“Sfânta Masă”. Bogdan Untea și Adrian Curcan, antreprenorii-tâmplari care se recomandă LEMN.

Când ai un proiect în minte, primul pas este să te așezi la masă și să-l scrii. Tot în jurul unei mese, rotunde sau nu, îl dezbați și-l întorci pe toate părțile până îți iese. “Sfânta Masă” e un astfel de proiect – un atelier de tâmplărie cu mobilier din lemn (frasin, fag, brad), pus la cale de doi prieteni, Bogdan Untea și Adrian Curcan.

Sfanta Masa_lemn

Poftiți la masă! “Sfânta masă”.

A fost visul lor, născut dintr-o dorință mare de libertate:

“După destulă experiență în țară și străinătate, eu și Adrian ne-am dorit ceva al nostru, care să ne facă fericiți în fiecare zi. “Sfânta Masă”- lemn, natură, viață –  a apărut în primul rând pentru noi. Voiam să facem ce vrem, când vrem și cum vrem, dar cu o misiune foarte clară și importantă – să vorbim despre consum și simplitate, sănatate și impact asupra mediului înconjurător. Să fim un exemplu de seriozitate și profesionalism în domeniu”, ne povestește Bogdan.

Sfanta Masa_mese cafea

Înainte să facă mese și măsuțe, Bogdan activa pe piața imobiliară și lucra pentru cele mai mari fonduri de investiții din Europa Centrală și de Est. Prietenul lui din copilărie, brașoveanul Adrian Curcan, muncea la Londra și aștepta un motiv serios să se întoarcă acasă. Amândoi sunt pasionați de natură și au căutat “scăparea” într-un domeniu care să-i țină aproape de esența lemnului.

Au început ardelenește, în 2012, cu pași mici, încercări și multe necunoscute. Adrian știa cu ce se “mănâncă” lemnul, mai lucrase în domeniu, însă pentru Bogdan era ceva complet nou. Așa că, fără pic de rușine, domnul cu MBA în California a pus costumul în cui și s-a dus ucenic într-un atelier de tâmplărie. 12 luni a lucrat cu lemn și-a învățat meserie. A fost o experiență importantă în proiectul “Sfânta Masă” lansat în lume în februarie anul trecut.

sfanta masa_tamplarieBogdan (stânga) și Adrian se “joacă” cu esențele tari în atelierul “Sfânta Masă”

Bogdan Untea, “poetul” de la “Sfânta Masă” e născut la Recea, în Făgăraș, și-i place Nichita Stănescu. El se ocupă și de comunicare, dă nume meselor (“Treime”, “Cuib de pasăre”, “Avram”, “Două cântece”, “Marte”, etc.) și scrie pe rețele sociale ce se întâmplă în micul lor atelier din București. Tot Bogdan ne-a povestit și nouă, într-un interviu, despre cine sunt ei și de ce și-au trecut pe cărțile de vizită titulatura – LEMN.

Care este povestea “Sfânta Masă”? Cum ați ales numele și cât de greu a fost începutul? Care a fost drumul de la hobby la propriul atelier?

Povestea “Sfânta Masă” se scrie frumos din februarie 2017, însă primele notițe pentru întreg proiectul le-am făcut prin 2012, atunci am ales și numele. Aveam mai multe variante românești, dar “Sfânta Masă” înglobează cel mai bine tot ceea ce ne dorim să transmitem. Nu suntem un simplu atelier de tâmplărie, vrem să facem bine oamenilor și mediului înconjurător. Drumul de la hobby la propriul atelier a trecut prin multe încercări. Ne-am pus întrebări, am fost curioși iar cel mai mult ne-au ajutat determinarea și seriozitatea. Din momentul în care am luat decizia “gata cu munca de birou”, nu am stat o clipă, șapte zile din șapte am muncit și ne-am construit visul. Branding-ul “Sfânta Masă”, site-ul, modelul primelor mese, toate au fost făcute de noi. Am plănuit totul în cele mai mici detalii, am avut multă răbdare și, azi, noi și clienții noștri suntem mulțumiți.

Sfanta Masa_lemnLacurile folosite în atelier sunt ecologice și uleiurile sunt naturale. Nici urmă de produse testate pe animale.

De unde vă inspirați? De ce iubiți lemnul?

Inspirația vine din tot ce am văzut pe parcursul vieții și, cel mai important, din ce nu am văzut și ne-am dorit, sau am visat, la un moment dat. De la muzica pe care o ascultăm până la plimbarea cu bicicleta până la atelier. Iubim lemnul și starea de bine pe care acesta ne-o dă în fiecare zi, felul în care ne stimulează toate cele cinci simțuri, cu mirosul lui de roze, râurile de culoare, dar și încăpățânarea cu care ne opune rezistență când îl șlefuim. Locul unui copac rămâne în natură, cu rădăcinile adânci în pământ, dar când nu e așa, încercăm să oferim cel mai bun tratament fiecărei bucăți de lemn pe care o avem în atelier.

Sfanta Masa_comoda

În atelierul “Sfânta Masă” se mai fac din lemn și comode, scaune, măști pentru calorifere sau căsuțe pentru pisici :).

Care e rolul fiecărui membru din echipă, în atelierul “Sfânta Masă” sau în afara lui, pe partea de promovare, vânzări? Ce parte îi revine lui Bogdan Untea? Ce face Adrian Curcan? Sub ce titulatură vă prezentați? 

Toate activitățile noastre sunt foarte bine definite și împărtițe în echipă, Adi muncește iar eu vorbesc la telefon și răspund la mail-uri… aproape tot timpul. Glumesc! Toată activitatea din atelier o ducem împreună, ne consultăm în permanență și lucrăm la detalii. Vrem să fim siguri că, la final, produsul “Sfânta Masă” are standardul de calitate pe care ni-l dorim. Partea de comunicare on-line, site, Facebook, Instagram, o fac eu când apuc, dimineața, seara și în weekend.

Cel mai mult timp, suntem amândoi “închiși” în atelier. Pe cărțile noastre de vizită, la titulatură, scrie LEMN. Nu suntem lemn, dar suntem cei care se ocupă de lemn. Nu știu în ce măsură suntem tâmplari-antreprenori, antreprenori-tâmplari sau visători, pe noi ne preocupă să oferim un produs bun și un serviciu de calitate. Spunem întotdeauna ce putem și ce nu putem face. Ne respectăm clienții!

Sfanta Masa_lemn

Marte – o “sfântă masă” din frasin

Cum vă organizați să fiți mereu punctuali și să respectați termenul de execuție? Cât durează să faci o masă?

Modul nostru de organizare este unul foarte simplu și ne ajută să respectăm de fiecare dată termenele date. Ținem mult la acest aspect, iar clientul se poate baza mereu pe noi. Toate comenzile sunt organizate într-un calendar și niciodată nu lucrăm pentru doi clienți în același timp. Știm exact cât durează execuția unui obiect în timpul și la calitatea noastră și astfel rezervăm numărul potrivit de zile pentru fiecare comandă. Știm că sună atractiv din punct de vedere financiar să faci mai multe produse simultan, dar vrem să dăm atenția necesară fiecărui obiect care iese din atelierul nostru. Iar când sunăm clientul și-i spunem că-i gata masa, de cele mai multe ori reacția este “Nu cred? Pe bune? În termen? Nu se poate!”.

Lucrăm la o masă între una și două săptămâni, iar pentru fiecare urmăm cu atenție aceiași pași. Pentru ca rezultatul final să arate spectaculos, ca un tablou sau ca o poezie, dăm foarte multă atenție lemnului. Uneori petrecem o zi întreagă numai să-l alegem pe cel ideal.

Sfanta masa_lemnAșa arată o masă extensibilă cu un blat de lemn numai “râuri” de culoare naturală

Tot mai multă lume își dorește să aibă în casă o masă mare, trainică, dacă se poate și din lemn masiv, cu atât mai bine. Care este experiența voastră? Ce fel de mese vor românii?

Suntem bucuroși că oamenii dau atenție acestui aspect și își doresc un cămin mai cald, mai simplu și mai natural. Procentul este încă mic și este dat în mare parte de București și alte două-trei orașe mari, dar este în creștere. Mulți din cei cu care interacționăm nu au o experiență plăcută cu obiectele făcute la comandă, dar visează la produse pe care nu le găsesc în comerțul din România. Clienții care ajung la noi își doresc mese bine finisate și trainice, sunt foarte deschiși și înțeleg impactul pe care o masă îl poate avea asupra mediului și familiei. Românii vor mese de dining la care se pot așeza cât mai mulți oaspeți, dar și mese mici de cafea. Cele mai faine comenzi vin de la cei mai faini clienți, cei care înțeleg modul nostru de lucru și ne consultă în deciziile lor. Atragem un anumit tip de client, sau facem în așa fel încât să avem doar clienți care apreciază munca noastră și produsul final.

Dintre toate mesele, măsuțele și obiectele de mobilier pe care le-ați făcut, care a fost cea mai mare provocare pentru voi? Ce spun clienții când masa-i gata? Spune-mi un feedback, două.

Cei de la CRAFTR au reușit să ne muncească bine mâinile și mințile cu un design original pentru masa de cafea pe care noi am numit-o “Venus”, multe unghiuri, fețe și muchii și un blat ca un tablou în ramă. E unul din cele mai frumoase și complicate proiecte de până acum. Îi mulțumim lui Cătălin, putem mai mult!

Iubim provocările și ne bucurăm să primim solicitări de la designeri români. Ne cer să facem obiecte care nu seamănă cu nimic din ce am văzut până în acel moment.

Dincolo de munca în atelier, ne plac mult și livrările. Clienții sunt impresionați de calitatea finisajului și sentimentul plăcut pe care-l au la atingerea lemnului, precum și de naturalețea materiei prime datorită uleiurilor și lacurilor ecologice pe care le folosim. Iar noi suntem la fel de fericiți la fiecare livrare, indiferent de dimensiunea comenzii.

Sfanta Masa_lemn

Ce înseamnă pentru voi “Sfânta Masă” și ce aveți de gând să mai puneți la cale. În ce vreți să mai transformați lemnul? Care-s planurile?

Suntem recunoscători de locul în care suntem acum și de modul în care crește “Sfânta Masă”. Ne bucurăm de fiecare zi în atelier și este cât se poate de clar pentru fiecare din noi că am luat decizia corectă la momentul potrivit. Suntem încă la început și lucrăm în permanență la îmbunătățiri, fie că vorbim de utilajele din atelier sau de prezența în on-line.

Momentan ne dorim să ajungem în cât mai multe case, cu mai multe obiecte de mobilier, nu doar mese. Zilele trecute am livrat primul model de scaun și primul obiect de iluminat “Sfânta Masă”. Avem în lucru și o colecție anuală care să atragă noi clienți și să scurteze  termenele de livrare. De asemenea, plănuim activități de tip workshop, pentru cei pasionați și vor să învețe despre lemn la sfârșit de săptămână. Ne-am bucura să găsim tineri care își doresc o carieră în domeniu. Vrem să acoperim nu doar partea de scule și tehnici de prelucrare, ci și partea de antreprenoriat și coaching.

Sfanta Masa_lemn

Cum arată masa în casa voastră? Cât timp petreceți cu familia și prietenii, la povești, în jurul mesei?

Casa noastră este într-o continuă schimbare și ușor-ușor se umple cu obiecte făcute de noi. Masa e plină în fiecare dimineață de schițe, hârtii, calcule, sucuri de fructe, cereale și cafea. Aici au loc ședințele de creație, iar soarele de pe geam și cei doi motani fac parte din echipă. Încercăm ca fiecare seară, chiar și în timpul săptămânii, să o petrecem în familie, iar weekend-urile sunt dedicate în totalitate prietenilor și activităților în aer liber, fie pe străzile din oraș, fie undeva pe munte. O să ne gasiți mereu într-un grup mare și vesel. Mulțumim, prietenilor și familiei! Și datorită lor există “Sfânta Masă”.

Articol de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești – povești – firești și pe goinfashion.ro.

Fotografii: prin “Sfânta Masă”

One Comment

  1. […] tineri antreprenori care transformă cu mare pasiune lemnul adevărat în mobilier cu suflet (Sfânta Masă, Urban Woods și Peștele Fierăstrău), am primit cadou de ziua mea o invitație la Atelierul de […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed