R’Urban: un apart-hotel din București care-ți vorbește artistic despre tradițional și contemporan

E luni, îți facem cunoștință cu o nouă oază de frumos pe care poate nu ai fi bănuit-o la tine în oraș, în cadrul Campaniei Designist te trimite în cele mai stylish locuri urbane! Apartamentul R’Urban, din București, a devenit de curând un home away from home cu care s-ar mândri orice capitală. Iar mâine, așa cum v-am obișnuit deja, urmează Concursul: un weekend petrecut la R’Urban, ca o mică excursie la Paris! 🙂

Campanie-locuri-sic-designist

R’Urban este un apartament cu farmecul discret al vechiului București, din strada Spătarului. Dar este și locul unde poți petrece câteva zile într-o casă cu (poate) mult mai multe subtilități decât la tine acasă 🙂 De curând R’Urban a fost transformat într-un apartament hotel, un home away from home care te va introduce cu șarm într-o atmosferă fină, în care tradiționalul se  reinventează contemporan.

RUrban-apartment-Designist-F

De ce ne place atât de mult?
Pentru că este o poveste personală adusă frumos în prezent, care le vorbește celor care-i trec pragul despre identitate, despre cum pot fi alăturate elemente tradiționale autentice și piese de design contemporan, despre personalitatea unui cămin.

R'Urban apartment - Designist (5)

Dar și pentru că este o poveste conturată de Ioana și Marius, proprietarii frumoasei vile Poem Boem, pe care noi îi considerăm deja salvatori profesioniști ai proprietăților cu istorie, pe care le reintegrează unui nou circuit, oferindu-le ca exemplu de locuire, reinventare și de calitate a vieții la care trebuie să tindem. R’Urban este apartamentul în care Ioana a copilărit.

R'Urban apartment - Designist (10)

Despre R’Urban și transformarea lui am stat de vorbă cu Ioana. De la bun început trebuie să “demascăm” și rolul Designist în povestea R’Urban: ne-am întâlnit cu Ioana în timpul lucrărilor, așteptam nerăbdători finalul, iar când a venit vorba de lămpi și ilustrații i-am recomandat mai mulți designeri români: astfel, acum în dormitoare stau lămpile celor de la 11am architects, iar pe peretele băii ilustrațiile semnate de Mădălina Dumitru.

R'Urban apartment - Designist (14)Șarmul relaxat de la R’Urban ne amintește de atmosfera de la Villa Poem Boem.

R'Urban apartment - Designist (1)Apartamentul din strada Spătarului este în primul rând apartamentul unde ai copilărit. Ce amintiri te leagă de acest loc?

Am copilărit în acest apartament, m-am bucurat an de an de frumosul miros de tei din acest elegant cartier, știu toate străzile și casele frumoase din jur, m-am plimbat în parcurile Ioanid, Icoanei și Izvorul Rece, am jucat șotronul în locul unde acum este parcarea, am plecat la drum în viață din acest loc plin de frumos, iubire și eleganță.

R'Urban apartment - Designist (4)

Cât de veche e clădirea în care se află, mai ales că e foarte aproape de Casa Melik, actual Muzeul Național Theodor Pallady, cea mai veche casă din București. Este vorba tot despre o clădire istorică, un bloc interbelic?

Clădirea a fost construită de redutabilul arhitect Namescu (născut la începutul secolului XX – iată și un documentar care-l are ca protagonist – vezi pag. 14). Întreaga zonă este plină de case cu o arhitectură remarcabilă și poți întâlni frecvent studenți la arhitectură care fotografiază sau reproduc în schițe proprii elemente de design sau arhitectură ale clădirilor din zonă.

R'Urban apartment - Designist (2)

Cum l-ai regăsit, ce se schimbase, ce anume ai vrut să readuci așa cum știai?

Am copilărit aici, nu l-am regăsit, ci l-am redecorat și recondiționat păstrând toate elementele vechi: parchetul, ușile, geamurile, mozaicul.

Am copilărit înconjurată de frumos, de moșteniri valoroase, de samovarul de argint, de porțelanuri fine, dar părinții mei au știut să asigure și o casă plină de prieteni și de spirit bun.

Exact asta am vrut să păstrăm, să fie o locuință extrem de primitoare, deschisă, cu muzică și energie bună, dar și un spațiu coerent, elegant, sofisticat chiar, dar marcat cu elemente care să marcheze istoria, tradiția și frumusețea lucrului făcut în alte vremuri.

De aici a venit și numele : R’Urban, adică elemente din rural aduse într-un spațiu elegant, confortabil, aflat în inima capitalei – un spațiu eminamente urban.

R'Urban apartment - Designist (3)În hol și-au găsit locul o bancă din bisericile de la țară și piselnița de grâu.

Au intervenit și modificări ale spațiului în transformarea lui într-un apartament-hotel?

Am păstrat tot! Am recondiționat tot! Nu am vrut să renunțăm la niciun element original, am ținut morțiș să păstrăm arhitectura inițială și împărțirea spațiului așa cum a fost ea gândită încă de la început de arhitect. Este un spațiu cu o circularitate extraordinară, cu zone pentru utilități bine gândite, mâna unui talentat architect care a vrut să creeze ceva elegant, valoros și trainic.

A fost o lucrare mult mai ușoară decât cea pentru Villa Poem Boem, dar datorită faptului că am recondiționat multe elemente a durat mai mult decât o decorare simplă : 5 luni.

R'Urban apartment - Designist (11)Unul dintre cele două dormitoare, cu scaun tradițional pe post de noptieră și lampă semnată 11am architects.

Ați recurs, ca și la Poem Boem, la căutări prin magazine și târguri de antichități pentru anumite piese din decor? 

De data aceasta am pus accentul pe elemente din zona rurală: banca de la intrare e€“ o fostă bancă folosită în biserici, la țară; piselnița pentru grâu; scaune țărănești în loc de noptiere; roata pentru tors lâna.

Totodată ne-am dorit să integrăm câteva elemente create de designeri români și am ales lămpile de la 11am architects și ilustrațiile de la Mădălina Dumitru. Am ales acești artiști după ce am citit despre ei chiar pe site-ul vostru, pe Designist.ro.

Cât despre piesele tradiționale, câteva le aveam deja, de exemplu frumosul covor țărănesc, iar altele au fost cumpărate din târguri sau din magazine cu vechituri. 🙂

R'Urban apartment - Designist (6) Roata de tors lâna într-un spațiu designish, rafinat, contemporan!R'Urban apartment - Designist (8)

Unde v-a fost cel mai greu să împăcați noul cu vechiul?

Noi iubim lucrurile frumoase. Lucrurile vechi, lustruite de gesturile celor care le-au folosit de generații, dar pe care le simțim familiare, solide și perene.

Ne plac totodată și lucrurile foarte noi, pline de prospețime și de surpriză, care ne provoacă și ne determină să vrem să le înțelegem mai profund.

Ne place însă și actul creației, bucuria descoperirii. Am învățat că este minunat să conviețuim cu noul și cu vechiul, că putem evita clișeele, structurând în deplină libertate lumea noastră, așa cum ne-o dorim, alegând și tihna de a apela la valori recunoscute, dar și revelația unor noi descoperiri care, de ce nu, pot deveni antichitățile viitorului.

R'Urban apartment - Designist (12)În baie, ilustrații de Mădălina Dumitru.

În ultima vreme se vorbește mult mai mult de redescoperirea și păstrarea tradiției, elementelor tradiționale. Iar prin amenajarea apartamentului ați vorbit foarte frumos despre cum tradiția poate fi exprimată contemporan în centrul unei capitale sau despre cum poți crea un spațiu care are ceva de spus despre indentitatea țării în care se află. Cum reacționează cei care ajung aici la aceast colțișor de istorie fin redată?

Crearea și conturarea unui spațiu care să reprezinte universul persoanelor care îl locuiesc aduce satisfacții fără margini! Farmecul apartamentului este necontestat. Toți cei care au beneficiat până acum de o vacanță sau de un răgaz de câteva zile în acest spațiu au apreciat dozajul fin între vechi și nou, faptul că elementele decorative sunt gândite special pentru el, dar și extraordinarul confort și faptul că detaliile merg până la calitatea așternuturilor sau designul ceștilor de cafea. 🙂

R'Urban apartment - Designist (15) Bucătăria și mica terasăR'Urban apartment - Designist (16)

Ne plac foarte mult fotografiile care și-au găsit locul la R’Urban, arată senzațional! Cine este fotograful? 🙂

Fotografiile sunt opera fotografului meu preferat – Marius Enache. 🙂 Ele au fost atent selectate și printate pe suporturi speciale, astfel încât să completeze povestea R’€™Urban.

Lucrarea mea preferată din cele de la apartament este cea intitulată “Haine grele”, cea cu doamna încovoiată de “hainele grele” ale bătrâneții. De fapt, această lucrare a și fost comandată de unul dintre clienții noștri, care s-a îndrăgostit de ea în sejurul petrecut la R’Urban by Poem Boem.

Marius Enache este și primul câștigător al marelui trofeu la Festivalul de fotografie VSLO (Vama sub Lumini de Oscar) ediția 2013.

R'Urban apartment - Designist (17)Fotografia “Haine grele”

Aveți deja un renume în salvarea proprietăților cu istorie și integrarea lor într-un altfel de circuit – noi am spune că ele funcționează deja ca “puterea exemplului” pentru mulți dintre noi. Mai aveți și alte ținte frumoase și valoroase în plan în viitorul apropiat? 

Mulțumim pentru așa o apreciere, dar este prea mult să vorbim despre renume. Sperăm însă să putem continua acest demers de a reda hainele frumoase proprietăților cu istorie, poveste sau “semnatură”. În acest sens am fost deja  contactați pentru o decorare, investigăm și această opțiune pentru că financiar este aproape imposibil să continuăm doar pe forțe proprii acest demers.

R'Urban apartment - Designist (18)

Pentru a te bucura de atmosfera R’Urban, găsești aici toate detaliile necesare. Iar mâine, fii cu ochii pe Designist, demarăm concursul și te trimitem un weekend în acest spațiu atât de stylish!

R'Urban apartment - Designist (19)

Fotografii: Marius Enache

5 Comments

 1. Prisching Laurentiu

  Felicitari! Foarte frumos, de vis!!!
  Sper sa reusesc sa ma mut si eu tot pe Str. Spatarului, la nr. 1A, intr-un bloc deosebit, proiectat de Arh. George Damian.
  Am in vedere o locuinta de-acolo, la a carei “renovare’ voi restaura si pastra toate elementele originale.
  Rog mult un raspuns.
  Cele bune! Doamne-ajuta!

 2. Andreia

  Apartamentul este absolut superb se poate distnge calitatea lucrul si a materialelor

 3. […] magnetism al celui pasionat, extaziat de ceea ce face. Iar într-o vizită de toamna trecută, la R’Urban, prietena noastră Ioana, ne-a mărturisit cum, pentru ea, Cele 3 Grații reprezintă Rosenthalul […]

 4. […] fotografie semnată de Marius Enache și printată pe pânză, într-un superb apartament din București! Livingul tău poate fi decorat cu o fotografie printată pe pânză, al cărei autor ești chiar […]

 5. […] tot am vorbit de home away from home în  inima Clujului, și apoi în zona Armenseacă din București, nu putea să lipsească de pe listă Centrul vechi, acolo unde poți simți cel mai bine aerul […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed