Cum să ai cât mai multe spații de depozitare într-o garsonieră de 51 mp?

Câți dintre voi sunteți mulțumiți de numărul de cămări, dulapuri și debarale pe care le aveți la dispoziție în casă? Un scurt sondaj în redacție ne arată că prea puțini. De aceea, ne bucurăm când găsim case în care totul a fost gândit la milimetru. Iar dacă se întâmplă să găsim un studio cu multe, foarte multe spații de depozitare, care, în plus, trec neobservate, suntem complet cucerite.

În primăvară, un astfel de proiect, denumit Studio 306, ne făcea cu ochiul din paginile albumului „Lifestyle Interior Design” al celor de la Delta Studio. Este vorba de o garsonieră de 51 de metri pătrați amenajată de cele două partenere de la Miso Architects, Mihaela Lozovanu și Sorana Leru. Calmul elegant al amenajării și promisiunea unor soluții interesante de depozitare ne-a adus la Miso, dornice să aflăm mai multe despre acest proiect funcțional și cu aer minimalist.

Am aflat astfel de la Sorana că ne-a atras atenția un proiect mai complex decât ne așteptam. Studioul este de fapt o garsonieră-showroom, în cadrul unui proiect rezidențial. Iar punctul său forte este poziționarea, pusă în valoare de o fereastră din podea până la tavan, care se desfășoară pe toată lungimea camerei principale, adică pe 5 metri. De aici, poți admira Calea Victoriei în toată frumusețea sa, cu iz interbelic. Pe noi ne-a făcut instantaneu să visăm cu ochii deschiși la seri romantice cu un pahar de vin.

Totuși, priveliștea nu a fost motivul pentru care am ales să îți prezentăm acest studio, ci caracterul său practic. Arhitectele au pus accentul pe funcționalitate cu atât mai mult cu cât această garsonieră trebuie să servească drept model pentru viitorii cumpărători ai tuturor garsonierelor din cadrul ansamblului. „Am vrut să îi facem să înţeleagă că un spaţiu mic poate fi transformat în mod inteligent, într-un spaţiu util şi chiar generos”, ne-a explicat Sorana.

„Peretele cel mai lung al studioului este acoperit în întregime cu mobilier, fiind un element important atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional, asigurând cea mai mare parte a depozitării ”, explică arh. Sorana Leru.   

Spațiul dedicat odihnei este supraînălțat pe o platformă cu dublu rol, acela de a delimita vizual dormitorul, dar și de a crea mai multe spații de depozitare. Platforma este prevăzută cu o serie de sertare încăpătoare, dar și cu un loc ascuns vederii în care poți depozita diverse (poate cutia cu scrisori de dragoste a bunicii? sau poate cursurile din facultate?) și care poate fi accesat printr-un capac tip chepeng.

„Sertarul principal din podea este de dimensiunile unui pat simplu și poate fi prevăzut cu saltea pentru a găzdui la nevoie un musafir”, explică Sorana Leru. 

În dreptul dormitorului, spațiile de depozitare de pe perete se delimitează de restul încăperii printr-un design diferit, cu linii neregulate, aici fiind găzduit dressing-ul. 

De departe însă cea mai ingenioasă soluție folosită de arhitecte este cea dedicată separării vizuale a dormitorului de restul încăperii. Arhitectele au profitat de diferențele de luminozitate și au creat o zonă de zi și una de noapte. Evident, au poziționat dormitorul în partea cea mai întunecoasă. În plus, au desenat și creat din lamelele de stejar, prinse cu un sistem special, care permite fiecăreia dintre ele să se rotească în jurul propriului ax, un perete închis care filtrează lumina și oferă intimitate.

Ne-a atras atenția și peretele dormitorului, acoperit cu placaj tăiat neregulat şi dotat cu iluminare LED, ce creează un joc de volume și umbre interesant.

Fotografii: prin Miso Architects

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog