Un apartament nou din București distribuie în rolurile principale: metalul ușor ruginit, lemnul ars și cărămida aparentă

Întrebarea care ne stătea pe buze la descoperirea acestui apartament din București a fost: Materialele și nuanțele sunt destul de reci și totuși atmosfera e una caldă, degajată. Care să fie ecuația armoniei aici? Așa a început discuția cu arhitectul Ciprian Manda (Silva Artis), responsabil de amenajarea apartamentului nou, dintr-un complex rezidențial de pe strada Dogarilor.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (7) Hamacul țesut, ce completează materialele brute ale amenajării, detensionează livingul.Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (9)

Apartamentul are 110 mp, iar brief-ul conceptului de amenajare s-a limitat doar la zona de zi: un open space ce include livingul, diningul, bucătăria, un mic spațiu de lucru și, bine delimitată, baia. La etaj se află două dormitoare, cu baia aferentă.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (1)Lemnul vechi ce marchează zona de acces spre baie acaparează și spațiul bucătăriei. Astfel, această zonă este delimitată accentuând unitatea și cursivitatea amenajării. Chiar și hota a fost îmbrăcată în această textură. Mobilierul de bucătărie a fost realizat pe comandă de firma AdorMobila, din Brașov.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (8) În continuarea bucătăriei a fost amenajat un mic colț de lucru: biroul din lemn preia textura și nuanța predominantă a zonei de zi.Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (14)

Cuplul care locuiește aici nu a pornit de la un proiect foarte bine conturat, ne povestește Ciprian, imaginea de ansamblu s-a conturat treptat. Dar, revenind la întrebarea noastră, cum ajung metalul, lemnul ars și cărămida să imprime o ambianță intimă, caldă, cosy, îi dăm cuvântul lui Ciprian:

“Faptul că multe dintre suprafeţe sunt placate cu lemn, de la lemnul vechi al peretelui băii, preluat şi de mobilierul bucătăriei, la pardoseala din stejar albit şi la piesele din lemn ars ajută foarte mult la senzaţia de „cald” . De asemenea, cred că folosirea unor materiale ce au o textură pronunţată, cum sunt cărămida, betonul şi lemnul ars, contribuie destul de mult la atmosfera interioară plăcută. Chiar şi metalul este „încălzit” prin ruginirea superficială, rezultând o imagine mai naturală, ce se leagă unitar cu restul finisajelor.”, povestește arh. Ciprian Manda.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (11) Canapeaua a fost creată de Divanissimi, iar bancheta din lemna ars și metal, ca și treptele ce duc la etaj sunt semnate Silva Artis.Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (13)Imperfecțiunile aparente ale plafonului completează materialele brute ale livingului.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (10)

Ciprian a fost nu numai arhitectul care semnează conceptul amenajării, dar și designerul responsabil de piesele care o conturează. Astfel, din stejar ars, a creat bancheta din living, blatul de bucătărie și treptele ce duc la etaj. Elementele metalice sunt lucrate de firme specializate, după desenele lui Ciprian.

Peretele din grătare de lemn al băii, tot din stejar, e realizat tot de Silva Artis. În baie, lemnul e protejat cu rășină epoxidică, pentru a rezista la umiditate, iar în zona de zi, piesele din lemn ars au fost finisate cu lac poliuretanic mat.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (15)Baia “minimalistă”

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (3) Detaliile treptelor din lemn ars, pe structură metalicăAp Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (5)

Mix grafic de lemn ars și lemn patinat: sau cum să creezi contrast și diversitate în decor cu acceași textură, finisată diferit. Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (4)

“Cele mai dificil de realizat au fost piesele din lemn ars, din cauză că acesta are tendinţa să se deformeze prin arderea superficială. Dintre acestea blatul de bucătărie a fost cel mai complicat din cauza dimensiunilor, formei şi îmbinărilor dintre diversele părţi”, spune Ciprian.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (2)Ecuația armoniei? Unitatea întregii zone, conturată de materiale – prin texturile și nuanțele lor. Griurile sunt încălzite de propria textură, iar suprafețele continue de lemn patinat, întrerupte de lemn ars, pardoseala albă, peretele de cărămidă și metalul ruginiu desenează un spațiu protector, cald, mai degrabă contemporan romantic, decât auster.

O recomandare se impune: aceeași ecuație nu va funcționa decât într-un spațiu deschis, generos și foarte luminos. Efectele contrare s-ar traduce printr-o austeritate întunecoasă, grea, ce ar sufoca un spațiu mic. Pe când în acest apartament îl îmbogățește vizual și senzorial, îl deschide conturându-l intim.

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (12)

Ap Bucuresti - Ciprian Manda - Designist (6)Detaliu cu sertarele mobilierului de bucătărie: lemn patinat + metal = romantic șic.

Fotografii: Aliona Danilescu, Niculaie Stoleriu

12 Comments

 1. Frumoasa treaba.
  Ceasul ala mare si baia cel putin m-au dat pe spate.
  Nice! 😉

 2. Adrian Ciorita

  Superb amenajat ! Felicitari arhitectului Dlui Ciprian Manda ! Acest apartament este scos la vanzare ?

 3. Bună, Andrei,

  Ne bucurăm că îți place și că te inspiră! 🙂

 4. Buna, Adrian,

  Ne bucurăm că îți place amenajarea! Nu e scos la vânzare apartamentul, noii proprietari abia s-au mutat și l-au personalizat.

 5. Ella

  cam naspa tavanul

 6. Emy Freedom

  Totul este absolut superb. Extraordinar.

 7. […] Un alt apartament amenajat de arh. Ciprian Manda, într-un complex rezidențial, al cărui decor îmbină lemnul cu metalul, aici. […]

 8. Alberto

  Belea ! Sunt curios cum arata etajul …

 9. Razvan

  Sunt curios care ar fi pretul?

 10. David

  pfff..ce vad aici pe gustul meu tot …fromos proiect,bravo!

 11. Cum sa ai hamac in casa? Mai “scandalos” de atat este sa ai leagan in casa, desi stiu oameni care au si si. De vis, Doamne, de vis!

 12. Daiana

  Tocmai ca e chiar ok tavanul in felul asta. Daca ar fi fost finisat perfect, s-ar fi rupt de intregul concept. As fi vrut sa vad si etajul.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed