Biroul din București în care noi vedem puntea unei corăbii, din ciment, și o velă din lemn
Întotdeauna ne-au plăcut spațiile care reușesc să spună mult prin puține elemente, ale căror forme curajoase și mixuri de materiale conturează o scenografie care nu mai are nevoie de nimic altceva ca să fie un statement. Da, ne apropiem de definiția stilului minimalist și ne mai apropiem de un birou de București, care ne-a proiectat în filmul unei corăbii cu fund din ciment și velă din lemn, ce reconfigurează cu totul arhitectura spațiului. Biroul se află în complexul Urban Spaces, despre a cărui nominalizare la premiul european Mies van der Rohe 2015 îți povesteam chiar acum un an. Are 90 de metri pătrați și a fost amenajat de Atelier Ciprian Manda. Ciprian nu a intervenit în configurația spațiului, doar a delimitat-o funcțional, cu ajutorul pieselor arhitecturale, în patru zone: cea de întâlniri; zona de relaxare sau discuții între membrii echipei, străjuită de biblioteca generoasă; locul propriu-zis de lucru; și chicineta, mai retrasă. Cum deschizi ușa biroului te întâmpină masa de discuții, cea mai mare provocare a amenjării, realizată cu ajutorul echipei inginerului Tiberiu Spirea.
Masa cu blat din beton alb aparent și “coajă” din lemn de mesteacăn. Este o piesă excepțională! Lemnul, betonul aparent, instalațiile de iluminat din cupru și sticlă sunt încălzite de galbenul intens al corpurilor de depozitare din fundal, sub forma unui paravan perforat. Suntem curioși, pe voi la ce vă duc cu gândul perforațiile? La o piatră ponce aruncată de valuri sau la găurile de schweitzer? 🙂 Indiferent de scenariul mai “marin” sau mai… de “prânz”, ni s-a părut ingenios că, acolo unde perfortațiile se aglomerează au fost ascunse aerul condiționat și un radio. Dacă în dreptul blatului impecabil din beton îți vine să atingi florile (da, sunt naturale!), odată ce te apropii de biblioteca cu băncuță, “coaja de mesteacăn”, cum îi spune Ciprian, îți vei plimba mâna pe paravanul curb, sculptural și perfect finisat – o inserție organică ce schimbă cu totul perspectiva asupra spațiului riguros ordonat. Peretele curb din lemn de mesteacăn, ce delimitează zona de întâlniri de cea de relaxare, a fost realizat de Ciprian împreună cu Ador Mobila, din Brașov. Ne-a plăcut că raftul-paravan din furnir, din zona spațiului de lucru, se continuă și pe lungimea peretelui exterior – ceea ce permite o depozitare light & smart, fără a aglomera biroul. Corpurile de iluminat au fost proiectate de Atelier Ciprian Manda și realizate din cupru, becuri Edison și terarii Aerium – ce formează 0 minigrădină aeriană. Cine a fost la Urban Spaces știe că galbenul e un laitmotiv, ingenios inserat și pe fațada ansamblului. Chicineta, realizată după schițele lui Ciprian tot de către Ador Mobila, păstrează la rândul ei unitatea cromatică a întregului spațiu, prin fronturile de mesteacăn și corpurile suspendate galbene. Spațiul de lucru înseamnă un birou încăpător, din stejar, denumit de Ciprian “biroul Cromozom Y”. 🙂 Nu a fost nevoie de întrebări suplimentare, forma biroului de lucru e într-adevăr una organică, în Y. Iar perforațiile grafice în stejar îți direcționează eficient cablurile spre pardoseală. Cele trei corpuri de iluminat suspendate sunt model Le Corbusier – Nemo 165. Un nume demn de așa un birou arhitectural. 🙂 Biroul Cromozom Y, finisat prin periere și protejat de un strat de ulei, a fost proiectat și realizat de către Silva Artis, numele sub care Ciprian își produce piesele de mobilier. Înainte de a ne încheia vizita, vă povestim un pic și despre buget. Morala acestui proiect este, zicem noi, constrângerile stimulează creativitatea:
Vă dorim tuturor să lucrați în spații cel puțin la fel de inspirate ca cele pe care vi le prezentăm constant pe Designist. Fotografii: prin Atelier Ciprian Manda |
Poate ar fi util să se explice ce înseamnă CNC. Eu una nu am idee.
Bună, Ada!
Încercăm să te ajutăm cu descrierea completă a unei astfel de mașini, ce taie lemnul conform proiectului tău: https://en.wikipedia.org/wiki/CNC_router.
Mulțumim!