Programul Mobilizăm Excelența susține performanța în educație și oferă burse în valoare de 100.000 lei

Lunile trecute v-am povestit despre finanțările programului Mobilizăm excelența pe zonele Design Urban și Eco Inovație. Iar săptămâna trecută am aflat care sunt cele 6 proiecte câștigătoare ale celor două direcții, pe care le vom și vedea implementate în oraș. 🙂

Programul merge mai departe și dă startul aplicațiilor pentru Bursele de excelență în educație, cea de-a treia direcție strategică, ce susține performanța tinerilor în următoarele domenii – artă și design, științe exacte și sport. Bugetul total pentru burse este de 100.000 de lei, plus finanțare suplimentară în valoare de 10.000 de lei, pentru bursierul cu cele mai multe voturi din partea publicului.

KV_mobilizam_edu_web

Înscrierile solicitanților de burse se fac în perioada 21 septembrie și 31 octombrie 2015, ora 23:59, pe site-ul mobilizamexcelenta.ro, urmând ca selecția și anunțul câștigătorilor să fie făcute în lunile noiembrie și decembrie 2015.

Cine poate aplica pentru burse?

Solicitările pot fi înscrise de, sau în numele copiilor și tinerilor din București și județul Ilfov care fac performanță, astfel:

  • Încurajează tinerii din categoria de vârstă 14 – 20 de ani să-și urmeze talentul în artă și design.
  • Susține tinerele cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani pasionate de domeniul științelor exacte să-și atingă potențialul maxim în acest domeniu.
  • Sprijină determinarea copiilor și tinerilor din categoria de vârstă 6-16 ani să facă sport de performanță.

De ce programul susține tinerii din categoria de vârstă 14-20 de ani talentați în artă și design?

Talentul artistic se poate manifesta devreme, însă determinarea și performanța în folosirea talentului pentru obținerea performanței se văd în timp. Programul își propună să ajungă la tinerii cu talente artistice din categoria de vârstă 14-20 de ani, pentru că aceasta este perioada în care talentul a avut timp să fie dovedit, iar performanța și determinarea de a urma o carieră în domeniu sunt vizibile.

De ce programul susține doar tinerele pentru domeniul științelor exacte?

La nivel global, creșterea participării fetelor și tinerelor în domeniile legate de cercetare și inovare, științe exacte și tehnologie este un subiect fierbinte de dezbatere. În Uniunea Europeană, doar 20% dintre academicienii de nivel superior sunt femei; deși femeile reprezintă 46% dintre absolvenții de studii doctorale, doar 33% dintre cercetători sunt femei (conform http://science-girl-thing.eu/ro). În sectorul IT&C european, doar 30% dintre angajați sunt femei, iar numărul de femei care finalizează studii în domeniu este în scădere: doar 29 din fiecare 1.000 de absolvente de studii superioare au o diplomă în IT sau domenii conexe și doar 4 dintre acestea ajung să lucreze în domenii legate de IT&C (https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/women-ict#Article).

Pornind de la această realitate, programul dorește să susțină tinerele cu pasiuni și performanțe în domeniul științelor exacte și tehnologiei, pentru a le ajuta să-și urmeze visul și să devină exemple de reușită în aceste domenii.

De ce programul susține copiii și tinerii din categoria de vârstă 6-16 ani să facă sport de performanță?

Pentru că aceasta este categoria de vârstă la care copiii și tinerii care practică sport de performanță au nevoie de sprijin în formarea disciplinei și de încurajare pentru a continua.

Aplicațiile pentru bursele de performanță sunt jurizate de un comitet de selecție independent, format din experți recunoscuți din domeniul educației, artelor vizuale, științelor și sportului.

Oana Moraru, fondator și manager al Școlii Helikon (unul dintre proiectele de alternativă educațională privată), consultant educațional.
Cristian Hatu, geofizician, fondator și Președinte al Centrului de Evaluare şi Analize Educa­ţionale.
Raluca Ion, jurnalist la Gândul, câștigătoare a unei burse Superscrieri pentru educație.
Liviu Răducanu, Președinte Federația Română de Polo, fost căpitan al echipei naţionale de polo
Aurora Kiraly, artist vizual, curator Galeria Nouă, asistent universitar la Universitatea Națională de Arte București
Carmen Bunaciu, multiplă campioană europeană și mondială la natație, antrenor emerit
Mihaela Denciu, Manager Administrare Personal, Porsche România.

Regulamentul complet, criteriile și formularul de aplicație sunt disponibile pe www.mobilizamexcelenta.ro.
Mobilizăm excelența, primul program de responsabilitate socială al companiei Porsche România dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed