Wabi Sabi: despre echilibrul simplității și estetica efemerului

Poate că ai auzit de Wabi Sabi, dar sigur nu ai despicat firul în patru în ceea ce privește estetica acestui stil. Au făcut-o însă arhitectele de la Jooca Studio, pe care le-am invitat să ne povestească despre acest stil sau, mai bine spus, filozofie de viață, care îndrăznește să găsească frumusețea în surse atipice pentru o lume a consumului și a soluțiilor rapide. Mai jos, o discuție cu aport eco, despre echilibrul simplității și estetica efemerului.

Atmosfera unui spațiu ce armonizează estetica Wabi Sabi te invită în intimitatea echilibrului dintre simplitate, asimetrie și utilitate și sărbătorește naturalețea transformării obiectelor în timp. Departe de a se impune prin iluzia perfecțiunii, Wabi Sabi propune o ancorare în realitatea prezentă, unde imperfecțiunea, incompletul și temporarul sunt calitați ce reflectă cu acuratețe lumea în care trăim.

De unde vine acest stil?

Conceptul „Wabi Sabi” provine din ceremonia japoneză a ceaiului, din secolul al XV-lea, având rădăcini puternice în filozofia Budhistă. Promotorul lui și al esteticii efemerului a fost maestrul Sen no Rikyu, consilier al împăratului si călugăr budist. Rikyu a ales să reacționeze împotriva stilurilor care încurajau extravaganța ornamentală și utilizarea de materiale rare pentru decorarea caselor de ceai. Ca urmare, a ales să simplifice ritualul și să pună accentul pe valori precum armonia, respectul, puritatea și liniștea, atât în ceea ce privește amenajarea caselor de ceai, cât și obiectele ritualului și atitudinea participanților.

Vasele Wabi Sabi sunt brute, simple, imperfecte și înfrumusețate prin ritualul servirii ceaiului. Stilul are în centru fondul, nu forma. 

Cât despre denumirea stilului, află că „Wabi” înseamnă eleganța traiului simplu, în armonie cu natura, în vreme ce „Sabi” sugerează acceptarea lucrurilor trecătoare și aprecierea frumuseții transformării lor în timp.

Citește și: Casa cu copaci se află în Japonia

Trecând peste secole, dar păstrându-și esența, Wabi Sabi a ajuns să fie perceput ca un stil de design care încurajează autenticitatea, simplitatea și conexiunea cu elementele naturale – o manieră simplificată de aranjare a spațiului, dar și a vieții conectate la acel spațiu.

Echilibru în schimbare – caracteristicile unui stil care ne acceptă

Sursă foto: www.worldarchitecture.org

1. Natura în lumina naturală

După cum am spus-o deja, elementele naturale au un cuvânt important de spus în cultura stilului Wabi Sabi, așa că formele de tranziție care leagă lumea de afară de cea de la interior sunt nelipsite. Wabi Sabi pune accentul pe scopul protector al unei locuințe, dar impune cu blândețe integrarea elementelor naturale în spațiul personal: piese din lemn, plante, chiar copaci, roci, texturi și elemente care oferă diversitate senzorială. Nu despre foarte multe stiluri de design interior putem spune că sunt gândite să ne stimuleze până și olfactiv, dar pentru Wabi Sabi acesta este un fel de a răspunde sensibilității și emoției umane la atmosfera spațiilor în care trăim.

Elementul vizual rămâne, însă, steaua Nordului pentru Wabi Sabi, iar lumina naturală capătă o însemnătate crescută. Ea este cea care dictează energia fiecărei încăperi, așa că un aranjament Wabi Sabi autentic va integra întotdeauna efectul ferestrelor: lumina caldă care invadează o încăpere curată inspiră calm și echilibru, mantra Wabi Sabi.

Este important să păstrăm în minte scopul alăturării tuturor acestor elemente în filozofia Wabi Sabi: să acceptăm temporarul și schimbările datorate trecerii timpului ca pe niște elemente la fel de naturale ca lumina.  

Sursă foto: www.elledecor.com/es

2. Eleganța vine din simplitate

Pentru că la baza stilului Wabi Sabi stă autenticitatea, suntem încurajați să renunțăm la consumerismul industrial și să ne orientăm atenția către obiectele simple, create manual. De la mobilă la obiecte de uz casnic, Wabi Sabi devine un stil prezent, atent la mediu, în care mai puțin înseamnă mai valoros și în care să reinterpretezi, să refolosești, să îngrijești ceea ce există deja înseamnă să recunoști valoarea transformării lucrurilor în timp. Wabi Sabi propune un design simplu, eliberat de presiunea ornamentelor.

Filozofia Wabi Sabi ne încurajează să renunțăm la împotrivire și să acceptăm inevitabilulDegradarea lucrurilor își are propria candoare, iar aceasta ni se pare firească în mijlocul naturii. E timpul să facem asta și în interiorul nostru și al caselor noastre. 

Sursă foto: www.homegue.com

3. Diversitate esențializată și ordonată

De fapt, Wabi Sabi lasă loc în viețile noastre lucrurilor care ne fac plăcere, iar lor le adaugă o libertate de exprimare a individualității prin felul în care alegem să potrivim obiectele pe care le dorim în spațiile noastre personale.

Firește, îndemnul Wabi Sabi de acceptare și valorificare a degradării naturale a lucrurilor nu echivalează cu neglijența. Scopul este de a păstra, a recicla, a reinventa, a reutiliza, dar niciodată de a aglomera. Armonia designului Wabi Sabi se reflectă printr-o diversitate de materiale, forme și culori, dar și prin echilibrul spațiului dintre ele.

În plus, pentru că promovează întoarcerea la ce este cu adevărat important, Wabi Sabi ne sugerează să reevaluăm importanța lucrurilor din viața noastră și a energiei pe care ele ne-o dau sau ne-o consumă. Pentru asta, un ochi aruncat la magia ordinii a lui Marie Kondo (originară tot din Japonia) este binevenit.

Citește și: Shopping à la Marie Kondo: aruncăm sau cumpărăm?

Sursă foto: www.homegue.com

Sursă foto: www.homegue.com

Ce este remarcabil la acest stil?

Definit la începuturi ca un stil rustic, simplist, Wabi Sabi a obținut în timp noi valențe conceptuale, emoționale și filozofice. Astfel, prin intermediul acestui stil, reîntoarcerea la valorile mai profunde ale creării unui acasă poate fi înțeleasă ca o formă de explorare a autenticității individuale. Traiul cotidian din marile orașe, unde natura a fost integrată insuficient, face din Wabi Sabi un aliat prin care recreăm puntea dintre spațiile noi și natură. 

Sursă foto: www.trendesignbook.com

Articol scris de Hermina Stănciulescu (foto stânga) și Alexandra Stamate (foto dreapta) și preluat de pe blogul Jooca Studio, pe care te invităm să îl urmărești aici.

2 Comments

  1. Simina

    Buna ziua, de unde este canapeaua din prima poza? Multumesc

  2. Designist

    Bună, Simina! Din păcate, este o fotografie de stoc, așa că nu avem această informație.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed