Traseu de vacanță: pe Transalpina cu destinația Mălâncrav, unde am înnoptat într-o casă săsească

Când ai poftă de un road trip, liniște, natură, susur de ape curgătoare și un peisaj rupt din Rai, șoseaua Transalpina s-ar putea să-ți depășească așteptările. Intrată de câțiva ani, de când a fost parțial reabilitată, la duel cu mult mai cunoscutul Transfăgărășan, nu știm dacă e mai frumoasă, dar îți spunem sigur că te duce mai aproape de cer.

Malancrav designist 23

Adaugă un popas la Sibiu și apoi o ședere în satul săsesc Mălâncrav, unde dormi la Conacul Apafi, restaurat impecabil acum câțiva ani, sau într-o casă săsească, repusă pe picioare, ca și cum ai fi un saș care nu a părăsit-o în 1990. Noi zicem că am mai trăit și am mai trasat o vacanță de designist.

Malancrav designist 24

Transalpina este o șosea mult mai veche decât Transfăgărășanul și mai înaltă decât acesta, care până în 2009 nu a fost niciodată asfaltată. Drumul a fost construit de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetuza, iar de atunci și până în 2009, nu a mai cunoscut decât două reabilitări: după anul 1930, când a fost pavată cu piatră pe vremea regelui Carol al II-lea, și în timpul celui de-al doilea război mondial, când a fost parțial renovată de nemți.

Malancrav designist 25

Malancrav designist 22Transalpina a fost apoi dată uitării de către autorități și greu de parcurs de autoturisme, ceea ce, ca să privim partea plină a paharului, a ajutat-o să-și păstreze natura sălbatică și ciobănașii cu oile lor. Noi, când am parcurs acest traseu, anul trecut, abia ne-am întâlnit din sens opus cu 3-4 mașini.

Malancrav designist 26Popas în Sibiu, la Cafe Wien, de unde este oricând o plăcere să vezi acoperișurile orașului vechi.

Malancrav designist 16Case în Mălâncrav

Am intrat pe Transalpina la Novaci și am mers către Sibiu, pentru ca apoi s-o luăm pe drumul național care leagă Sibiul de Mediaș și Sighișoara, de unde se ramifică un drum îngust, asfaltat, care te conduce la Mălâncrav. Aici începi să pierzi semnalul telefonului mobil. Drumul este superb, între dealuri împădurite și recomandăm să fie parcurs la apus de soare. După vreo 10 km ai ajuns la Mălâncrav.

Malancrav designist 21Biserica evanghelică din sat conţine unele dintre cele mai valoroase fresce din Transilvania.

Satul Mălâncrav a fost repus pe harta turistică de Fundaţia Mihai Eminescu, înfiinţată de Jessica Douglas Home, sub patronajul HRH Prinţului Charles. Încă din 1999 fundaţia sprijină refacerea patrimoniului cultural şi dezvoltarea satelor şi orăşelelor din Transilvania, dintre care unele au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Malancrav designist 17

Până acum fundația a contribuit la renovarea a 120 de case și a mai multor biserici cu ajutorul forței de muncă din comunitățile respective. Este remarcabil că Fundația Mihai Eminescu predă tehnici de construcție vechi, precum folosirea mortarului de var, care conferă caselor trăsăturile lor specifice.

Malancrav designist 20

Ai citit deja pe Designist despre conacul Apafi, care a fost restaurat cu minuțiozitate implicând oamenii din comunitate și meșteri din zonă. Restaurarea conacului a fost coordonată de arhitectului Jan Huelsemann, iar lucrările de reconstrucţie de Ernst Linzing (constructorul-şef al echipei din Mălâncrav şi chiar localnic) şi Fritz Klusch, constructor specializat din satul vecin Nou Săsesc.

Acum, această clădire veche de 5 secole este preschimbată într-o casă de oaspeți impecabilă unde te poți caza sau pe care o poți doar vizita, cu un telefon în prealabil.

Malancrav designist 18

Fundația a salvat și a revitalizat livada de peste 100 de hectare a conacului, cu meri şi pruni, care acum este certificată ecologic şi produce suc natural de mere. Hala de producţie a fost adusă la standarde moderne, oferind 5 locuri de muncă permanente şi alte peste 20 temporare, în sezonul de toamnă.

Malancrav designist 19Conacul Apafi vă aşteaptă cu 5 dormitoare (4 duble şi unul single), iar preţurile de cazare sunt între 50-75 euro/persoană/noapte.

Malancrav designist 15Noi nu ne-am cazat la conacul Apafi, ci am ales să înoptăm într-o casă săsească, restaurată tot de Fundația Mihai Eminescu, împreună cu alte 3 case. Fiecare casă este gestionată de un localnic, care primește oaspeții și le transmite regulile casei.

Malancrav designist 11Toată casa este a ta și a grupului cu care călătorești și vă gospodăriți singuri. Cea în care am stat noi era tip vagon, avea o cameră mare, la stradă, unde puteau dormi două persoane, încă o cameră de trecere, cu un pat de o persoană, un al doilea dormitor, cu două paturi, și o mică bucătărie complet funcțională.

Malancrav designist 06Am aflat că o bună parte din piesele de mobilier au fost găsite în casă, atunci când a fost cumpărată de fundație, restaurate și păstrate, pentru a da autenticitate. Nouă ne-a plăcut să fim mălâncrăveni pentru câteva zile, o experiență pe care sigur o vom repeta. Înnoptatul în casa săsească ne-a costat 80 lei/persoană/noapte.

Dacă dorești, poți fi așteptat și cu masa pusă, gătită de o gospodină din sat. Iată aici datele de contact atât pentru conac, cât și pentru casele săsești. Vă lăsăm să admirați fotografiile făcute de noi în căsuță și vă urăm vacanță plăcută și lungă! 🙂

Malancrav designist 02 Malancrav designist 03 Malancrav designist 04 Malancrav designist 05 Malancrav designist 07 Malancrav designist 01 Malancrav designist 08 Malancrav designist 09 Malancrav designist 12 Malancrav designist 13

Malancrav designist 14

Fotografii: Elis Popescu

Toate drepturile asupra fotografiilor aparțin designist.ro.
Orice reproducere sau preluare nu poate fi făcută decât cu acordul nostru.

All rights reserved.

7 Comments

 1. Ruxandra

  Un articol de o reala valoare.
  Malancrav impreuna cu Viscri, Biertan, Crit, fac parte dintr-o regiune absolut spectaculoasa, parte a patrimoniului cultural. Pentru cei iubitori de istorie, traditii si viata traita simplu, dar puternic impamantenita, vor gasi acolo tot ce au nevoie pentru a se simti de-ai locului.

 2. […] povesteam de curând despre traseul spre Mălâncrav, via Transalpina. Odată ajunși aici, recomandarea noastră ar fi să vă continuați drumul spre Micloșoara și […]

 3. Ingrid

  ati observat presurile de pe jos, tesute la razboi?

  Cred ca jumatate din cei ce citesc sau vad, ori au uitat, ori habar n-au ce-s alea!

 4. Ovidiu

  Se numesc pocrovite aici in Crisana acele presuri si da si bunica le facea din haine vechi la razboi.Locuri minunate si oameni gospodari.Felicitari pt articol.

 5. Ruxandra Stetca

  Sa nu ocoliti nici interiorul bisericii evanghelice din Malancrav unde veti gasi cea mai bine pastrata pictura in stilul gotic narativ-linear de la noi din tara, dupa cum ne invata Dana Jenei.

  http://www.nmp.ro/Arta-si-arhitectura/40-Pictura-Murala-Gotica-din-Transilvania.html

 6. […] al Prințului Charles. Și ca să vezi ce traseu interesant poți face până acolo, iată aici drumul făcut de noi, acum două veri, către frumosul sat […]

 7. Catalina

  Chiar era necesara a doua parte a comentariului? Morala gratuita, tipic romaneasca…

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed