Traseu Designist de weekend: expoziții de design la care merită să ajungi

Dacă acum două săptămâni vă propuneam un traseu prin locuri fine nu din Centrul Vechi, acum, pentru că evenimentele s-au ținut lanț săptămâna aceasta, venim cu un traseu de Designist pentru expozițiile de design ce trebuie văzute începând cu acest weekend 🙂

Traseu expozitii design - Designist (3)

1 Expoziția “100 de miniaturi”, Istoria scaunului de la Revoluția Industrială până la experimentul artistic, a venit de Marți seara în mall-ul Promenada (Calea Floreasca, nr 246B), cu ocazia deschiderii noii librării Cărturești.

Un prilej designish de a merge la mall și a te plimba… prin istoria scaunelor din 1800 până azi! Conceptul expoziției aparține faimosului producător de mobilier Vitra, iar în România este prezentată de Intro și Techo, cu sprijinul librăriilor Cărturești. O puteți vizita până pe 5 noiembrie, mai multe detalii găsiți aici.

Traseu expozitii design - Designist (9) Traseu expozitii design - Designist (12)

2. Miercuri seara am fost la dezvăluirea colecției Life of a Dream, semnată thecraftlab by Irina Neacșu. După lansarea de la Florence Design Week și prezența la Maison&Objet Paris, colecția ce întrupează în scaune-personaj visele copilăriei a fost dezvăluită și publicului din România. Este un must see și vă așteaptă la Idelier (Bd. Lascăr Catargiu nr. 1) până pe 30 noiembrie. Program: Luni – Vineri (11.00 – 19.00).
Aflați mai multe despre povestea colecției aici.

Traseu expozitii design - Designist (1)

Traseu expozitii design - Designist (10)

3. Ieri seară, joi, o nouă expoziție de design era vernisată în București, la Muzeul Țăranului Român – Polska FOLK. Tocmai ne-am întors de la RFI (Radio France International), unde am vorbit despre designul contemporan și inspirația din arta populară în România și Polonia împreună cu Agnieszka Jacobson-Cielecka, curatorul expoziției, și reprezentanții Institutului Cultural Polonez la București. De ascultat astă seară, de la ora 19.00 🙂

POLSKA_FOLK_BANNER_420x540_SMALL_PREVIEW

Pentru că anul acesta s-a vorbit destul de mult și la noi despre tradițiile recuperate în piese contemporane, vă recomandăm să treceți pe la Muzeul Țăranului pentru a vedea reacțiile creatorilor dintr-o altă țară central-europeană vizazi de acest fenomen în design. Expoziția rămâne deschisă până pe 1 decembrie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Aflați mai multe aici.

Pleciaki 3 Fabriqa

4. Pe traseul expozițional de Designist trebuie marcată și expoziția Recuperări, organizată de Zeppelin. Are loc în superba Casă Ion Mincu, de pe strada Arthur Verona nr. 19. Casa Ion Mincu în sine este un must see în peisajul urban al Bucureștiului de azi – poate cel mai frumos exemplu de restaurare pe care l-am văzut recent.
Expoziția e deschisă până pe 16 noiembrie. Program: Luni – Vineri între 10.00 și 18.00; Sâmbătă și Duminică între 11.00 – 16.00.

Traseu expozitii design - Designist (4)

Proiectul „Recuperări” vorbește despre Cenușărese: clădiri valoroase, banale sau uneori chiar proaste de tot care primesc o nouă viață, refolosiri ale unor resturi din case vechi, design din produse reciclate, strategii deștepte de recuperare și reinventare.  Și în România, vechiul este noul nou iar reciclarea prilej pentru cele mai cool proiecte. Veți vedea o selecție de recupări recente de arhitectură și design din România.

Traseu expozitii design - Designist (5)Reciclări noi, semnate de arh. Justin Baroncea.
Traseu expozitii design - Designist (6)Piese de design autentice – din anii ’60-’70 sau repere ale stilului industrial – expuse de Ping Pong Shop și showroom-ul Eclectico Studio. Alături de genți și portofele din materiale reciclate.

Traseu expozitii design - Designist (2)Pentru că tot vorbim de clădiri recuperate, senzația & descoperirea serii a fost podul casei Mincu – în curând aici se vor muta birourile OAR. Încercați să urcați când ajungeți, merită!

Traseu expozitii design - Designist (11)

5. Simbiotica – Expoziție de sculptură și bijuterie semnată David Sandu. Designerul aplică în expoziția sa una dintre cele mai paradoxale legături din natură, prin alăturarea sculpturii și a bijuteriei de autor. Revenind temporar la sculptura mare, artistul se folosește de aceasta ca spațiu de prezentare a bijuteriilor, creând tocmai acea legătură simbiotică a mediilor.

Expoziția este deschisă până pe 30 octombrie în atriumul Institutului Francez, Bulevardul Dacia nr. 77. Program: Luni – Joi între 09.30-18.30; Vineri între 09.30-16.30; Sâmbătă între 09.30-15.00.

Traseu expozitii design - Designist (1)

6. FuturoTextiles la București. Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică &design la științe aplicate. FuturoTextiles a deschis sezonul cultural francez Tendances 2013 -2014 la Timișoara, iar din 15 octombrie a ajuns la București.

Traseu expozitii design - Designist (13)Un pulover care îți verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpșune sau o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de microbii care duc la fermentarea vinului: în cea de-a treia ediție a expoziției Futurotextiles inovația tehnologică atinge uneori cote SF și se-mbină cu arta și cu moda haute couture.

Expoziția este deschisă până pe 17 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a României. Program: Marți – Miercuri, între 10.00 și 18.00; Joi – Vineri, între 11.00 și 19.00; Sâmbătă – Duminică, între 10.00 și 18.00.

Fotografii: prin evenimentele menționate în articol

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed