Când designerii trăiesc în proiectul de amenajare pe care îl semnează

Recunoaștem, a fost dificil să ne hotărâm la un singur titlu pentru povestea de mai jos. Și asta pentru că povestea în sine este așa de bogată în coordonate: în timpul lockdown-ului de anul trecut, un designer român și unul englez au hotărât că noul lor proiect, pretențios și de amploare, avea nevoie de o abordare foarte practică, așa că și-au permis să… nu păstreze distanța. Au luat construcția în primire mutându-se în ea și făcând cea mai mare parte a muncii pe cont propriu, într-un demers unitar de proiectare și punere în scenă în egală măsură experimentală și originală. Pe scurt, un alt fel de #workfromhome 😊.

Autorii amenajării sunt Ecaterina Ștefănescu și Sam Eadington (Estudio ESSE), iar proiectul este unul cu o componentă emoțională majoră: Cove Cottage, un studio de olărit, pictură și casă de locuit construită de bunicii lui Sam în anii 1960 lângă Lacul Ullswater din nordul Angliei.

Premisa a fost simplă: după mulți ani în care nu mai primise haine noi, Cove Cottage, ajunsă în posesia tatălui lui Sam, avea mare nevoie de o renovare. Sam și Ecaterina au luat proiectul ca pe o ocazie perfectă de a-și exersa noi abilități, de a face lucrări atât la interior, cât și la exterior și de a respecta caracterul unic al casei, totul cu un buget atent ținut în frâu.

„Experiența a fost epuizantă, dar extrem de educativă si plină de satisfacții în multe privințe. Faptul că am petrecut majoritatea timpului pe site și în peisajul înconjurător din Districtul Lacurilor ne-a ajutat să înțelegem profund casa și contextul ei. De asemenea, ne-a permis să o tratăm ca pe un experiment în desfășurare, ca pe o machetă la scară 1:1, prin care am putut testa ideile înainte de a le pune în aplicare. Am trăit în proiectul nostru de design pe măsură ce apărea și se dezvolta”, ne-au explicat ei.  

Cove Cottage are o suprafață utilă de 120 mp împărțită într-un living cu bucătărie, trei dormitoare, două băi și un vestibul. Ce și-au dorit:

  • câteva schimbări de bază: mutarea bucătăriei în spațiul principal al casei, adăugarea unei băi suplimentare si izolația termică a tuturor spațiilor;
  • în rest: a face casa locuibilă cât mai repede și mai ieftin posibil.

Rezultatul renovării aduce foarte mult cu o casă dintr-un basm, dar n-am vrea ca această imagine să-ți dea senzația unui proiect miniatural. Așa cum o să vezi în continuare, fiecare cameră, ba chiar fiecare colț al fiecărei camere, are caracterul său bine conturat și designerii au ținut să amplifice acest lucru prin soluții istețe și artificii expresive de design de-a dreptul ad hoc:

Foarte puțin din proiect a fost planificat înainte de a ajunge pe site – inițial, nu am avut nicio planșă cu planuri și desene. Am vrut să evităm genericul și să fim specifici ori de câte ori este posibil”.

Citește și: 16 povești #workfromhome de la cititori

Câtă aventură încape într-o casă de 60 de ani?

Depinde cât aleg locuitorii ei să profite de coordonatele create de designeri, am spune noi. Și asta pentru că proiectul Cove Cottage întrețese spațiile mari, gândite pentru socializare, și colțurile neobișnuite, în care te poți „ascunde”.

Prioritatea, însă, a fost confortul termic al întregii case, apoi adăugarea unor ferestre noi mult mai mari, cu rame din lemn de esență tare. A fost cea mai dificilă etapă mai ales din cauza blocajelor provocate de lockdown, care au întârziat proiectul: atelierul de fabricare și montare a ferestrelor a fost închis timp de 3 luni, ceea ce a însemnat că lucrările la camera principală au avut nevoie de amânări. Da, un cerc vicios cu design inclus 😉.

Citește și: Tu cum ți-ai amenaja noul apartament de 135 mp + o terasă de 40 mp?

În plus, acoperișul, cu o formă și o construcție aparte, a avut nevoie de un sistem de izolație și finisare custom made, care să nu îi îngreuneze structura – designerii ne-au dat explicațiile tehnice:

„În mod normal, pentru tavanele în pantă se folosesc panouri de gips-carton, numai că ele sunt foarte grele. Noi am utilizat două straturi de izolație. Primul este din vată minerală și se folosește de obicei pentru a izola podeaua mansardei. Noi am fixat-o între grinzile acoperișului în pantă. Peste el, am pus panouri termoizolante rigide, pe care le-am acoperit cu un strat subțire de tencuială și le-am fixat de grinzi formate din bucăți de lemn subțiri și rindeluite, pe care le-am vopsit împreună cu tavanul și pereții și care sugerează structura acoperișului”.

Un mic studio și un fel de mezanin au apărut în living/bucătărie, ca să profite de dubla înălțime a spațiului, cu un adaos de intimitate. Iar de partea cealaltă a zonei…

…este organizat un colț de lectură cu cromatică inclusă și accesorii speciale (observi planșa de sprijin pentru carte și platoul pentru cană fixate pe balustradă, da? ).

Citește și: Cum arată un colț de lectură 100% made in RO?

Cele trei dormitoare sunt materializarea ideii fă rai din ce ai: micuțe, dar cu potențial de poveste. Cel pe care îl vezi în imaginea de mai sus a trecut prin etapa de izolație pentru că se întinde până sub acoperiș, chiar dacă se află la parter. Avantajul a venit odată cu zidul masiv din piatră, care creează un „cuib” suplimentar în fața ferestrei. Designerii l-au extins cu o bază solidă, care îl transformă într-un alt colț de lectură și reverie – ce minunăție! 😊

Al doilea dormitor a primit o bibliotecă și un spațiu de depozitare din lemn de pin.

Pentru finisajele interioare, Ecaterina și Sam au folosit în principal lemn, o mare parte din el recuperat din casa originală: a fost, din nou, efectul lockdown-ului, care a adus probleme cu furnizarea materialelor. Pe lângă instalarea noii podele din lemn de pin și conservarea + restaurarea elementelor mobilierului original (cum ar fi masa-birou de mai sus), amenajarea interioară a însemnat și construirea noilor piese de mobilier fix, ca biblioteca.

„Pentru confecționarea mobilierului, am fost limitați de propriile noastre capacități tehnice. Prin urmare, am decis să folosim tehnici de tâmplărie simple și oneste, dar foarte expresive: de exemplu, pentru rafturi am lăsat toate îmbinările expuse și am vopsit fiecare membru în culori diferite, pentru a exagera și arăta metoda de asamblare”, ne-au povestit designerii. 

Cel de-al treilea dormitor, aflat la etaj, are cea mai mică suprafață, dar cel mai mare simț al umorului: designerii au extins camera până spre pod, ca să creeze un spațiu mai amplu și permisiv. Au făcut astfel loc pentru un pat suplimentar supraetajat, susținut de o coloană în X, care face trimitere către stilul modernist, o ancoră a proiectului inițial Cove Cottage. Simțul umorului intervine aici :…

…din patul de deasupra poți să deschizi o ușă secretă care te conduce în dormitorul de la primul nivel al casei 😊.

Proiectul s-a întins pe aproximativ 9 luni ale anului 2020 (dintre care 3 au fost cele mai restrictive din lockdown-ul Marii Britanii) și a avut un buget total de 40.000 de lire. Așa cum ne-au mărturisit designerii, însă, cea mai dificilă etapă nu a fost marcată de lucrările propriu-zise, ci mai degrabă de momentul în care au fost nevoiți să se desprindă din poveste și să lase casa în urmă. Însă vor reveni aici în vacanșe, nu? 🙂

Toate drepturile asupra articolului/textului aparțin designist.ro. Orice reproducere sau preluare a fotografiilor și a textului nu poate fi făcută decât cu acordul nostru, în scris, și doar în condiții specifice. All rights reserved.

Fotografii: prin Estudio ESSE

One Comment

  1. alina.ducheru

    Multumesc pentru articol, poze si informatii! Foarte bune, apreciez mult!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed