Romanian Design Week pune Bucureștiul pe harta celor mai creative orașe din Europa

Weekend-ul acesta, designul ia pe sus Bucureștiul, iar Cartierul Creativ va fi punctul central: începe Romanian Design Week. Ai grijă să-ți marchezi în calendar o sumedenie de evenimente menite să atragă atenția asupra dezvoltării urbane prin proiecte valoroase și a modului prin care capitala poate fi poziționată pe harta orașelor creative din Europa.

 


La ediția de anul acesta, RDW își propune să demonstreze că designul și creativitatea pot deveni un instrument de coeziune comunitară, un ingredient util în procesele de regenerare urbană, dar și o resursă pentru strategiile de dezvoltare economică. Iar pentru a susține acest discurs, festivalul include mai multe formate în 2018, formate care urmăresc să sublinieze dialogul dintre diferite discipline, dar și oportunitatea abordărilor complementare în design. RDW cuprinde, de asemenea, și o serie de evenimente conexe, care vor trasa harta spațiilor și a inițiativelor care promovează și încurajează dezvoltarea designului și a industriilor creative locale, precum și acest weekend dedicat Cartierului Creativ.

În plus, pe 19 și 20 mai, străzile Matei Millo și Ion Oteteleșanu vor deveni pietonale ca parte a Weekendului în Cartierul Creativ. Pe lângă o serie de DJ performances alături de Chill Dobrică, Vivian, Seb, Marinov și Fid Gheret, vizitatorii vor putea afla mai multe despre Bucureștiul creativ prin instalații care promovează poveștile de succes din cartier.
Cei care vor ocupa străzile transformate în pietonale de weekend vor avea parte de street food gătite de echipa Stradale, un proiect unic de arheologie gastronomică și de reinventare a tradiționalului aflat sub îndrumarea lui Chef Foa, și se vor bucura de o expoziție de fotografie semnată de Adi Bulboacă, cu imagini reprezentative din Cartierul
Creativ, dar și de ilustrațiile unor artiști români printate pe tricouri din bumbac organic de către T-shirt Van powered by Printoteca – primul atelier mobil de print pe tricouri. De asemenea, Weekendul în Cartierul Creativ va include și o expoziție de materiale textile imprimate, semnată de Vizualist, și o zonă de activități creative pentru copii, propusă de  Eematico, ambele proiecte fiind susținute prin Startarium, un proiect Impact Hub și ING Bank.

One Night Gallery

Weekend în Cartierul Creativ are drept scop încurajarea utilizării responsabile, inteligente și creative a spațiului public, precum și generarea de dialog și coeziune între diverși actori implicați în industriile creative locale. Prin manifestările ce vor avea loc în cadrul lui, cei aflați în București vor avea acces la un oraș plin de energie creativă, de contraste și de proiecte valoroase, precum și la oamenii și organizațiile din spatele acestora.

Galeria Contemp

„Weekend-ul Cartierului Creativ ar trebui să fie o dovadă a faptului că Bucureștiul își permite să se poziționeze ca un oraș creativ și că poate deveni o destinație culturală relevantă pe harta Europei. Evenimentul va fi o mică mostră a ce pot însemna industriile creative locale, concentrate în 48 ore și în perimetrul definit de Cartierul Creativ – cel mai nou și probabil cel mai ambițios proiect și pariu asumat de către The Institute”, a declarat Andrei Borțun – CEO The Institute.

Cu această ocazie se va lansa și primul număr al ziarului Cartierul Creativ, gazeta comunităţii creative din zona Cișmigiului și totodată ghid în descifrarea și familiarizarea cu spaţiile și artiștii ce activează în perimetrul Berzei – Calea Griviței – Calea Victoriei.

 Cartierul Creativ Hub + Store

În weekend-ul 19-20 mai, participanții vor putea vizita și Cartierul Creativ Hub + Store, un proiect susținut de Startarium. Spațiul, situat pe Calea Victoriei 46, va prezenta o selecție de produse curatoriate care s-au remarcat de-a lungul ultimilor ani prin fezabilitate și succes pe piață. De la obiecte de mic mobilier, decorațiuni, cărți, accesorii, bijuterii, până la postere, papetărie și produse pentru copii, magazinul va expune și va promova peste 50 de designeri și artiști români. De asemenea, Victoria 46 va fi, pe toată perioada Romanian Design Week, gazda unui program dedicat industriilor creative și tinerilor antreprenori, ce va cuprinde conferințe, întâlniri și workshop-uri organizate în parteneriat cu instituții și branduri ce împărtășesc aceleași valori cu cele ale Cartierului Creativ.

Programul weekend-ului dedicat Cartierului Creativ va fi completat de o serie de petreceri și de evenimente organizate și găzduite de organizațiile care definesc și compun Cartierul Creativ.

Parte esențială a Romanian Design Week, expoziția centrală RDW 2018 va avea loc la Palatul Telefoanelor (Calea Victoriei 35) între 19 și 27 mai și va include cele mai bune lucrări de design, arhitectură și arhitectură de interior din România din ultimul an. Lucrările au fost selectate de boardul creativ RDW, din care fac parte: Adrian Soare, arhitect partener CUMULUS, Domnica Mărgescu, director de modă Elle, Maurice Munteanu, editor de modă Elle, Mihai Gurei, Creative Director și Owner Intro, Ovidiu Hrin, Synopsis, Ștefan Ghenciulescu, arhitect, publicist şi cercetător în domeniul arhitecturii şi urbanismului, redactor-şef al revistei Zeppelin, conferenţiar universitar în cadrul UAUIM. Arhitectura expoziției este semnată de arh Attila Kim.

Fotografii: prin The Institute

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed