Revenim la Cluj-Napoca: un apartament mic s-a trezit din nelocuire după 10 ani

În povestea noastră de astăzi, “frumoasa adormită” este un apartament cu o cameră și o suprafață utilă de aproape 43 mp, dintr-un bloc vechi din Cluj-Napoca, nelocuit de 10 ani, iar “prințul” care o trezește din somn este echipa iDesign Studio (Camelia Popa și Bianca Cîmpean), care l-a recompartimentat și transformat într-un apartament fresh, în așteptare de noi chiriași, cu un buget restrâns.

Îți spunem în continuare ce ne-au povestit designerii că urmează după clasicul “A fost odată…” 😉.

În ciuda suprafeței reduse, proiectul a fost mult mai complex decât te-ai aștepta: vârsta înaintată și nivelul de degradare își spuseseră cuvântul. Ca urmare, avea nevoie de renovări capitale, care au lungit cursul proiectului: lucrările la partea electrică, pereții sparți, debarasarea materialelor rezultate și – mai ales! – schimbarea caloriferelor au prelungit povestea și au provocat multiple bătăi de cap.

“Schimbarea caloriferelor a fost provocarea principală. Pentru că este vorba despre un bloc vechi, caloriferele sunt racordate la încălzirea de bloc. Chiar dacă lucrările au început în ianuarie, am fost nevoiți să amânăm tăierea țevilor și modificarea instalației de încălzire până în luna aprilie, când administrația a fost de acord cu golirea coloanei care ne permitea să schimbăm caloriferele. Sfat pe viitor: nu vă apucați iarna de renovarea unui bloc vechi decât dacă știți că nu veți întâmpina dificultăți!”, ne spune echipa iDesign Studio.

Citește și: În Cluj-Napoca: un apartament de 54 mp primește “haine” funcționale

Cât despre stilul general al amenajării, designerii au ales să-l păstreze în linii simple, cu mici accente industriale și o cromatică în care predomină verdele – o trimitere subtilă la parcul din fața blocului. În rest, furnirul, PAL-ul și MDF-ul predomină, iar ușile au inserții de sticlă, ca să permită trecerea luminii.

Camera principală a trecut printr-o adevărată recalibrare a spațiului: designerii au împărțit-o într-o zonă de dormit și alta de living și birou, pe care le-au separat printr-o structură de PAL care joacă și rol de piesă geometrică de accent, adaptată la bugetul restrâns.

În fundal, zona de noapte a primit în completare un perete de rigips, care creează o nișă pentru un dulap cu rol de depozitare suplimentară față de dressing-ul principal de alături.

🛒mobilier custom made (separatorul din PAL, ansamblul din hol cu dulap și băncuță și mobilierul de bucătărie, pe care le vei vedea mai jos): Atelierul tău de mobilă

🛒 corpuri de iluminat: Volta Lighting

🛒 parchet și uși: Delta Studio

Vizavi, colțul #workfromhome și micile spații de depozitare optimizează spațiul la maximum. Mobilier ready-made: IKEA, perdele și draperii: Osodecor.

Modificările de structură s-au impus mai ales în hol, unde un mic dining cu trimiteri eclectice a luat locul debaralei care devenise inutilă. Ca să deschidă spațiul, designerii au ales să elimine peretele cu ușa bucătăriei și să lase spațiile să comunice.

🛒 plăci ceramice (în hol, bucătărie și baie): Imarcom

🛒 tapet: OSO Decor

Bucătăria longitudinală deschisă este complet utilată, iar geometria plăcilor ceramice face legătura cu locul de dining. De cealaltă parte, în fața geamului

…așteaptă un blat de lucru/solo-bar pentru mic-dejun sau privit parcul de sub geam, într-o altă formulă de eficientizare a spațiului redus.

Dintr-un scenariu de before înghesuit, întunecos și rece, baia s-a trezit într-un after cu walk-in shower, gresie și faianță în nuanțe deschise, care o măresc vizual, ba chiar “îi creează o atmosferă de spa”, cum ne-au spus designerii.

🛒 obiecte  sanitare: Delta Studio

Lucrările și amenajarea proiectului s-au întins pe o perioadă de aproape 6 luni, care au inclus întârzierea pricinuită de schimbarea caloriferelor. Bugetul a fost destul de restrâns pentru dimensiunile apartamentului și nevoile spațiului: 15.000 euro. Dar noi zicem că au reușit să facă multe lucruri cu banii aceștia. 🙂

Oamenii iDesign Studio

Camelia Popa (stânga) și Bianca Cîmpean (dreapta) = iDesign Studio

Despre începuturile și dinamica echipei iDesign Studio ți-am mai povestit aici, așa că acum le-am rugat pe Camelia și Bianca să ne spună cum este percepută,  în general, meseria lor și ce le transmit ele potențialilor clienți:

“În România, uneori, această profesie este încă considerată destul de nouă și premium. Ce ne dorim să transmitem oamenilor este că experiența noastră în acest domeniu ne permite să îi ajutăm de la început cu idei, noțiuni de prețuri, conexiuni rapide către furnizori, chiar și cu posibilitatea de a face noi totul și a preda proiectul la cheie, fără ca ei să mai fie implicați după ce confirmă designul final. Iar asta este o mare ușurare pentru persoanele foarte ocupate, cu joburi solicitante sau care nu își pot lua liber ori de cate ori trebuie să ajungă la un furnizor sau la șantier!”, ne-au povestit ele. 

Poți să iei legătura cu iDesign Studio aici:

📢 Website: idesignstudio.org
📢 Email: dizainstudio@gmail.com
📢 Telefon: +40 740 488 935

Fotografii: Flaviu Tănase

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed