Greenarium: mai mult decât terarii, înseamnă și timp împreună.

Poveștile creatorilor care expun weekend-ul acesta la Made in RO #allNatural nu doar că sunt una și una, dar se mai și potrivesc foarte bine împreună. Am fost atenți la asta, că doar sunt atent selectați în urma apelului de proiecte. Ca la fiecare ediție, și la #allNatural, am reușit să adunăm la Impact Hub o comunitate de oameni grozavi, curajoși și creativi. Iar povestea Greenarium – unde cel mai natural pentru obiectele lor este întâlnirea – muchii, materiale, texturi, oameni – ne-a făcut să realizăm cât de mult înseamnă pentru noi să fim împreună de 11 ediții încoace. Mulțumim! ♥ 

Haideți în weekend la Made in RO #allNatural.
Poți da Going pe Facebook event aici

Punem punct nostalgiei și vă invităm să faceți cunoștință cu terariile Greenarium, pe care o să le admirați la eveniment. Minunățiile naturale, în forme geometrice, au apărut pe piața din România acum trei ani, la Sibiu, dintr-o întâmplare frumoasă. Anton Balint și prietena lui Raluca Mitea căutau cadouri faine de Crăciun pentru familie și prieteni. Cum nu găseau nimic care să le placă cu adevărat, au decis să-și pună mâinile la treabă și să facă chiar ei… terarii. Mici sere cu plante mici, verzi, care îți dau o stare de bine acasă. Așa cum vă imaginați deja, cadouriile cuplului au fost un succes și, repejor, s-a lansat, Greenarium iar în primii doi ani de mare ajutor în proiect a fost și fratele lui Anton.

greenarium

Terariul în formă de diamant este cel mai iubit obiect de la Greenarium

Dacă la început cumpărau obiectele din sticlă unde construiau oaze liliputane, acum, Anton, Raluca și, cel mai nou în echipă, Paul Bondane, un tânăr actor sibian, au învățat multe tehnici și le construiesc chiar ei de la zero, din bucăți de sticlă. Precum vitraliile.

Greenarium

Paul Bondane (stânga), Raluca Mitea și Anton Balint, echipa inimoasă de la Greenarium

Cu doar câteva zile înainte de Made in RO #allNatural, Anton ne-a povestit pe îndelete despre muncă și pasiune, despre respectul pentru natură și timp de calitate petrecut împreună.

Ce se ascunde, de fapt, în spatele poveștii Greenarium? Știm că nu sunt doar niște simple obiecte verzi.

Greenarium înseamnă și multă geometrie, iar fiecare formă de obiect de design verde are pentru noi o simbolistică aparte. Pornind de la transparența lucrurilor și viața pe care o putem studia “în micro-universul personal”, am dezvoltat partea tridimensională a proiectului Greenarium. Geogreenarium împlineşte conceptul de “împreună”.

Terariile, la modă în zilele noastre, ne permit să avem pet-ul nostru sub formă de plantă: este în viață, o ajutăm să crească, o observăm în mediul ei și, mai ales, ne atașăm de ea.  Dacă o punem într-un vas de sticlă (orice vas) putem observa straturile si ciclul existenței ei (vedem mai bine pământul, detaliile rădăciniilor, cum se streacoară apa prin pământ, etc.) – lucruri care vor rezona cu macro-universul în care ne dezvoltăm fiecare dintre noi. Iar dacă o punem într-un vas care reprezintă forme geometrice importante atunci totul capătă nuanțe simbolice.

Pentru că toate obiectele din categoria GeoGreenarium sunt realizate în totalitate de noi, putem să creăm orice formă ne imaginăm. Nu am fost niciodată bun la matematică sau geometrie, dar am descoperit puterea formelor geometrice de-a lungul timpului. Spre exemplu dodecaedrul (formă geometrică formată din 12 pentagoane) conține proporția de aur a lui Fibonacci: 61,8%. Aceasta raport de aur se găsește în natură în foarte multe forme: proporția Parthenonului, modelul petalelor de flori, raportul dintre albinele mascul și femele dintr-un stup ș.a.m.d.

greenarium

Cât timp lucrați la un greenarium? E o muncă migăloasă? Care sunt etapele? Știu că sunt mai multe tehnici. Pe care le folosiți la Greenarium cel mai des?

Un greenariu geometric este format din mai multe bucăți de sticlă tăiate și lipite între ele cu cositor. Tehnica pe care o folosim este aceeași care se folosește la realizarea vitraliilor încă de acum o sută de ani. Cu ajutorul foiței de cupru lipite pe fiecare latură a sticlei și lipim cositorul cu un pistol electric. După ce finalizăm întreaga construcție, patinăm cu negru sau cupru vintage, iar apoi curățăm și îndepărtăm toate urmele și imperfecțiunile. Un GeoGreenariu simplu se realizează în câteva ore, iar la unul complicat și de dimensiuni mari putem lucra chiar și câteva zile.

Unul din lucrurile pe care le-am învățat de-a lungul timpului este că nu ne iese nimic dacă nu avem o energie pozitivă. Așa suntem siguri că toate obiectele pe care le construim sunt încărcate pozitiv. După ce construcția este finalizată putem adăuga în interior nisip colorat, pământ, o plantă ușor de întreținut, pietricele colorate și gata greenariul.

Sempervivum, planta mică folosită cel mai adesea într-un terarium, înseamnă „trăiește veșnic”

Cât de lungă este viața unui greenarium? Ce fel de plante folosiți și cum se îngrijesc ele? Există anumite instrucțiuni pe care trebuie să le respectăm?

Cele mai potrivite plante pentru un greenariu fericit sunt cele care se întrețin ușor și durează mult. Noi am ales pentru început plantele suculente. Dintre acestea Sempervivum (în traducere liberă înseamnă „trăiește veșnic”) sunt cele pe care le-am folosit cel mai mult. Se întrețin foarte ușor și se înmulțesc la fel de ușor. Noi recomandăm să fie udate o dată la doua săptămâni cu câte două linguri de apă. Desigur, întreținerea poate varia în funcție de mediul în care trăiește și de anotimp. În unele cazuri, iarna, ele nu trebuie udate deloc timp de 3-4 luni.

Cum v-a venit ideea să faceți și un DIY Kit GeoGreenariu? Cui i se adresează? Este o activitate care te realaxează? Care a fost feedback-ul din partea clienților?

Un DIY Kit GeoGreenarium oferă pretextul de a petrece timp împreună cu familia sau în cuplu. Este și modalitatea cea mai eficientă de a trimite pachetele noastre în toată țara. Cel mai tânăr membru al comunității Greenarium are 2 ani și jumătate și a pregătit singur o piramidă în 15 minute.

greenarium

Organizați și workshop-uri cu părinți și copii. Cine are mai multă răbdare să construiască un Greenarium?

Chiar dacă până acum workshopurile organizate de noi erau destinate adulților, mulți părinți au venit cu copiii. Am fost plăcut surprinși să vedem cum cei mici combinau culorile în moduri mai impresionante decât părinții.

De ce să investim într-un terariu? Spune-ne cum a început proiectul mini-sera?

Un terariu este obiectul care îți va impresiona cu siguranță prietenii atunci când vin în vizită la tine. Și dacă designul este special, precum cele Greenarium, atunci ei vor fi chiar dați pe spate! 🙂 Proiectul mini-sera Greenarium a pornit pentru a susține un proiect important din Sibiu. Fundația Didactica urmează să construiască o seră unde elevii vor învăța despre plante și legume, iar apoi vor avea ocazia să le gătească. Profitul din vânzarea mini-serelor merge direct la acest proiect.

greenarium

O cerere în căsătorie inedită – inelul cu diamant e ascuns într-o căsuță verde Greenarium

Care e cel mai bine vândut Greenarium? Ați avut de-a lungul timpului o comandă personalizată care v-a impresionat? 

Modelul Diamant GeoGreenariu este printre cele mai apreciate pentru că oamenii sunt atrași de ceea ce au la îndemână în jurul lor. Iar diamantele sunt mai des întâlnite decât un icosaedru (n.r. poliedru cu 20 de fețe). Ne plac foarte mult comenzile personalizate. Una dintre ele a fost să pregătim un GeoGreenariu care să te trimită cu gândul la vacanță și la vară. Astfel, am creat o filigorie în care erau plante suculente. Pentru că ne-a plăcut tare mult ce a ieșit, am hotărât – Filigoria rămâne pe lista noastră permanentă.

Diamantele Greenarium sunt cele mai bune prietene pentru iubitorii de design #allNatural

Ce înseamnă pentru echipa Greenarium design-ul natural, inspirat din natură?

Cum spuneam, multe din formele geometrice pe care le construim sunt realizate cu ajutorul proporției de aur, pe care o regăsim peste tot în natură. Diamantul este piatră naturală. Piramidele din Egipt (pe care noi le reproducem) deja fac parte de mii de ani din colecția naturii. Dar cel mai natural pentru obiectele Greenarium este întâlnirea. Întâlnirea muchiilor într-un singur unghi, a tuturor bucăților de sticlă într-o formă, a tuturor materialelor într-un singur obiect, și cel mai important, întâlnirea dintre oameni în jurul căreia vrem să creștem.

Vă întâlniți cu Greenarium la Made in RO #allNatural. Evenimentul are loc weekend-ul acesta, pe 12 și 13 mai, la Impact Hub, în noua zonă creativă a Bucureștiului – lângă intersecția Timpuri Noi, pe Splaiul Unirii nr. 165, Timpuri Noi Square, clădirea 2, etajul 1. Ne vedem acolo! Nu uitați: Good design is natural!

Interviu de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești-povești-firești și pe goinfashion.ro.

Fotografii: prin Greenarium

2 Comments

  1. Liviu

    Foarte interesant!
    Cind mai au loc evenimente similare in Bucuresti?

  2. Designist

    Mulțumim! Următorul eveniment Made in RO va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie în București. Vom reveni cu detalii în timp util.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed