Accente de culoare locală care îţi alină dorul de casa bunicilor

Luna lui Mărţişor abundă în tradiţii, aşa că ce moment mai bun decât acesta pentru a readuce în centrul atenţiei obiectele tradiţionale româneşti! De când cu trendul etno în design, ele au fost redescoperite şi reinventate pentru a le găsi un loc – şi încă unul de cinste – în ambientul contemporan.

Aşa că, dacă găseşti prin casa bunicilor oale de lut, ştergare vechi de in, linguri de lemn, vreo ladă de zestre sau un dulap vechi, o scoarţă sau un covor tradiţional, confiscă-le fără nici o remuşcare :), sunt adevărate comori pentru un „designist” pasionat! Iar dacă nu, poţi oricând să dai o raită prin piaţa Obor 🙂 sau pe la Muzeul Țăranului.

Iată şi cum se pot strecura în decor accente rustice, pentru a face ca un spaţiu să nu pară de oriunde şi de pretutindeni, ci fix fixuţ de la noi. 🙂

1. Vase decorative din lut pentru savoare autentic românească

Într-un apartament mic din centrul vechi al Bucureştiului amenajat de Anna Chiţan, designer la Annterior, am descoperit o combinaţie fresh între un stil nordic contemporan şi obiecte tradiţionale. Vase decorative, o porţiune de perete placată cu monede, totul încadrat de o “ramă” compusă dintr-o grindă şi stâlpi realizaţi din şine de tren lăsate aparente. Să le luăm pe rând…Vasele din lut sunt o soluţie simplă şi de efect pentru a înviora un perete alb – unde mai pui că te poţi folosi oricând de vesela expusă pentru a aşeza masa. 🙂

Însă ele nu sunt singurele care îţi iau ochii. Dacă ai suficientă rabdare şi perseverenţă, poţi placa peretele din dreptul blatului de lucru cu monede din cupru sau orice alte monede mai noi sau mai vechi, în funcţie de aspectul pe care urmăreşti să îl obţii. Rezultatul va fi spectaculos şi merită tot efortul! Completează cu vase vechi de cupru – tingiri, găletuşe – linguri şi alte ustensile de lemn, şi ai obţinut o compoziţie care va fi cu siguranţă remarcată de oaspeţi!

2. Colţ românesc – vedetă într-un cadru contemporan

În aceeaşi amenajare menţionată Annterior :), urmărim firul tradiţional şi în alte încăperi ale casei, cum este acest colţ din dormitor.

Aici contrastul se joacă între decorul contemporan, într-o cromatică neutră, şi petele de culoare aduse de obiectele populare. Un cufăr vechi care ajută şi la depozitare, un covor tradiţional cu motive florale, iar pe perete, câteva pălării de paie – şi ai suficiente elemente pentru a crea în dormitor (sau în orice altă încăpere) o zonă care emană cădură rustică. De cealaltă parte, ca să îţi mulţumeşti si latura urbană, poţi să inserezi mobilier şi accesorii din magazinele tale preferate, de factură industrială, cum sunt aceste corpuri de iluminat confecţionate din cabluri îmbrăcate în sfoară.

3. Uşi vechi pentru reverii noi

Următoarea imagine ne transportă într-un decor de vacanţă şi provine dintr-un loc în care abia aşteptăm să mergem în concediu, şi anume Delta Dunării – doar de un strop de soare am avut nevoie pentru a începe să visăm deja la vacanţe. 🙂 Limanul Resort este un complex proiectat şi amenajat de biroul de arhitectură SYAA (Eliza Yokina şi Adrian Soare, împreună cu Rodica Dina şi Magda Vieriu). Amenajarea şi-a propus să reflecte specificul Deltei, prin folosirea materialelor naturale şi a elementelor decorative tradiţionale.

Şi dacă renumele uşilor colorate din Dublin a făcut ocolul lumii, iată că nici cele româneşti nu sunt mai prejos şi pot sta la baza unei compoziţii de poveste! Aceste uşi vechi, scorojite, în diferite nuanţe de albastru, sunt transformate în tăblie pentru pat şi sugerează o poartă rustic-marină spre lumea viselor. Accesoriile rustice întregesc tabloul, armonizate cromatic: un preş, în scăunaş preschimbat în noptieră. Somn odihnitor vă dorim, cu vise pline de idei creative de amenajare! 🙂

4. Şi uite cum brâul oltenesc ajunge bordură decorativă!

Cool şi hip în acelaşi timp, această idee de delimitare vizuală a unei zone este preluată din amenajarea unui apartament din ansamblul rezidenţial The Park. Mihnea Ghilduş şi Marilena Popa, autorii amenajării, au folosit din abundenţă piese şi accesorii realizate de designeri români, printre care şi aceste autocolante decorative pentru perete de inspiraţie folclorică, care prelucrează modele tradiţionale întâlnite pe ii. Ideea le aparţine designerilor de la Cai verzi pe pereţi şi au în traistă o colecţie întreagă de motive, pentru fiecare zonă folclorică în parte!

5. Texturi rustice ca accent

Tot de la Anna Chiţan ne vine şi următoarea combinaţie calmă de contemporan cu tradiţional. Această mini-bucătărie deschisă capătă o notă locală prin mobilierul rustic din zona de dining. Scaunele tradiţionale rotunde din lemn cu trei picioare, banca din răchită împletită acoperită de o blană de oaie aduc texturi brute şi culori naturale, care intră în dialog cu suprafeţele metalice şi strălucirea peretelui placat cu monede din zonă blatului de lucru şi a corpurilor de iluminat cu aspect diafan. Şi chiar dacă liniştea transmisă de acest decor te trimite cu gândul la interioarele scandinave, aceste piese de mic mobilier îl înrădăcinează în “plaiurile Mioriţei”.

6. Nostalgic, dar atractiv!

Dacă veţi revedea acest proiect cu filosofie minimalistă realizat de Lama Arhitectura şi prezentat de noi cu vreun an în urmă, veţi descoperi această încăpere cu decor rustic-nostalgic pe un fundal simplu şi natural. Covorul ţărănesc viu colorat împreună cu banca de lemn cu spaţiu de depozitare pe de o parte, scaunele tip Thonet transformate în noptiere, de cealaltă parte, ne duc cu gândul la casa bunicilor, dar şi la sufrageriile din perioada comunistă, în care aceste scaune erau adesea întâlnite. Nimic altceva în plus în decor, astfel încât să ne putem desfăşura nestingheriţi dialogul cu trecutul. 🙂

7. Elemente tradiţionale care dau un ton jucăuş

Tot în ansambul The Park, colega noastră Elis Popescu a trecut de la scris la proba practică  🙂 şi a creat conceptul pentru designul interior al unei garsoniere de 37 mp. Pornind de la obiecte şi mobilier realizate preponderent de către designeri români, a rezultat un interior modern, creativ, aerisit, care a depăşit cu succes provocarea impusă de spaţiul limitat. Zona de living se conturează plecând de la o canapea galbenă şi covorul ţesut manual de artista Maria Mihalachi din Piatra Neamţ.

Li se adaugă un leagăn din lemn şi sfoară care te invită la joacă, fix ca în curtea bunicii.:) Iar dacă celelalte obiecte de design nu îşi afişează cetăţenia, acest covor este un statement românesc foarte clar. Cea mai bună dovadă că arta populară îşi poate găsi oricând locul chiar şi într-o amenajare modernă!

8. Mobilier pictat ad hoc

Ce poate fi mai potrivit într-un apartament din Centrul Vechi al capitalei decât să subliniezi culoarea locală prin câteva accente rustice creative? Ne inspirăm din ideile arh. Daria Mircea , care a îmbogăţit tăblia patului de lemn prin desene cu motive tradiţionale. Ai putea face asta chiar tu, dacă te documentezi puţin în legătură cu motivele populare, ca să faci o treaba ca lumea! 🙂 Adaugă o cergă pe post de covor, o ladă de zestre sau un cufăr pictat şi ai compus o zonă cu accente rustice!

9. „Am o lădiţă/Şi-n lădiţă-o porumbiţă,/Dacă zboară porumbiţa,/N-am ce face cu lădiţa”

Lăsând la o parte semnificaţia simbolică, spre deosebire de personajul din aceste versuri populare, noi o să avem întotdeauna ce face cu o ladă de zestre! Pentru a păstra farmecul de altădată al acestui apartament dintr-un imobil interbelic, arh. Alex Bucur de la Interiology Design Studio a recondiţionat grinzile originale, a montat un parchet antichizat, iar apoi, în strânsă colaborare cu proprietarii, a conturat un ambient retro-contemporan cu influenţe nordice. La loc de cinste este pusă o ladă de zestre veche de peste 130 de ani, o moştenire dragă proprietarilor, convertită în comodă pentru televizor.

10. Şi încheiem cu detalii fine

Acest dormitor, desprins din locuinţa arhitectului Laurenţiu Stănescu, parcă pluteşte în imponderabilitate. Secretul? Albul imaculat dominant, întrerupt doar de câteva accente negre contrastante – cadrul metalic al patului, caloriferul, banda cu spoturi încastrate din plafon. Pe acest fundal de o simplitate extremă, cuvertura patului devine un obiect decorativ, iar motivul tradiţional delicat te trimite cu gândul la vacanţele petrecute în casa bunicilor.

Fotografii: din arhiva Designist, prin arhitecții, designerii și locațiile prezentate

3 Comments

 1. irina

  Buna,
  Puteti da cateva detalii despre bucatarie? Cu ce firma de mobilier s-a realizat proiectul?

  Multumesc

 2. irina

  Ma refer la prima bucatarie, cea cu blat cu textura de lemn.

 3. Designist

  Toate informațiile pe care le avem și pe care le putem da mai departe despre apartamentul din care a fost extrasă bucătăria sunt aici:
  http://designist.ro/arhitectura-design-interior/povestea-unui-apartament-cu-influente-traditional-jucause-din-centrul-vechi-al-capitalei/. Sperăm să-ți fie de folos.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed