Vă invităm la poarta de îmbarcare gastro! Călătoria e posibilă doar cu pachetul Grain Trip de la Made in RO #12.

“Vă rugăm să aveți deja pregătită pâinea-spectacol! Da, este în regulă și un croissant aburind. A, doriți să achizionați pâinea acum? Perfect – avem varietăți din Franța până în Brazilia, din Italia până în Statele Unite pâini străvechi sau noi, pâini făcute din greșeală, pâini de la curți regale, pâini din războaie, pâini dedicate unor sărbători religioase, dospite sau nedospite, pâini amuzante și pâini sobre, în formă de minge sau de frunze, încrustate, pictate. Care este destinația care vă face cu ochiul?” 🙂 .

Da, e o conversație ușor supranaturală, dar nu ne-ar surprinde să o ai chiar sâmbătă și duminică (24-25 noiembrie), când o să intri în #CartierulFood al Made in RO #12 și o să îi vezi pe cei de la Grain Trip, brutăria artizanală cu maia care își propune să te poarte în jurul lumii.

Și asta pentru că, așa cum ne-au anunțat deja, la Grain Trip nu se spune doar “Poftă bună”, ci și “Have a nice trip!” ♥ . Ca urmare, printre două coaceri, am rugat-o pe Valentina Ion, Chief Breadmaniac, să ne povestească mai multe despre pâinile îmbrăcate în cămăși fine de aluat, despre croissantele chic și foarte pretențioase, despre coaja scânteitoare de sare din Himalaya și mai ales despre călătoria care devine pretext pentru gust și argument pentru identitatea package design-ului Grain Trip.

Grain Trip a apărut pe meleagurile food de la noi abia în urmă cu șase luni. De unde a venit și cine a condus-o până aici? 🙂

Călătoria a început cu Valentina și Cristian, amândoi iubitori de mâncare bună și călătorii. Valentina făcea de cațiva ani pâine și patiserie cu maia acasă, iar la un moment dat a apărut ideea unei brutării artizanale unde să dam frâu liber imaginației, încurajați de prietenii care ne-au gustat pâinea și care ne-au sugerat să împartășim experiența și în afara cercului nostru. Valentina este astăzi Chief Breadmaniac și se ocupă de tot ceea ce ține de creație si producție la Grain Trip, în timp ce Cristian este cel care se ocupă de tot ceea ce ține de relația cu “pasagerii” noștri și aspectele logistico-administrative. Avem o echipă mică, dar inimoasă la brutărie, care muncește din greu pentru a face posibil tot ce vedeți acolo zilnic.

De ce neapărat o brutărie? Ce vă leagă de acest domeniu? 

Gustul. Suntem, în primul rand, iubitori de mâncare bună. Și ne-am pus multă vreme întrebarea: dacă mâncarea poate fi spectaculoasă, dacă petrecem ore în bucătarie gătind o specialitate care să ne gâdile simțurile, de ce pâinea ar trebui să fie cel mult decentă,de ce nu ar avea și pâinea personalitate? Dacă ne place o brânză bună, de ce nu am pune lânga ea o pâine-spectacol, care să i se potrivească mănușă și care să o facă să strălucească? Cu aceste întrebări în minte am început să facem pâini. Încercăm în permanență să creăm pâini cu personalitate, ca fiecare pâine să ofere o experiență. Am citit zeci de carți și sute de articole despre pâini și aluaturi de tot felul și nu ne-am oprit nici acum. Povestea a devenit și mai interesantă acum câțiva ani, când am creat acasă prima noastră maia din apă si făină, maia din care folosim și astăzi la brutărie. De atunci nu am mai atins un gram de drojdie sau alte “chimicale” și tare bine a fost. Ne mândrim cu faptul că nu avem deloc în brutărie drojdie, amelioratori, aditivi sau alte “ajutoare” și că facem pâine și
patiserie exact asa cum le-am face pentru noi. Bune și sănătoase.

Apoi, ne-am îndrăgostit de ideea unei inițiative atât de…personale. Atunci când îi dai cuiva o pâine, între voi se stabilește o relație profund personală. Omul ia pâinea, o duce acasă și o împarte cu familia sa. Practic, ai pătruns în universul său, chiar dacă poate niciunul dintre voi nu știe numele celuilalt. Iar când oamenii se întorc și îți povestesc cum s-au bucurat de pâinea sau bunătațile tale…este ceva absolut minunat. Asta ne înseninează mereu zilele.

Dar de unde paralela pâine-călătorie? Cum ne transportă produsele de brutărie pe alte tărâmuri? 

Pâinea este unul dintre cele mai vechi alimente create și consumate de om, este menționată în Biblie, în documentările anticilor greci sau romani. Putem descoperi prin pâinile prezente în diverse părți ale lumii bucăți de istorie, povești despre migrații sau ocupații ale unor popoare, despre lipsa unor alimente si înlocuirea cu altele. Este o poveste care merita a fi spusă, iar noi am vrut să “culegem” tot ce are lumea mai bun de oferit: gusturile cât mai diverse.

Din recomandările Grain Trip: “Pane incamiciato (sau pâinea în cămașă) combină perfect simțul vestimentar cu dragostea pentru mâncare ale italienilor. Această pâine este „îmbrăcată” într-o cămașă fină care se deschide în timpul coacerii. Varianta Grain Trip de pane incamiciato este cu făină semolina, spelta, susan si negrilică. Această combinație merge perfect cu brânză sau un prosciutto bun”. ♥

Motivele principale ale intrării Grain Trip în noul #Cartier Fashion al Made in RO #12 sunt ingrediente ca branding-ul, food și package design-ul produselor voastre, atent alese și replicate. Ce locuri ocupă ele în călătoria brutăriei? 

Am avut foarte clar conturat în minte conceptul, știam că va fi o…călăto-brutărie, unde pâinea va deveni un vehicul pentru o călătorie, pentru o experiență. De aceea, am știut că branding-ul trebuie să reflecte ceea ce era conturat atât de bine în căpșoarele noastre. Am avut norocul să lucrăm cu echipe talentate atât la branding (semnat de Raluca Feher și Arnold Estefan), cât și la designul interior al brutăriei (semnat de arh. Mirona Crăciun), iar rezultatul este ceea ce vedeți astăzi la Grain Trip: hărți, călătorii, experiențe de travel.

Grain Trip BakeryGrain Trip Bakery

Grain Trip BakeryPovestește-ne un pic despre produsele Grain Trip – de unde vă inspirați și informați? Cât de flexibil e “portofoliul” vostru? Care este cel mai solicitant produs? Dar rețeta cea mai veche?

Ne informăm…de peste tot. Din călătoriile și experiențele membrilor echipei noastre. Din cele ale clienților noștri, care se întorc din vacanțe și ne povestesc despre vreo bunătate pe care au mâncat-o prin călătoriile lor. Din zecile de cărți pe care le veți vedea în biblioteca de la brutărie și pe care le-am citit din scoarță-n scoarță. Din nenumăratele surse de informare de pe internet. Orice rețetă necesită o muncă intensă și încercări repetate de adaptare: multe rețete sunt cu drojdie și trebuie adaptate la fermentare cu maia. Pentru multe rețete există sute de variante. Pentru altele există extrem de puține surse de informații, pâini pe care le regăsim doar cu numele în atestări extrem de succinte pe un site din…Uzbekistan, de exemplu. Începe o muncă de documentare, căutări în limbi de care nici nu auzisem până atunci (mulțumim, Google Translate ). Apoi încercăm și încercăm până când obținem un gust care să ne rămână în minte. Facem rețete clasice, le adaptăm sau ne jucăm cu gusturi de prin toata lumea. Ne mândrim cu flexibilitatea noastră. Căci dacă nu ai mânca aceeași mâncare în fiecare zi, de ce ai mânca aceeași pâine în fiecare zi?

Grain Trip Bakery

Cel mai solicitant produs este, fără dubii, patiseria franțuzească dospită lent, 100% cu maia, fără drojdie. Am lucrat mai bine de doi ani la o rețetă care să ne ofere o experiență pe placul nostru. Un croissant care să fie făcut numai cu ingrediente naturale și în care textura untului de cea mai bună calitate să contrasteze cu gustul puțin acrișor dat de maia. De la frământare la coacere, un croissant, un pain au chocolat sau orice alt produs de patiserie franțuzească cu maia durează minimum 3 zile.

Grain Trip Bakery

Fougasse cu urdă și leurdă, un spectacol primăvăratic româno-francez. 

Una dintre cele mai vechi pâini pe care le-am facut este Panmarino. Este o pâine despre care există atestări încă din Evul Mediu, când se vorbea despre ospățuri la care se mânca o pâine aromată cu o coajă care “strălucea precum diamantele”. Așa s-a născut pâinea aromată cu rozmarin și cu coaja “încrustată” cu sare de Himalaya. De asemenea, am adaptat și retete vechi de mâncăruri clasice, așa a apărut, de exemplu, pâinea cu supă de ceapă și branză Gruyere. Am vrut sa creăm o pâine care să ne poarte în Franța și, de aceea, a apărut ideea de a pune celebra supă franțuzească de ceapă…într-o pâine.

Grain Trip BakeryPan de Cristal

Cum se desfășoară o zi obișnuită pentru echipa Grain Trip? 

Începem dimineața devreme, la 4 A.M.  Este o muncă intensă, dar magică. Diminețile noastre încep cu aluaturile lăsate din ziua anterioară să fermenteze lent cu maia. Le modelăm, le punem la dospit și apoi le coacem, iar brutăria începe să miroasă a pâine proaspătă și bucurie. După ce terminăm coptul pâinilor din ziua respectivă, ne punem pe frământat pentru aluaturile din zilele următoare. Toate pâinile și produsele noastre de patiserie cer mult timp și răbdare. Apoi lăsăm cuptoarele și aluaturile să se odihnească, iar noi stăm la povești cu cei care ne trec pragul până seara.

Dar la Made in RO #12 cu ce veți călători? 🙂

Ei, doar nu vreți să vă dezvăluim de acum toate suprizele. Cu pâine, produse de patiserie și povești. Și dacă vreți să ne abordați ca să ne propuneți vreo pâine pe care ați descoperit-o prin vreuna din călătoriile voastre, noi nu ne supărăm.

Pe Grain Trip îi vei cunoaște în #CartierulFood al Made in RO #12 weekendul acesta, la Impact Hub Bucharest (Splaiul Unirii 165, Timpuri Noi Square, Clădirea 2, etaj 1), de la ora 11:00 la 20:00.

Let’s go Made in RO #12!

Fotografii: prin Grain Trip 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed