Un acoperiș, un șemineu, o ușă și două ferestre. Povestea casei de vacanță gata în 10 luni!

După cum știi, ne place mult să evadăm și să descoperim locuri designist indiferent de sezon. De exemplu, dacă ar trebui să alegem o reședință de vară, sunt șanse mari să ne dorim un spațiu aproape de Capitală, la liziera pădurii, poate chiar – de ce nu? – o casă proiectată de arhitecta Rucsandra Popescu – Wright Design pentru o tânără familie. Mai exact, la liziera Pădurii Cucu, în apropierea lacului Vadul Anei, în comuna Brănești din Ilfov. 🌳

Nu-i așa că adresa sună suficient de îmbietor pentru o gașcă de oameni creativi? Ei bine, la fel arată și grădina, și casa, și decorul. Hai să vezi!

Iată cum se prezintă grădina, unde jocul dalelor completează perfect jocul umbrelor.

“Este un proiect pe care l-am început de la bare ground. Proprietarii și-au dorit o casă de vacanță, o oază de evadare pentru weekend-uri, cu perspectiva mutării permanente în următorii ani”, ne povestește cu entuziasm Rucsandra despre planul casei, mai ales că nu a fost doar arhitect, ci și manager de proiect.

Okay, să știi că noi ne-am “rezervat” deja cele mai bune locuri pe terasă, de unde analizăm casa simplă, dar îndrăzneață. Nu de alta, dar nu vezi prea des o casă cu fațada cărbune. S-a mizat pe o combinație cromatică relaxată, liniștită și totuși neobișnuită, așa cum nu întâlnești peste tot – așa se mândrește stăpânul casei. Și iată că albul tradițional a devenit antracit, pe principiul black is the new white. În rest, materialele sunt clasice: structură de beton și zidărie și șarpantă din lemn laminat.

“Cea mai mare atenție am acordat-o acoperișului, mai ales că voiam ca osatura să rămână vizibilă în spațiile principale ale casei. A fost nevoie de aproximativ 2 luni de proiectare și uzinare. După care, în doar 8 zile a fost montat. Firește că au urmat infinite precauții pentru protejarea acesteia până la finalizarea lucrării. Obloanele exterioare – custom made – au necesitat și ele încercări și finisaje multiple”, dezvăluie arhitecta.

Casa are doar un nivel, cum îi șade bine unei locuințe de la câmpie ca să fie fain așternută în peisaj. Așadar, reședința de vacanță are doar parter, însă unul generos, la înălțimea coamei șarpantei. Și numără două holuri, living și bucătărie, biroul, dressing, camera copilului, cameră de oaspeți, două băi, cameră tehnică.

Holul de la intrarea principală este alb-bej și spațios. 

Nu c-am fi stat destul afară să admirăm peisajul și exteriorul casei în forma literei T, dar înăuntru ne așteptau încăperile scăldate în lumină, amenajate în stil scandinav, iar noi nu le-am putut rezista.

O casă călduroasă –  vara, ai soare din belșug și iarna, ai șemineu!

Și ce șemineu! Dacă n-ar fi lemnele în cadru, aproape că nu l-ai observa!

“Pentru zona living/dining, bucătărie am optat pentru o dublă-chiar triplă orientare – sud, vest și nord, încercând să rezolv și deschiderea cam neobișnuită către nord – pădure – a terasei principale, dar și lumina directă și căldura venite dinspre sud și vest. Astfel, din living ai posibilitatea să observi toate împrejurimile casei”.

“Iluminatul a fost gândit din faza de concept a proiectului și nu s-au făcut derogări sau modificări pentru simplul motiv că la montarea și închiderea șarpantei toate pozițiile trebuiau deja înghețate și realizate; așa că, pornind de la dorința de a ilumina zone diferite de interes la înalțimi diferite, am căutat corpuri de iluminat cât mai simple ca formă”, ne spune Rucsandra.

Un dormitor cu aer de vacanță – simplu, elegant, confortabil!

Tot mobilierul built in a fost desenat de arhitecta Rucsandra Popescu. E simplu și alb, cu accente de furnir natur, care să se lege de ce tot ce se întâmplă în jur – structura acoperișului, pădurea de stejăriș din spatele casei, etc.

În casa de vacanță, soarele face și el parte din decor!

E drept că locuința a fost înălțată și amenajată în mai puțin de un an, însă eforturile n-au fost mici deloc. Arhitecta Rucsandra Popescu a supervizat procesul de la fundație până la perdele și sesiunea foto – în total, cu mici hopuri, au fost 10 luni de șantier.

“Etapa de construcție a fost mai grea decât amenajarea propriu-zisă și asta pentru că au existat momente când nu găseam muncitori calificați – echipe care să-mi dea certitudinea că vor realiza toate detaliile la standardul din proiect. Spun asta pentru că am purtat și pălaria managerului de proiect care s-a ingrijit de contractarea constructorilor, instalatorilor, tâmplarilor, etc”.

Dar, în final, totul e bine când casa se termină cu bine. De acum înainte, weekend-uri însorite și vacanțe prelungite să fie! ☀️

Fotografii: Sabin Prodan și prin Wright Design

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed