Ubikubi Young Designers Award și-a ales câștigătorii

În ultimii 6 ani, rubrica Design de obiect de pe site-ul nostru a adunat câteva sute de articole. În fiecare an organizăm superevenimentul Made in RO, unde personajele principale sunt cei mai buni designeri români de produs și creațiile lor. E lesne de înțeles, deci, de ce ne-am entuziasmat când am văzut invitația Ubikubi, adresată tinerilor designeri de obiect, de a se înscrie la competiția Ubikubi Young Designers Award. Uraaaa, personaje noi! 🙂

Lampa GONG, câștigătoarea locului 1 Ubikubi Young Designers Award

Și interesul designerilor ne-a bucurat: 80 de proiecte au fost înscrise în concursul UYDA în perioada 7 noiembrie 2016 – 16 ianuarie 2017. Așa că, după etapa de evaluare, juriul a votat trei proiecte câștigătoare, care bifează cerințele specialiștilor în ceea ce privește relevanța proiectului, estetica, funcționalitatea, fezabilitatea și costurile de producție. Potrivit organizatorilor, nu s-a căutat o tipologie de produs anume, ci mai degrabă un proiect coerent, contemporan.

Așa că, doamnelor și domnilor, ne bucurăm să vă prezentăm trei dintre cele mai interesante noi nume ale designului de produs Made in RO:

Locul 1: GONG

Un bec scufundat într-un disc din mortar de ipsos obținut prin turnare – aceasta este, simplist spus, spectaculoasa lampă GONG, câștigătoarea locului 1 al Ubikubi Young Designers Awards. Despre ea, juriul a spus: “Sintagma cauză-efect, care în zilele noastre îmbracă preponderent o formă abstractă, a fost transpusă aici într-o formulă fizică”.

Andrada Dimache, designerul GONG: “Datorită studiului în domeniul construcțiilor, am fost pasionată de partea tehnică, dincolo de concept, dar totuși cred că orice obiect trebuie să transmită în primul rând o poveste“.

Locul 2: SO-SO

Multifuncționalitatea îți eliberează bucătăria sau la asta ne-a făcut să ne gândim accesoriul SO-SO. Mai precis, este vorba despre un corp principal minimalist, creat din lemn de frasin (datorită rezistenței sale la temperaturi înalte și umiditate), și de un suport din porțelan pentru lingură. Corpul principal poate fi folosit atât ca bază pentru oala fierbinte, cât și pentru capac, iar suportul pentru lingură este detașabil.

Sorina Niculcea, designerul SO-SO – absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Artă București, Sorina Niculcea este un tânăr  designer definit de cei 15 ani petrecuți doar în domeniul artelor.

Locul 3: Cereall Hook

Simplu, funcțional și estetic, 3 în 1: mânerele Cereall Hook au fost apreciate de juriu pentru simplitate, funcționalitate și estetica dată de materialele inedite: lemn, terrazzo și alamă.

Mihaela Bordeianu, unul dintre designerii Cereall Hook

Ștefan Păvăluță, unul dintre designerii Cereall Hook

Premiile oferite câștigătorilor sunt: 1500 € plus producție și contract cu royalties pentru locul întâi, 750 € pentru locul doi și 500 € pentru locul trei. Proiectul care a obținut locul întâi va fi prototipat și expus în cadrul Romanian Design Week 2017. Ulterior, acesta va fi inclus și comercializat în colecția 2017 Ubikubi.

Ubikubi Young Designers Award, competiție susținută de UniCredit Bank, își propune să fie nu doar o rampă de lansare pentru designerii aflați la început de drum, ci și o experiență completă de lucru și o raportare realistă la toate impunerile care condiționează viabilitatea unui produs într-o piață competitivă. În acest sens, ei vor fi implicați direct în procesul de materializare al obiectelor, de la schiță la produsul finit.

Foto: prin Ubikubi

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed