Cum se exprimă geometric și arhitectural un apartament bucureștean

La început nu mi-a venit să cred că se află în București. Apoi, săpând puțin prin sertarele memoriei mele vizuale, mi s-a părut că găsesc un fir roșu: conceptul locuinței cocon, care te învăluie cu lumină ambientală și te face să te simți protejat, ca într-un cuib. Am recunoscut semnătura arhitecților de la AA Studio, care nu se folosesc pentru prima dată de această idee pentru a da o definiție coerentă locuinței urbane contemporane.

Majoritatea corpurilor de mobilier au fost realizate la comandă. Biblioteca este din MDF alb și roșu și a fost creată de echipa AA Studio. Noodle chair, design Arne Quinze, la noi prin magazinul Intro, este perfect coordonat cu porțiunile roșii ale bilbiotecii. Ferestrele se află de o parte și de alta a televizorului, acoperite de storuri.

E ca o cutie albă, care pare că levitează undeva în spațiu. Dar nu e o cutie care te închide și te ține prizonier, pentru că, dimpotrivă, felul în care a fost gândit și tratat designul interior te face să-ți lărgești orizonturile și să gândești în afara ei, asta dacă ar fi să traducem ad literam deja celebra expresie englezească Think outside the box.

Deși spațiile ample pentru o locuință bucureșteană te fac să crezi că este vorba de o casă, avem de-a face cu un apartament pe două niveluri, a cărei amenajare spectaculoasă a convins juriul să-i acorde o mențiune la Anuala de Arhitectură București 2011. Autorii proiectului sunt arhitecții Alex Adam, Roger Pop și Monika Koryczan, care alcătuiesc AA Studio. (Vei mai citi despre ei pe designist.ro, mai ales că au și proiecte de design de obiect în derulare.)

Ușa conduce către baia de la parter, iar în oglinda care îmbracă întregul perete se reflectă corpul de bibliotecă de pe peretele opus, de sub scară, astfel încât pare o continuare a modulului de pe latura băii. Spectaculos, mai ales că te surprinde, aflându-se exact la intrarea în apartament. 🙂

Dar cu ce soluții vii când cerințele sunt să creezi un interior foarte modern, cât mai luminos și spațios? În primul rând, au hotărât să finiseze cu alb atât pereții, cât și pardoselile, pentru a oferi fundalul neutru potrivit pieselor de mobilier în culori puternice, care urmau să-și intre în rol.

În al doilea rând, de ce să nu te folosești inteligent de un artificiu la îndemână (care nu este întotdeauna utilizat cu efectul scontat) și să creezi iluzia optică de spațiu mai amplu cu ajutorul oglinzilor. Ne-a plăcut foarte mult felul în care ele au fost dispuse și faptul că, în final, contribuie consistent și la definirea atmosferei: plachează zone din tavan până în pardoseală și reflectă anumite cadre, care se conturează grafic, arhitectural, dublând în același timp feeria luminii ambientale.

Background-ul de lumină colorată al bibliotecii a fost creat cu ajutorul unei foi de plexiglas care se suprapune peste LED-uri. 

Amplitudinea spațiului este dată și de texturile finisajelor alese de arhitecți, dar și de faptul că, deși acestea se schimbă (la parter pardoseala este din rășină epoxidică, iar la etaj, în zona de odihnă, este înlocuită de mochetă în dormitor și Corian în baie), nu există jocuri de culoare nici măcar în cazul diferențelor de nivel (vezi scara), care să dea senzația unei fragmentări.

Bucătăria este separată de living doar de o peninsulă și este simplă, fără prea multe obiecte la vedere. Dulapurile suspendate verzi întăresc parcă geometria acestui spațiu, mobilat în forma literei L.

Transparența joacă rolul ei în crearea senzației de spațiu mai larg. Compartimentările sunt minime, doar acolo unde a fost strict necesar, și poate nici măcar acolo, pentru că pereții băii de la etaj sunt din panouri de sticlă securizată transparentă. Singura zonă complet delimitată, ca o cutie în cutie, o reprezintă baia de la parter.

Scara nu e o simplă scară, ci a fost tratată ca un element de mobilier, ca o piesă vedetă, multifuncțională, care dă o anumită dinamică interiorului prin forma sa tipic minimalistă. Nu are vanguri (acele elemente-suport pe care le vezi pe interiorul unei scări), iar balustrada este accesorizată cu o mână curentă foarte fină.

Bun, să recapitulăm: la parter avem zona de zi, cu bucătărie deschisă și un grup sanitar, iar la etaj se desfășoară dormitorul care are atașată o baie, separată de restul casei prin pereți vitrați. Parterul comunică cu etajul printr-o supantă, adică acel gol central spre care pare că converg elementele de bază ale amenajării.

Întregul sistem de iluminat a fost gândit în detaliu și este cumva elementul de bază al interiorului, care creează subtilități de ambianță și de culoare. Aproape că nici nu știi de unde vine lumina, așadar nu spunem subtilități doar metaforic, pentru că sursele de lumină artificială sunt mascate la propriu. Singurele corpuri de iluminat care au și rol decorativ sunt Teorma, din colecția Foscarini, poziționată în supantă, deasupra scării, și Smoke Chandelier, de la Moooi (la noi, prin magazinul Intro), în baia de la parter.

Corpul de iluminat Teorema, din colecția Foscarini, domină spațiul pe verticală. Este o piesă de mari dimensiuni, care dictează geometria întregului spațiu. 

Sursele de lumină artificială au fost limitate la forme foarte simple, cum sunt aceste benzi de lumină de la Viabizzuno, care își împart geometric spațiul.

La etaj, atenția este centrată pe baie, care domină spațiul atât prin culoare, cât și prin forma de cutie de sticlă. Foarte interesantă ni s-a părut și comoda, care are rol și de balustradă, ca un paravan protector în fața casei scării.

Baia este echipată cu elemnete moderne, care nu fragmentează vizual cubul de sticlă. Produse de la bradurile Gessi, Simas, Agape (la noi prin Artelier) și Teuco domină acest spațiu.

În oglinzi se văd draperiile care acoperă ferestrele, aflate exact în partea opusă băii. 

Baia de la parter. Chiuveta din colecția Pear, by Patricia Urquiola, pentru Agape, este dublată de peretele placat cu oglindă. A fost customizată special pentru acest proiect, în varianta negru, la cererea arhitecților. Candelabrul Smoke de la Moooi și radiatoarele portocalii (da, silueta umană e un calorifer!) de la Antrax (la noi prin Artelier) compun original și viu această baie. 

Nu putem spune decât că ne dorim să vedem cât mai des astfel de proiecte, care să te lase la început mut de o uimire plăcută că și la noi există oameni (și descoperim că nu sunt puțini) care think outside the box. 🙂

Fotografii de Cornel Lazia

 

14 Comments

  1. LS

    ceea ce am vazut este exceptional; remarc in special creativitatea si minimalismul. intr-adevar, greu de crezut ca e din bucuresti. totusi, prezentarea e incompleta: care este pretul unui asemenea proiect?

  2. Mădălina Georgescu

    Referitor la bugetul unui astfel de proiect iti recomandam sa contactezi studioul de arhitectura AA studio: http://www.aastudio.ro.

  3. LS

    multumesc. ma interesa asa doar, ca informatie. nu o sa ii pun sa faca o oferta de pret doar pentru asta. 🙂

  4. Mădălina Georgescu

    Ca informatie, bugetul nu poate fi decat mare 🙂 Piesele de la brandurile pe care le-am mentionat le poti cauta chiar tu sau, daca rezonezi cu acest stil, cateva vizite in showroom-urile mentionate sunt binevenite. Un buget detaliat este insa foarte greu de calculat si oferit ca informatie: ar trebuie plecat de la costul spatiului, suprafete, interventii, modificari, finisaje, piesele de design etc. De aceea, o informatie utila in cazul in care ai un spatiu si il vezi amenajat asemanator, nu poate veni decat de la un birou de arhitectura: aplicat pe un spatiu, cerinte etc.

  5. LS

    in mod cert nu credeam ca ar fi fost mic. insa 10.000 de euro e una si 50.000 alta :))

  6. Cu siguranta acest apartament nu pare a fi desprins din taramul romanesc. Seamana mai degraba cu apartamente luxoase prezentate de TLC. Frumos.

  7. Elis Popescu

    Ne bucurăm că-ți place, Georgiana. Așa surprize plăcute să tot avem 🙂

  8. Slevin

    Wow, chiar mi-a placut.
    Am cunoscut un tip revenit in Romania (Cluj) cu afaceri destul de bine conturate si care si-a cumparat un penthouse mare intr-un bloc nou din Cluj. A cautat cativa designeri sa-i aranjeze apartamentul intr-un stil New York cu multa lumina si spatii vitrate, dar a fost foarte dezamagit. Intr-un final a lucrat cu o frantuzoaica si au aranjat impreuna apartamentul, care pe alocuri seamana cu ce ati prezentat voi (mai ales biblioteca din living). El mi-a zis ca i se pare un mare vid in amenajari interioare la noi, din cauza lipsei unor clienti reali. De cele mai multe ori, oameni cu bani, isi cumpara mobilier de la magazine gen Rovere si cred ca au o locuinta deosebita.

    • Anita

      Cred ca nu a avut contactele potrivite. Exista firme de design si designeri formidabili si in Romania, care au legaturi cu furnizori de produse si servicii de inalta calitate si stiu sa lucreze impresionant. Deci raman la parerea mea… nu a intalnit oamenii potriviti

  9. Mădălina Georgescu

    Da, aşa e, ai dreptate. Sunt foarte mulţi pentru care mobilierul scump de la un brand (în cele ma multe cazuri italian glam) înseamnă ultima limită în ce priveşte designul interior. Ne bucurăm însă de fiecare dată când auzim poveşti diferite 🙂 Iar dacă prietenul tău din Cluj vede Designist si vrea să-şi facă exemplul cunoscut, ne-am bucura şi mai tare 🙂 Mulţumim de aprecieri.

  10. FOARTE frumos, felicitari pentru proiectul modern. Mobila nu cred ca trebuie sa fie scump ci sa aibe un pret corect si sa se incadreze in design.

  11. Anita

    Se observa calitatea finisajelor! E frumos. Ca si design nu are nimic special… si minimalismul poate sa te faca sa zici wow… asta e doar banal… iar culorile… din punctul meu de vedere nu sunt folosite gandit (par aruncate la intamplare – ca si alegerea acestora de altfel)

  12. Pingback: Concurs! Câștigă un proiect de amenajare semnat Leadson Architects!

  13. Oltea

    aș vrea să-i cunosc pe cei care locuiesc într-un astfel de spațiu și aș vrea să-i înțeleg. mi-ar plăcea să știu cum gândesc, ce cred ei despre lume și viață, ce-și doresc cu adevărat din tot ce li se dă…

    nu-mi pot imagina defel cum e să fie să trăiești într-un spațiu atât de… chirugical. nimic nelalocul lui, nimic imprecis, nimic incorect. e impecabil ca design, dar mie, una, îmi transmite foarte puțină viață.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog