Scaune brodate: sau cu goblenul pe spătar

Nouă aceste scaune brodate ne-au adus instant în minte imaginea Liftierei de la Motoare – cu L mare pentru că vorbim de un personaj. De câte ori, între cei patru pereți metalici ai liftului nu ne înfigeam cu privirea în peisajele idilice care tot creșteau mai mari și mai colorate, indiferente la lumea agitată și lumina de neon. Oare ce se întâmplă cu goblenurile ei? era o întrebare care atât de des ne venea pe buze că nici nu o mai pronunțam.

scaune brodate - designist (1)

De la aceeași întrebare a plecat și designerul suedez Johan Lindstén în realizarea acestor scaune: ce se mai întâmplă azi cu tapiseriile și goblenurile la care în trecut femeile coseau vreme îndelungată, doar pentru a pune în ramă un peisaj idilic, o proiecție a fericirii lor și a unei frumuseți domestice?

scaune brodate - designist (2)Johan are 32 de ani și nu e doar un nostalgic: studioul său a colaborat deja cu branduri ca FontanaArte și Cappellini, însă știe că nu poate ignora poveștile unui trecut destul de recent, pline de semnificații.

There is a struggle within myself as a designer that I am continuously fighting, my roll as a designer is to create new interesting designs but at the same time I am really sentimental and fond of old beautiful objects. This furniture is also an attempt to combine these two desires.

scaune brodate - designist (4)Această colecție de scaune este un experiment de design, dar și un concept artistic: Johan a aplicat goblenurile vechi pe spătarele unor scaune tradiționale suedeze, aduse în prezent. Este vorba de o colecție limitată, de 10 scaune, care pot fi achiziționate spre colecționare de la Gallery Pascale, din Stockholm.

scaune brodate - designist (5)Sperăm că v-am convins să nu aruncați goblenurile mamei sau ale bunicii, niciodată nu știi ce idei designist de recuperare pot veni. Și ne-am bucura să știm că asta li se va întâmpla și goblenurilor Liftierei noastre, mare păcat ar fi să ajungă uitate pe undeva, doar le știe un oraș întreg 🙂

scaune brodate - designist (8)Johan Lindstén. Povestea lui despre scaunele brodate o puteți citi aici.

Fotografii: prin Lindstén Form Studio

One Comment

  1. […] 2. Lămpile lui Johan Lindstén, lansate la Salone Satellite în 2011. Ne-ar plăcea să vedem așa ceva și la noi. Textura și crăpăturile naturale ale lemnului sunt irezistibile! Despre Johan v-am povestit și cu ocazia scaunelor cu goblen pe spătar. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed