Biroul din București în care noi vedem puntea unei corăbii, din ciment, și o velă din lemn

Întotdeauna ne-au plăcut spațiile care reușesc să spună mult prin puține elemente, ale căror forme curajoase și mixuri de materiale conturează o scenografie care nu mai are nevoie de nimic altceva ca să fie un statement. Da, ne apropiem de definiția stilului minimalist și ne mai apropiem de un birou de București, care ne-a proiectat în filmul unei corăbii cu fund din ciment și velă din lemn, ce reconfigurează cu totul arhitectura spațiului.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist1

Biroul se află în complexul Urban Spaces, despre a cărui nominalizare la premiul european Mies van der Rohe 2015 îți povesteam chiar acum un an. Are 90 de metri pătrați și a fost amenajat de Atelier Ciprian Manda. Ciprian nu a intervenit în configurația spațiului, doar a delimitat-o funcțional, cu ajutorul pieselor arhitecturale, în patru zone: cea de întâlniri; zona de relaxare sau discuții între membrii echipei, străjuită de biblioteca generoasă; locul propriu-zis de lucru; și chicineta, mai retrasă.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist8

Cum deschizi ușa biroului te întâmpină masa de discuții, cea mai mare provocare a amenjării, realizată cu ajutorul echipei inginerului Tiberiu Spirea.

“Pe lângă munca semnificativă de proiectare, care a necesitat multe detalii și planșe ce au explicat toate etapele (fiind o piesă cu totul atipică), masa de beton a implicat și multă manoperă. Primul pas a fost realizarea unui schelet metalic interior, destul de amplu, pentru a prelua consolele și greutatea. Apoi am făcut un cofraj interior pierdut, din tablă plană, urmat de un cofraj exterior (ce îmbracă zona de sub blat – n.r.), care a fost realizat din placaj debitat la CNC, pentru a se conforma curburilor zonei de sub blat,” povestește arhitectul despre piesa de mobilier preferată.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist9

Masa cu blat din beton alb aparent și “coajă” din lemn de mesteacăn. Este o piesă excepțională!

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist10

Lemnul, betonul aparent, instalațiile de iluminat din cupru și sticlă sunt încălzite de galbenul intens al corpurilor de depozitare din fundal, sub forma unui paravan perforat. Suntem curioși, pe voi la ce vă duc cu gândul perforațiile? La o piatră ponce aruncată de valuri sau la găurile de schweitzer? 🙂 Indiferent de scenariul mai “marin” sau mai… de “prânz”, ni s-a părut ingenios că, acolo unde perfortațiile se aglomerează au fost ascunse aerul condiționat și un radio.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist12Dacă în dreptul blatului impecabil din beton îți vine să atingi florile (da, sunt naturale!), odată ce te apropii de biblioteca cu băncuță, “coaja de mesteacăn”, cum îi spune Ciprian, îți vei plimba mâna pe paravanul curb, sculptural și perfect finisat – o inserție organică ce schimbă cu totul perspectiva asupra spațiului riguros ordonat.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist5Peretele curb din lemn de mesteacăn, ce delimitează zona de întâlniri de cea de relaxare, a fost realizat de Ciprian împreună cu Ador Mobila, din Brașov. Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist6Ne-a plăcut că raftul-paravan din furnir, din zona spațiului de lucru, se continuă și pe lungimea peretelui exterior – ceea ce permite o depozitare light & smart, fără a aglomera biroul.Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist7

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist13Corpurile de iluminat au fost proiectate de Atelier Ciprian Manda și realizate din cupru, becuri Edison și terarii Aerium – ce formează 0 minigrădină aeriană.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist14

Cine a fost la Urban Spaces știe că galbenul e un laitmotiv, ingenios inserat și pe fațada ansamblului.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist15

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist16Chicineta, realizată după schițele lui Ciprian tot de către Ador Mobila, păstrează la rândul ei unitatea cromatică a întregului spațiu, prin fronturile de mesteacăn și corpurile suspendate galbene. 

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist17 Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist18Spațiul de lucru înseamnă un birou încăpător, din stejar, denumit de Ciprian “biroul Cromozom Y”. 🙂 Nu a fost nevoie de întrebări suplimentare, forma biroului de lucru e într-adevăr una organică, în Y. Iar perforațiile grafice în stejar îți direcționează eficient cablurile spre pardoseală.

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist19

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist20Cele trei corpuri de iluminat suspendate sunt model Le Corbusier – Nemo 165. Un nume demn de așa un birou arhitectural. 🙂

Amenajare Atelier Ciprian Manda_Designist21Biroul Cromozom Y, finisat prin periere și protejat de un strat de ulei, a fost proiectat și realizat de către Silva Artis, numele sub care Ciprian își produce piesele de mobilier.

Înainte de a ne încheia vizita, vă povestim un pic și despre buget. Morala acestui proiect este, zicem noi, constrângerile stimulează creativitatea:

“Bugetul nu a fost specificat clar de la început, dar știam că nu trebuie să ajung la costuri prea mari, ceea ce a impus o selecție riguroasă a materialelor și a tehnicilor de lucru. Mobilierul de depozitare cu elemente debitate la CNC mi-a permis o libertate a  formelor și, în același timp, am reușit să controlez și costurile, pentru a obține cât mai mult pentru efortul financiar depus.

Sistemul acesta de lucru permite îmbinări foarte rezistente, prin realizarea unor fante în cadrul orizontalelor și verticalelor, care se potrivesc și se aliniază cu ajutorul preciziei conferite de CNC, iar cruciulițele maschează îmbinările și conferă stabilitate sporită.”, ne-a explicat Ciprian.

Vă dorim tuturor să lucrați în spații cel puțin la fel de inspirate ca cele pe care vi le prezentăm constant pe Designist.

Fotografii: prin Atelier Ciprian Manda

2 Comments

  1. Ada

    Poate ar fi util să se explice ce înseamnă CNC. Eu una nu am idee.

  2. Bună, Ada!

    Încercăm să te ajutăm cu descrierea completă a unei astfel de mașini, ce taie lemnul conform proiectului tău: https://en.wikipedia.org/wiki/CNC_router.

    Mulțumim!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed