Un apartament din București cu “pattern” interbelic

Ne place să ne plimbăm prin zonele cu blocuri și case interbelice din oraș, iar de fiecare dată când o facem încep oftaturile: “Of, ce liniște e “, “Of, ce case frumoase și ce bloculețe”, “Of, de ce nu stăm aici” 🙂 Dar stați să înflorească teii, atunci să vedeți of-uri!

Proiectul arhitecților de la Revista Zeppelin (Constantin Goagea, Ştefan Ghenciulescu, Adrian Dobre, Cătălin Iclozan), selectat în 2012 la Bienala Națională de Arhitectură București, a însemnat reamenajarea unui apartament interbelic din București.

apartament din bucuresti - Designist (8)

“Ne-am propus să reinterpretăm câteva din elementele caracteristice descoperite în acest apartament interbelic: finisajele de lemn, luminozitatea şi continuitatea spaţiului, geometria neregulată, multitudinea de opţiuni de deschidere şi închidere a spaţiilor, perspectivele foarte diverse” – spun arhitecții.

apartament din bucuresti - Designist (7)

Leitmotivul amenajării a devenit rotundul geamului de la baie, atât de tipic interbelic:

“Am lucrat cu mai multe tipuri de perforaţii mici şi mari, rotunde sau rectangulare, pentru a crea o diversitate de răspunsuri. Astfel panoul uşilor preia atât cercul geamului de la baie, cât şi un motiv regăsit pe stradă, în desenul unei uşi exterioare de la o construcţie interbelică învecinată, vizibilă şi din apartament.”

apartament din bucuresti - Designist (2)Ambele băi ale casei au o pardoseală de lemn, pusă în evidenţă prin volumele simple ale obiectelor sanitare. Pereţii sunt doar tencuiţi cu o soluţie de exterior; nu există placaje ceramice care să introducă alte motive geometrice sau culori.

apartament din bucuresti - Designist (10)

Panourile cu pattern (rotund sau rectangular), pe lângă asigurarea unei continuități armonioase, vin cu soluții în decor: de exemplu, în dormitor, panoul perforat preia curbura dificilă a peretelui şi ascunde sistemele de încălzire şi aparatele de aer condiţionat. Astfel, patul a putut fi amplasat la fereastră, iar pe peretele opus construit un mare dulap.

apartament din bucuresti - Designist (1)Dulapul imens, cu interfață striată e de reținut!

apartament din bucuresti - Designist (4)Perspectivă cu pisică 🙂

Apartamentul a mai primit o baie în locul fostei bucătării, iar sufrageria iniţială a devenit bucătărie cu loc de luat masa în legătură cu terasa. În bucătărie, panoul perforat acunde sistemul de încălzire și aer condiționat.

apartament din bucuresti - Designist (11)

Totul a fost păstrat cât mai simplu, natural, luminos, iar sistemele (de încălzire, aerisire) ce nu mai sunt la vedere fac spațiul și mai aerisit.

apartament din bucuresti - Designist (5)Livingul

apartament din bucuresti - Designist (9)Biroul

Fotografii: Cosmin Dragomir

2 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed