„Poveste Urbană” e aplicația pentru mobil ce dezvăluie poveștile clădirilor istorice ale României

Poți pleca în vacanță și de pe telefon, și nu ne referim la a sări din plajă-n munte prin fotografiile ce curg pe rețelele sociale în perioada asta. Azi, pentru minute bune, ne-am plimbat prin orașele României cu aplicația “Poveste Urbană”, descoperind clădiri istorice și povestea lor, care de cele mai multe se pierd în zgomotul cotidian.

Am plecat din București și am ajuns în Iași, Cluj, Craiova, Brașov, Timișoara, Constanța, recunoscând clădiri de patrimoniu, vile de epocă, case boierești ce alături de “fotografia de profil” îți spun firesc povestea.

Obiective din Bucuresti

 

 Aplicația a fost lansată de Fundaţia Colegiul Pro, cu sprijinul ING Bank, și este un proiect ce îşi propune să dezvăluie poveștile de viață și arhitectură ale clădirilor vechi, sub forma unui ghid al zilelor noastre, pe care îl poți consulta oricând gratuit.

Poveștile clădirilor conțin informații despre foștii proprietari ai caselor sau conacelor boieresti, poveștile familiilor care au trăit acolo sau le-au trecut pragul. În același timp, afli și anul construcției, și numele arhitectului. Informațiile au fost culese și verificate de o echipă de istorici și arhitecți.

Obiective din apropiere

Din meniul aplicației, poți selecta limba dorită (conținutul aplicației este disponibil în română și engleză), orașul pe care vrei să îl descoperi, dar și să vizualizezi pe hartă cele mai apropiate obiective.

„Poveste Urbană” poate fi descarcată gratuit din magazinele PlayStore și AppStore. Mai multe detalii găsești pe pagina proiectului, aplicatiapovesteurbana.gandul.info.

Harta obiectivelor din apropiere - in detaliu

Pentru ING Bank, acesta este un proiect de responsabilitate socială, ce se încadrează în direcţia dezvoltare urbană. Colaborarea cu Fundaţia Colegiul Pro a pornit în urma unei competiții de proiecte, lansată de ING în octombrie 2013. Prima etapă a acestui proiect s-a desfășurat în perioada iunie – august 2014, când publicul larg a fost invitat să intre pe platforma povesteurbana.gandul.info și să încarce fotografii și povești ale clădirilor cunoscute.

„Poveste Urbană” beneficiază de susţinerea Mediafax Group.

Poveste urbana - aplicatie - Designist

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed