Un apartament din București cu “pattern” interbelic

Ne place să ne plimbăm prin zonele cu blocuri și case interbelice din oraș, iar de fiecare dată când o facem încep oftaturile: “Of, ce liniște e “, “Of, ce case frumoase și ce bloculețe”, “Of, de ce nu stăm aici” 🙂 Dar stați să înflorească teii, atunci să vedeți of-uri!

Proiectul arhitecților de la Revista Zeppelin (Constantin Goagea, Ştefan Ghenciulescu, Adrian Dobre, Cătălin Iclozan), selectat în 2012 la Bienala Națională de Arhitectură București, a însemnat reamenajarea unui apartament interbelic din București.

apartament din bucuresti - Designist (8)

“Ne-am propus să reinterpretăm câteva din elementele caracteristice descoperite în acest apartament interbelic: finisajele de lemn, luminozitatea şi continuitatea spaţiului, geometria neregulată, multitudinea de opţiuni de deschidere şi închidere a spaţiilor, perspectivele foarte diverse” – spun arhitecții.

apartament din bucuresti - Designist (7)

Leitmotivul amenajării a devenit rotundul geamului de la baie, atât de tipic interbelic:

“Am lucrat cu mai multe tipuri de perforaţii mici şi mari, rotunde sau rectangulare, pentru a crea o diversitate de răspunsuri. Astfel panoul uşilor preia atât cercul geamului de la baie, cât şi un motiv regăsit pe stradă, în desenul unei uşi exterioare de la o construcţie interbelică învecinată, vizibilă şi din apartament.”

apartament din bucuresti - Designist (2)Ambele băi ale casei au o pardoseală de lemn, pusă în evidenţă prin volumele simple ale obiectelor sanitare. Pereţii sunt doar tencuiţi cu o soluţie de exterior; nu există placaje ceramice care să introducă alte motive geometrice sau culori.

apartament din bucuresti - Designist (10)

Panourile cu pattern (rotund sau rectangular), pe lângă asigurarea unei continuități armonioase, vin cu soluții în decor: de exemplu, în dormitor, panoul perforat preia curbura dificilă a peretelui şi ascunde sistemele de încălzire şi aparatele de aer condiţionat. Astfel, patul a putut fi amplasat la fereastră, iar pe peretele opus construit un mare dulap.

apartament din bucuresti - Designist (1)Dulapul imens, cu interfață striată e de reținut!

apartament din bucuresti - Designist (4)Perspectivă cu pisică 🙂

Apartamentul a mai primit o baie în locul fostei bucătării, iar sufrageria iniţială a devenit bucătărie cu loc de luat masa în legătură cu terasa. În bucătărie, panoul perforat acunde sistemul de încălzire și aer condiționat.

apartament din bucuresti - Designist (11)

Totul a fost păstrat cât mai simplu, natural, luminos, iar sistemele (de încălzire, aerisire) ce nu mai sunt la vedere fac spațiul și mai aerisit.

apartament din bucuresti - Designist (5)Livingul

apartament din bucuresti - Designist (9)Biroul

Fotografii: Cosmin Dragomir

2 Comments

  1. SB

    Exceptional. Masa si scaunele din lemn din prima fotografie sunt deosebite. Puteti oferi mai multe detalii?

  2. Designist

    Nu avem aceste informații, dar arhitecții de la Revista Zeppelin, care s-au ocupat de amenajare, vă pot oferi cu siguranță mai multe amănunte.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed