Terase și grădini din București pentru relaxări DESIGNIST în oraș

Nu poți sta în vacanță toată vara, tot te mai prind seri și weekend-uri în oraș. 🙂 Și cum căldura în combinație cu betonul rezultă în stări mai puțin creative, urmează lista DESIGNIST cu oazele care salvează inspirația în serile încinse și weekend-urile urbane.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (33)Nu, nu începem cu o cutie metalică, ci cu o cafea. La Origo, legătura dintre ele e indisolubilă. Nu numai că de aici îți iei cafeaua ideală pentru a începe orice plănuiești prin oraș, dar masa prieteniei, la cutie, realizată de Lama Architectura, a dat trotuarului o super terasă urbană.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (34) Masa prieteniei, la care îți bei cafeaua cu alți cafegii faini din oraș, se strânge seara în îngusta cutie metalică pe care ai văzut-o mai sus. Avantajul e că scaunele sunt depozitate înăuntrul ei. E destul de îngustă și cu obloanele metalice deschise, ceea ce lasă loc pe trotuar și trecătorilor (prin culoarul creat), și cafegiilor “parcați” pe locurile lor la licori fine. 🙂

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (35) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (39)

Mica terasă out of the box vine la pachet și cu banchete fixe ale căror măsuțe metalice glisează. Cât de multe lucruri stylish se pot totuși face și în spațiile mici!

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (36)Măsuțele glisante te ajută să-ți bei cafeaua cât mai confortabil. În nici un caz nu e nevoie să ții ceașca în mână.
Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (37)

Dacă la Origo îți începi ziua, în Control pare cel mai probabil să o închei. 🙂 Chiar dacă nu vrei să întârzii, e răcoritoare o oprire la noua grădină, amenajată tot de Lama Arhitectura. Ți-am povestit despre proiect, pe larg, aici.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (1) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (40) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (41)Grădina Eden e și ea arhifrecventată în oraș. E mai puțin important cât de hipsterească e, atâta timp cât în zilele toride o cafea în marea grădină a Palatului Știrbei, cu laptoptul aproape, poate rezolva atât de calm problema muncii când orașul fierbe sau e în vacanță. Recomandăm și un ping pong, nu de e-mailuri, ci la masa din grădină.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (8) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (11)Că tot suntem pe Calea Victoriei, facem un popas la Terasa Monteoru, deschisă vara aceasta chiar în spatele Casei Monteoru (Casa Uniunii Scriitorilor, pentru mulți). Despre istoria casei, construită la sfârșitul secolului al XIX – lea, poți citi aici.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (9) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (23)Încă o terasă nouă tocmai s-a deschis. Din nou memorabilia, grădina unei case vechi, masă de ping pong și relaxare, de data aceasta pe strada Eminescu. Meet Lokal.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (13) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (15) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (27)Am tras cu ochiul și la interiorul casei, să fim pregătiți pentru toamnă 🙂

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (17)

Pe strada Olari, în curtea casei Dr. Petre Pavelescu, vara asta s-a deschis Plastilina, sora mai mică a Acuarelei. Plastilina înseamnă amenajarea curții și a grajdurilor din cărămidă ale casei construite la început de secol XIX. O să-ți placă și grădina dintre blocurile de pe Olari, și clădirea mică din cărămidă, de unde pe vremuri se ieșea cu trăsura.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (24)Foto: Cătălin Georgescu

Dar cel mai mult ne-a plăcut casa, în care rezistă vitraliile originale, tapetul de mătase și sobele cu inscripții germane. În casă au loc constant piese de teatru, concerte etc.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (21)Foto: Cristian Niculae

În Piața Lahovari, a apărut vara asta o mică Grădină cu Filme. Este în spatele casei CreArt. Iar noi am merge nu neapărat pentru film, ci pentru oaza colorată.

Creart - Designist (1)

Ne îndreptăm spre oaze și mai retrase. Pe strada Luigi Cazzavillan, e bine să intri La Un Ceai.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (25) E mai retras de agitația orașului și foarte cochet.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (14)

Și, pentru că suntem la ceai, trebuie să ajungeți și la Ceai la Vlaicu. Singurul nostru regret e că ajungem foarte rar, fiind cumva în afara traseelor noastre urbane cotidiene. Altfel, e o plăcere să stai în grădina cu flori, cu vedere spre casele vechi și frumoase ale străzii Aurel Vlaicu.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (29)

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (26) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (7)Brunch, primăvara

Una dintre primele noastre iubiri din oraș, când vine vorba de grădini secrete, sau ascunse de străzile prea bătute, este La Metoc. Am fost și vara asta, după câțiva ani de pauză, și am regăsit-o la fel: calmă și liniștitoare ca o casă veche pe care o revizitezi când ți-e dor și care te primește cu o familiaritate în care te simți atât de degajat.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (2) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (16)

Dar, lăsând la o parte amintirile, să trecem la noutăți. Pe strada Știrbei Vodă, fostul Ça va? Bistro s-a transformat în Yardini. E faină grădina lor! Pare locul ideal pentru o cină lejeră și fină, de vară.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (4) Mobilier alb și verde și un pic de scenografie!Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (5) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (6)

Tot pe strada Știrbei, ce pare să se populeze cu grădini care mai de care, s-a lansat de curând Grădina SoLemn. Un spațiu artistic, destinat evenimentelor creative, conturat de artista Cristina Curelea și designerul Anca Fetcu, care au reinterpretat designist elemente de zidărie. Povestea pe larg, aici.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (30) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (31) Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (32)

Ultimul popas vara asta, dar nu cel din urmă, este la Grădina Viitorului – laborator de inovație tehnologică. Noul spațiu s-a lansat în mai, în timpul Romanian Design Week, și este locul unde au loc constant discuții și workshop-uri dedicate noilor tehnologii (fabricație digitală etc.) Tot aici poți închiria și ateliere, aviz arhitecților și designerilor.

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (18)

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (12)

Terase si gradini designish - Bucuresti - Designist (10)

Fotografii: prin locurile menționate în articol

20 Comments

 1. gina

  cea mai tare prima, langa strada, in praf, zgomot..etc, geniala idee! :))))))))
  N3ebun sa fii sa mergi acolo 😐

 2. Bună, Gina,

  Strada Lipscani, pe care se află Origo, este una foarte liniștită din punctul de vedere al circulației. Și o spunem pe încercate. Nu prea e circulată și, pentru o stradă urbană, e destul de linișită.

  Pe aceeași stradă (colț cu Brezoianu) mai este o terasă foarte frecventată în oraș – Energiea. Te asigurăm că și aici te vei simți foarte bine. 🙂

  Ne bucurăm că ne urmărești!

 3. Multumesc pentru articol, chiar cautam locuri noi si “verzi” 🙂
  Eu am mai fost si in Backyard Garden si mi s-a parut dragut si linistit 🙂

 4. Mulțumim și noi, Adriana! Nu am ajuns încă în Backyard Garden, tocmai ce am pus-o pe lista următoarelor trasee Designist. 🙂

 5. LS

  interesante recomandari. dar bucurestiul dispune de lucruri mult mai bune, nu-i asa? cel putin impresia mea este ca ceea ce ati prezentat mai sus este muuult sub recomandarile asemanatoare din Sibiu si Cluj. sau mi-a scapat ceva?

 6. Anamaria Gram

  I vouch for: Origo, Control, Grădina Eden, Ceai la Vlaicu si La Metoc. Toate sunt locuri minunate! De-abia aștept sa le descopăr si pe celelalte. Mulțumim mult pentru articol.

 7. Bogdan

  Buna, Gina,

  Nu vorbi fara sa stii.

 8. Cristina

  Și ceainăria GreenTea are o grădina minunata! Abia aștept sa le înflorească trandafirii, e de vis…. 🙂

 9. Am fost astazi prin plimbari cu mandra si Ceai La Metoc si Plastilina sunt inchise, oarecum lasate in paragina.

 10. Bună, Jules,

  Într-adevăr, de la data publicării articolului – august 2014, au mai apărut schimbări. În martie anul acesta, cei de la Plastilina au anunțat că părăsesc casa. Așadar, recomandăm Acuarela în schimb: http://designist.ro/arhitectura-design-interior/acuarela-bistro-ul-de-arte-si-idei-frumoase-de-pe-strada-polona/.
  Iar La Metoc probabil nu s-a pregătit încă de vară. 🙂

  Mulțumim!

 11. Georgiana

  str pe care este situat Origo este inchisa circulatiei. Bauturile sunt extraordinare, oameni faini, dar terasa nu este wow. Cred ca mai degraba este Energiea, care este imediat langa.

 12. Danny

  J’ai Bistroi mai e deschis? Acum un an sau doi aveau o super terasa 😀

 13. kiya

  super articolul chiar cautam astfel de locuri

 14. vlad

  Cred ca puteti sa o adaugati si pe cea din spatele muzeului Antipa. Nu mai stiu cum se numeste.

 15. andruska

  Metocul s-a deschis. As adauga Modelier si Cofetale, La Vlaicu, Alandala.

 16. s

  Sint primiti si seniori si senioare in aceste localuri?

  🙂

 17. Pe str Amiral Urseanu nr 1 chiar linga Observatorul Astronomic din Romana este Ceainaria Artea intr-o casuta cu istoric, pictata si ornata manual pe interior, cu terasa cocheta, ceaiuri foarte bune si diverse (calzi si reci) si spectacole de tot felul. Daca va iese in cale o recomand! 🙂

 18. Cea din spatele muzeului Antipa nu mai exista, sau a fost mutata pe timp de iarna si urmeaza sa se deschida. Am trecut recent pe acolo. Sa va relaxati din plin, nu conteaza unde 🙂

 19. Mirela

  Si Ceainaria Infinitea este un loc superb…

 20. Gigi

  Plastilina pare sa se fi inchis; in primele zile din mai, pe caldura mare, cu toate gradinile din oras deschise, la Plastilina curtea era parasita, scaunele si mesele au disparut din fata casei, portile gradinii erau inchise si pe ele trona un afis optimist cu “se inchid gazele”… Poate ca nu este decat temporar?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed