Vacanță în România. O recapitulare a celor mai frumoase locuri vizitate de noi vara aceasta.

Vacanță în România. Aceasta a fost ideea de petrecere a concediului aflată pe buzele multor români, cel puțin în ultimii ani. Și nu doar români, ci și străini care, față de cât ar scoate din buzunar în țările lor, plătesc o nimica toată să se cazeze în conace transformate dintr-o ruină, în care pe vremea colectivizării se țineau cartofi, în bijuterii arhitecturale care ne uimesc.

Am făcut o listă a locurilor pe unde noi am trecut vara asta sau pe unde ne dorim să ajungem în verile următoare. Pe unele ți le-am prezentat deja pe designist.ro, iar altele sunt new entry-uri puse la păstrat pentru următoarea vacanță. Să ne bucurăm de o vacanță în România!

Vacanta in Romania designist 16The White Apartment – odinioară, în acest apartament, și-a pictat viața artistul clujean Incze Ferenc.

1. Cluj Apartments

Dăm start-ul vacanței de designist la Cluj, unde Dacian Morar cumpără apartamente în centrul vechi al Clujului și le renovează cu gândul de a deveni… acasă pentru turiști. Oaspeții lui nu sunt aceia care doar caută “cazare”, ci o experiență memorabilă, o atmosferă familiară, să se simtă acasă departe de casă. Un concept de home away from home care este foarte bine primit.

Vacanta in Romania designist 01The Bohemian Apartment – intrat recent pe lista apartamentelor lui Dacian Morar, a cărui amenajare a fost finalizată cu puțin timp în urmă.

Totul a început de la tentația de a transforma în business câteva preferințe personale. Apartamentele au fost concepute și gândite exact în maniera în care i-ar plăcea și lui Dacian să fie întâmpinat. Astfel, a pus în ele câte ceva din ceea ce l-a inspirat pe el călătorind prin lume și, mai mult decât atât, ceva din aerul boem al Clujului. Și noi am fost oaspeții apartamentului Deco în perioada TIFF, iar verdictul este: “we’ll be back”.

Mai multe citești aici.

Vacanta in Romania designist 07The Garden Apartment are o curte interioară, plină de verdeață, înconjurată de o suită de coloane, unite prin arcade, care creeaza o atmosferă de conac boieresc din vremurile de altădată.

2. Zabola – Covasna

Este vorba de o moșie de peste 10.000 de hectare și teren agricol, pe care se află conacul familiei de grofi Mikes. Urmașii contelui Armin Mikes au reușit să recupereze o mare parte din proprietate, iar una dintre clădirile administrative ale conacului, construit în urmă cu 500 de ani, în care se țineau uneltele și utilajele cu care se lucra pământul, a devenit o superbă pensiune.

Vacanta in Romania designist 19

3. Viscri 125

Ajungem în Transilvania, în deja celebrul sat Viscri, care face parte din parimoniul UNESCO. Am vizitat această pensiune pentru prima oară vara aceasta, când am făcut un tur prin satele săsești din zonă. Proprietarii sunt Mihai şi Raluca Grigore, doi tineri care s-au decis să cumpere în Viscri o casă neîngrijită de 12 ani, pe care, cu ajutorul unui arhitect și al unui restaurator de biserici din zonă au transformat-o într-un loc de vis, cu un living larg și înalt unde, atunci când a avut loc vizita noastră, se ținea un curs de gătit.

Mai multe citești aici.

Vacanta in Romania designist 18

4. Conacul Apafi din Mălâncrav

Rămânem în Transilvania și ajungem la Mălâncrav. Un sat unde semnalul telefonului piere și rămâne liniștea aceea atemporală, în lumina soarelui de apus. Conacul datează din secolul al XV-lea și a fost locuința familiei prinţului maghiar Michael Apafi. Astăzi este un conac superb, unde te și poți caza, un loc care respiră aerul unor vremuri cu saloane de lectură, cu biblioteci şi tavane înalte, candelabre, jilţuri lângă sobele frumos placate.

Mai multe citești aici.

Vacanta in Romania designist 11 Vacanta in Romania designist 13

5. Casă săsească din Mălâncrav

Coborâm din deal, de la conac, și ajungem pe strada principală, unde ne cazăm într-o casă veche casă săsească restaurată. O gospodărie întreagă (casă, curte și șură) este doar a ta și a prietenilor cu care călătorești. Satul Mălâncrav a fost repus pe harta turistică de Fundaţia Mihai Eminescu (care a și restaurat un număr de case săsești din sat) înfiinţată de Jessica Douglas Home, sub patronajul HRH Prinţului Charles. Încă din 1999, fundaţia sprijină refacerea patrimoniului cultural şi dezvoltarea satelor şi orăşelelor din Transilvania, dintre care unele au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Mai multe citești aici.

Vacanta in Romania designist 10

Am aflat că o bună parte din piesele de mobilier au fost găsite în casă, atunci când a fost cumpărată de fundație, restaurate și păstrate, pentru a da autenticitate. Nouă ne-a plăcut să fim mălâncrăveni pentru câteva zile, o experiență pe care sigur o vom repeta. 

Vacanta in Romania designist 23

6. Conacul lui Maldăr 

Conacul lui Maldăr este o veche culă oltenească, ce păstrează intacte toate detaliile de arhitectură specifice: zidurile groase, exteriorul văruit în alb, turnul înalt și scările interioare, ieșirile “de taină” și mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toată fațada catului superior.

Camerele conacului, unde te poți caza, poartă numele unor personaje din vechime (de ex. “Domnița Voichița”), iar fiecare este mobilată cu piese vechi, restaurate cărora le-au fost adăugate armonios elemente de confort.

Vacanta in Romania designist 27

Domeniul conacului te îmbie la mese în grădină și nunți cu scenografie.

Vacanta in Romania designist 25

7. Portul Cultural Cetate

Rămânem tot în Oltenia. Portul Cultural Cetate s-a născut pe ruina fostului port agricol, apărut pe la 1880, iar în 1945 a fost închis şi transformat în pichet de grăniceri. După revoluţia din 1989, clădirea comandamentului portului, construită de meşteri italieni, a fost devalizată de localnici şi adusă la stadiul de adăpost pentru doisprezece purcei şi două vaci.

“În 1997 am reuşit să cumpăr şi să transform ruina într-o casă de creaţie. În loc de grîu am încercat să umplem hambarele cu sculptori, scriitori, pictori şi muzicieni, iar pentru că guvernul României lansase pe piaţă brandul Dracula Parc, de dragul polemicii am iniţiat şi noi, pe malul Dunării, un Înger Parc, pornind de la premiza că România n-a fost doar sediul dracului, ci o fi fost bîntuită şi de îngeri, măcar pe la margini”, aflăm toate aceste informații direct de pe site, de la Mircea Dinescu, proprietarul conacului. 

Vacanta in Romania designist 01 portcetate Camerele unde te poți caza sunt impecabil renovate și amenajete simplu,
confortabil, în spiritul locului.

Vacanta in Romania designist 14 port cetate

8. Conacul Polizu

Ajungem la Maxut, în județul Iași, unde conacul Polizu este cea mai de preț bijuterie a domeniului de 55 de hectare pe care se află. Conacul a fost construit între anii 1887 și 1888 de către ultimul domn al Moldovei, Constantin T. Ghica-Deleni. Aici își petreceau vacanțele de vară membrii familiei și prietenii lor, în grădina cu buxus și lan de păpădii, cu arbori seculari, cu livezi de vișini, cireși și meri, pe vremea când domeniul lor avea anexate 1.459 de hectare de pădure.

Vacanta in Romania designist 12Singura moștenitoare de drept a familiei boierești a reușit, în 2005, după hățișuri birocratice, să recupereze conacul. Primul gând a fost să-l refacă, să-i readucă frumusețea de altădată a vremurilor copilăriei pe care a petrecut-o aici, și să transforme atât conacul, cât și întregul domeniu care îl înconjoară într-una dintre cele mai frumoase zone turistice din România. Noi zicem că a reușit pe deplin, iar din luna mai 2012, de când a fost lansată oficial pagina web a conacului, turiștii își pot face rezervările prin intermediul site-ului.

Mai multe citești aici.

Vacanta in Romania designist 02 9. Vila Poem Boem – Sinaia

Arhitectul Toma T. Socolescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi prolifici arhitecţi români din perioada interbelică, a proiectat în 1925 această vilă cochetă pentru soţia sa, Florica. Suntem în vremea în care familiile interbelice care se respectă vin în fiecare vară să petreacă timp în apropierea familiei regale şi în aerul balurilor, picnicurilor, drumeţiilor şi socializării relaxate şi aristocrate.

Vacanta in Romania designist 09Din 2009, casa renovată și amenajată de noii proprietari, a devenit Villa Poem Boem, proprietate care se închiriază în totalitate şi unde îţi poţi petrece vacanţa alături doar de familia şi prietenii tăi, în regim de home away from home.

Mai multe citești aici.

Vacanta in Romania designist 08 10. Enisala Safari Village

Un sat de vacanță, un resort de 5 stele în Delta Dunării construit ecologic, cu materiale tradiționale, specifice zonei, unde se mai aud doar strigătele ascuțite ale păsărilor Deltei.
Un loc de unde pornești în expediții prin hățișurile Deltei și unde savurezi mâncăruri ingenoase gătite cu pește.

Vacanta in Romania designist 04 Vacanta in Romania designist 03 Vacanta in Romania designist 06

11.  Andel’s Hotel

Nu are cum să fie inclus pe traseul vacanță în România, pentru că se află la vecinii noștri polonezi, în orașul Łódź. Am considerat că trebuie inclus în această înșiruire de edificii renovate și transformate, pentru a avea încă un exemplu impecabil despre cum unei foste fabrici părăsite (cea mai mare țesătorie din Europa revoluției industriale) i-a fost o dăruită o nouă viață: este acum un hotel care a câștigat numeroase premii de design. Avem și noi destule fabrici părăsite, nu-i așa?

Întreaga poveste despre Andel’s Hotel Łódź o găsești aici.

Vacanta in Romania designist 20Fotografii: designist.ro și prin locațiile menționate

8 Comments

 1. max

  Casa de la punctul 5 nu e din satul Malancrav ci din satul Alma Vii, am stat chiar in camera aceea. Daca prezentati ceva e ok sa va documentati mai temeinic si cu atat mai putin sa nu prezentati ca si cum ati fost acolo 😉

 2. Buna, Max!

  Casa de la punctul 5 se află chiar în Mălâncrav. Am stat acolo două nopți în vara lui 2012 și am avut întreaga casă la dispoziție. Fotogafiile sunt făcute chiar de noi. Probabil că seamănă cu altă casă săsească pe care ai vizitat-o în Alma Vii.

  Mai multe detalii despre traseu și despre casă poți citi aici: http://designist.ro/calatorii-de-designist/traseu-de-vacanta-pe-transalpina-cu-destinatia-malancrav-unde-am-innoptat-intr-o-casa-saseasca/

  În plus, la începutul articolului am specificat că în unele locuri am fost (cum este cazul casei din Mălâncrav), iar că altele sunt pe listă pentru următoarea vacanță.

  Mulțumim și sperăm că ți-am oferit idei de trasee noi.

  Echipa Designist

 3. […] Vacanță în România. […]

 4. Alina

  Am fost asta vara la Conacul lui Maldar. Nu mi-au placut cainii fara stapan din sat care incep sa isi faca de cap odata cu lasarea serii. Nu exista nici un gard care sa ii tina departe de curtea conacului. Daca ai vreo urgenta nu mai exista personal care sa munceasca acolo noaptea. Am vrut seara sa mergem la piscina si nu se putea pentru ca pe urmele noastre era o haita de 8 catei mari care latrau si muscau si ne maraiau. Nu mi se pare civilizat deloc. Mancarea de la conac este pe baza de meniu fix. Ti se serveste numai ce aleg ei si nu mai poti comanda altceva decat ce au gatit dansii si atat. La baie nu era nimic pus in fereastra si fereastra dadea exact pe drumul principal pe unde veneau masinile la conac. Chiar daca mergeai pe ideaa ca oricum au mai vazut oamenii alti oameni dezbracati , parca tot nu iti venea sa faci dus asa fara nimic in geam si asa ajungeam sa fac dus pe intuneric , adica inchideam luminile si lasam usa deschisa ca sa am putina lumina din camera unde dormeam. Iar nu mi se pare normal. Nu exista frigider acolo daca vii cu un bebelus, sau cu niste copilasi mici care nu pot manca mancarea impusa de conac nu mai ai cum sa ii tii la rece mancarea, mai ales daca vizita ta este pe perioada verii. E mai greu sa manevrezi telecomanda la televizor , insa sa zicea ca nu asta e buba cea mai mare.

 5. Radu

  Buna ziua.
  Vacanța nu se rezuma la aceasta camera de hotel / conac. Ar ajuta daca ati da detalii despre imprejurimi. De cele mai multe ori…e dezastru…sate neingrijite, drumuri deteriorate etc. 10 hoteluri si intentiile unor oameni de buna credință nu pot face din România o atracție turistica.

 6. Adina

  Pozilu este extraordinar, nu doar camerele, ci servirea si experienta… long story short: ai personal service toata sederea si orice iti doresti la orice ora se poate aduce. Cel mai frumos conac renovata din cate am vazut. PS: la intrare va asteapta copacul din Gondor…

 7. Carmen Sfirlogea

  Este adevarat, din pacate, ce spune Alina despre cula lui Maldasr. Am fost vara trecuta si, desi, interioarele sunt foarte frumoase m-a dezamagit faptul ca l-au introdus in circuitul de ” team building”. Era acolo o echipa de vanzari cu masini brand-uite Bergenbier, galagioasa si cu un aer in total contrast cu o frumusetea si farmecul culei. Totusi am recomadat locul unor prieteni in speranta ca nu se vor mai intalni cu o alta echipa de sales. Si le-am recomandat ca atunci cand vor face rezervarea sa specifice ca doresc o anume camera cu terasa. Desi doreau rezervarea peste mai mult de 2 saptamani li s-a raspuns ca nu se poate rezerva o anumita camera – li se va da ce va fi disponibil in ziua in care vor sosi. Evident ca au renuntat – cu pretul camerei la Maldar au putut face concediul intr-un loc in a care clientul chiar conteaza.

 8. ALP

  Acum aproape 1an am ales să ne facem nunta la conacul lui Maldăr. Totul a fost de vis! De la detaliile din camera, la meniu, cake bar, băuturi, întreaga organizare a nunții, până la înțelegerea și oamenii minunați pe care i-am descoperit ca fiind proprietarii conacului. Toți cei 150 de invitați s-au simțit ca făcând parte dintr-o nunta de Poveste! Și asa a și fost!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed