul lazuri acrilice, care iau o notă mare în ceea ce privește performanța. Poți să o folosești – neapărat în strat gros, care nu se exfoliază – atât pe elemente din lemn precum ușile, ferestrele, mobilierul de terase, ba chiar și jucăriile și obiectele decorative cu valoare sentimentală, cât și pe elementele expuse intemperiilor – băncile, gardurile, chioșcurile, pereții de scânduri, paziile de acoperișuri și altele. În plus, produsele din această gamă au efect antiblocking, așa că suprafețele finisate nu se vor lipi între ele – deci ușile și ferestrele rămân la fel de mobile cum au fost concepute 🙂 .

lazuriÎn afară de Aqua Lasur+, la Caparol mai găsești o mulțime de game de lazuri, câte una pentru fiecare tip de lemn la care visezi 🙂 . Uite-le aici pe toate.

Ori alchidice, ori acrilice

Sună misterios, ca un nume de poțiune, dar totul e foarte clar. Îți amintim acum și de lacurile din gamele Caparol, albe și colorate, speciale sau transparente, pentru exterior sau interior, pe bază de rășină sau ulei natural. Informațiile sunt doar pe post de teaser – te lăsăm pe tine să le descoperi în amănunt aici.

Povestea lemnului, lacului și lazurilor se încheie deocamdată. Suntem convinși, însă, că nu pentru mult timp. Spor la renovat! 🙂

lazuriFotografii: prin CAPAROL și unsplash.com

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed