România, la a doua participare la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Spania

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico va avea loc în perioada 2-5 septembrie 2021, în orașul Logroño din Spania, unde România va fi prezentă, pentru a doua oară, cu instalația „No words conversation”, realizată de designerul Radu Abraham.

Participarea României la această amplă manifestare internațională este posibilă prin Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

Lucrarea „No words conversation” va fi amplasată în Plaza Muralla de Revellín, în fața Parlamentului regiunii La Rioja, și va rămâne acolo ca un simbol ce reunește în sărbătoare locuitorii și vizitatorii din Logroño, oraș vestit pentru multiculturalismul și diversitatea comunităților sale etnice.

„Mă bucur mult și mă simt onorat în același timp de oportunitatea de a participa la festivalul Concéntrico. Propunerea venită din partea lui Attila Kim a fost în primă fază o provocare prin faptul că mă scotea oarecum din zona și de la scara în care eram obișnuit să lucrez, dar tocmai aceste aspecte au transformat-o în scurt timp în motivație, condusă de dorința de a răspunde provocării, în primul rând față de mine, de a merge dincolo de un mod de gândire prin care eram obișnuit să abordez procesul creativ. Am avut șansa de a gândi o instalație la scară mare, apropiată unui monument, care atât prin aspect cât și prin concept dorește să creeze un context favorabil dialogului și invită publicul să interacționeze, atât cu lucrarea dar și reciproc. Urmărind selecția artiștilor și a studiourilor care au participat la edițiile trecute ale festivalului, nu pot decât să mă bucur să fac și eu parte dintre ei, unii dintre aceștia fiind artiști sau designeri pe care îi urmăresc și a căror muncă o admir mult. Dincolo de șansa profesională practică pe care această oportunitate mi-o oferă, mă onorează de asemenea ocazia de a reprezenta România în acest cadru și sper ca propunerea facută să aibă un ecou favorabil așa încât astfel de participări ale României să aibă loc și în viitorˮ, declară Radu Abraham, designer-ul lucrării „No words conversation”.

Propunerea realizată pentru Concéntrico 07 vine ca o dimensionare la scară de monument, a unui limbaj plastic și a unui mod de exprimare vizuală, pe care Radu Abraham îl are în realizarea obiectelor sale. În cazul de față obiectul în cauză urmărește atât atingerea unei funcții fizice, respectiv iluminatul, dar dorește de asemenea și atingerea unei funcții sociale, sub forma unei instalații care să atragă și să invite publicul să intre în contact cu aceasta, și care de asemenea să surprindă prin forma sa în raport cu funcția, generând astfel un context propice dialogului. Putem vorbi tot despre un dialog și în ceea ce priveste amplasarea și adaptarea propunerii la spațiul dat. În acest sens, se poate observa relația, intenționat punctată astfel, dintre propunerea artistului și statuia existentă în Plaza Muralla del Revellín, acestea două fiind poziționate pe același soclu și având în felul acesta premisele primului dialog.

„Mi se pare o idee foarte frumoasă și puternică mesajul propus de Radu Abraham, care, prin titlul lucrării, continuă conceptul de la «Fiesta», și anume sublinierea dialogului între gazdă și oaspete, vechi și nou, permanent și temporar. Aceasta conversație fără cuvinte, un dialog între statuia amplasată lângă zidul de apărare a orașului și monumentul temporar propus de participarea noastră din acest an, care oferă o platformă comună celor trei elemente majore, duce mai departe mesajul comunitar lansat încă de anul trecut”, a spus arhitectul Attila Kim.

Instalația este realizată din placaj de lemn stratificat, având de asemenea și un element pentru dispersarea luminii dintr-un material plastic translucent, care să difuzeze lumina uniform și într-o maniera plăcută. Culoarea predominantă a instalației va fi culoarea lemnului, cu o textură vibrantă și tonuri calde. Printre sursele de inspirație care au stat la baza lucrării sunt atât elemente arhitecturale din Logroño și nu numai, cât și locația Plaza Muralla del Revellín care a dus într-o oarecare măsură la varianta finală. Ambele surse au fost inspirate de un limbaj plastic pe care Radu Abraham îl are adesea și în obiectele sale de scară mai mică, și anume o estetică masivă, materializată prin utilizarea de volume primare asociate în diverse compoziții.

Radu Abraham este un designer de obiect cu interese pentru materiale variate, de la lemn sau metal, la sticlă sau plastic, adesea utilizând diverse compoziții între acestea în realizarea obiectelor gândite de el. Fiind implicat direct în procesul de execuție și din dorința de a asimila cât mai multă informație tehnică cu privire la proprietățile materialelor, modul acestora de prelucrare sau a posibilităților/limitărilor pe care acestea le oferă și-a dezvoltat un mod de lucru în care procesul de creație și realizare pleacă de la idee înspre schiță și apoi direct înspre prototipare. Treptat, acest aspect al modului de lucru, a apropiat obiectele rezultate de o zonă sculpturală, de care Radu se simte tot mai apropiat în ultima vreme. Are o puternică atracție pentru formă, căutarile sale fiind de multe ori cu un puternic focus pe aceasta și adesea funcția obiectelor sale devenind secundară. Astfel, cred că putem vorbi despre o forma de sculptură funcțională sau un tip de design sculptural, încă în dezvoltare, dar care se conturează tot mai clar în obiectele realizate de catre artist/designer, precizează arhitectul Attila Kim, curatorul lucrării „No words conversation”.

Citește și: O instalație a arhitecților Attila Kim și Bogdan Ciocodeică, prima participare românească la festivalul Concéntrico

Attila Kim își desfășoară activitatea în București, având o experiență vastă în design arhitectural, arhitectură de expoziții și design de eveniment cultural și restaurare, fiind nominalizat de trei ori pentru Premiul de Arhitectură Contemporană al Uniunii Europene – premiul Mies van der Rohe la edițiile 2009, 2011 și 2017 și pentru Premiul de Arhitectură Contemporană Iacov Chernikhov. În 2016, Attila Kim a fost distins de Aspen Institute Romania cu Arts and Society Leadership Award pentru contribuția adusă patrimoniului cultural românesc. Attila Kim este Comisar al României la Bienala de la Veneția începând cu anul 2016.

Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico are loc în Spania (în orașul Logroño) din 2015 și își propune să reflecte asupra spațiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toți cetățenii.Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane. La ediția din acest an participă 18 arhitecti și studiouri de arhitectură din Germania, Mexic, Italia, Franța, Finlanda, România, Ungaria, Polonia, Republic Cehă, Spania, SUA și Portugalia.

Detalii despre activitățile festivalului pot fi consultate în agenda și programul Concéntrico 07.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed