Adora Costa vine la Made in RO #10, weekend-ul acesta, pe 16 și 17 DEC, cu o colecție de cești diafane și feminine

Nouă, la Designist, ne plac designerii îndrăzneți, iar când am cunoscut-o pe ceramista Adriana Maria Costaș, de la Adora Costa, am știut că trebuie să vină la Made in RO #10, să o cunoașteți și voi, în weekend, pe 16 și 17 decembrie, la NOUL Impact Hub. Colecțiile ei de căni și cești sunt “neobișnuite”, transmit mesaje și sunt făcute din cel mai fin porțelan. Adriana este o tânără ceramistă cu mult curaj și veți vedea de ce.

Ideea, pornită în joacă, a ajuns realitate și o colecție botezată chiar “Unusual”, foarte bine primită. Pentru Adriana, arta “dezbracă” omul de prejudecăți: “Este o linie fină între tabu, eros și obscen, iar o cană menține misterul necesar deoarece toată povestea este înăuntrul ei”. Însă dincolo de procesul creativ, să faci o ceașcă din porțelan presupune ore bune de muncă și migală, iar ceramista Adriana Maria Costaș ne-a povestit despre întregul proces.

Ești designer vestimentar, ai studiat “Arte plastice, decorative şi design” la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, apoi, ai venit la București să înveți, tot la Arte, despre ceramică. Cum ai început să visezi la porțelan? Care a fost cea mai mare provocare de până acum pentru ceramista Adriana Maria Costaș? 

Totul a pornit dintr-o joacă, așa cum fac artiștii mai mereu. Aveam de realizat o colecție de bijuterii pentru proiectul de licență și am vrut să încerc ceva nou, să fac ceva din caolin. Câteva ore mai târziu eram hipnotizată de acest material și voiam să aflu cât mai multe din acest domeniu. Așa am ajuns în București, unde am studiat, la masterat, porțelanul. Aș putea spune că tot acest drum a fost incitant pentru mine, de la studiu până la realizarea ideilor în plan 3D, însă cea mai nouă provocare a fost chiar această colecție de ceșcuțe realizată din porțelan translucid – un material diafan, elegant și destul de capricios.

Cu Adora Costa faceți cunoștință în weekend, la Made in RO #10, pe 16 și 17 decembrie, la NOUL Impact Hub.

Povestește-ne mai multe despre cum se “naște” o ceașcă fină și gingașă Adora Costa și cât durează întregul proces migălos? Unde se întâmplă toate etapele? Ai un atelier al tău?

Procesul de realizare a unei cești pornește de la o idee – sau mai multe – apoi se transformă repejor într-o schiță. Desigur în desen totul e posibil, dar urmează etapa de creare a prototipului din ipsos. După această formă se ia o altă matriță – forma finală în care se toarnă porțelanul. Apoi urmează prima ardere – obiectul devine ușor mai rezistent, însă este testat de imperfecțiuni printr-o scufundare în apă – prin această etapă îmi pot da seama dacă ceașca este fisurată; mai este șlefuirea și ultima etapă glazurarea și ardere finală la o temperatură 1250°, astfel ceașca va avea un aspect lucios și transparent, dar și duritatea necesară. Pentru a aduce în plan fizic de la zero tot acest proiect mi-au trebuit cam două luni. Uneori realizarea matrițelor ia mult timp, sau decorul, alteori șlefuirea cum a fost în cazul meu. Asta depinde de obiect și cât de mult se aproprie de viziunea mea inițială. Știclurile din ipsos (matrițele) le-am realizat acasă, în balcon :-). Apoi, pentru crearea pieselor din porțelan prin turnare și arderea lor, am apelat la un atelier de ceramică.

Colecția “Unusual” de la Adora Costa este din porțelan translucid 

Care au fost reacțiile celor care au aflat că, în interior, nu-i o cireașă cum, poate, își imaginau?

Inițial, voiam să realizez un sutien de lux din porțelan, experimentam cu diferite dantele și forme, dar nu am ajuns la acel punct în care să fiu mulțumită. Acum îmi dau seama că poate am luat porțelanul prea în serios, fără să-i ascult părerea. Apoi, în timpul facultății, am vrut să fac un bust din ceramică prin care să capturez senzualitatea feminină, ceea ce m-a trimis la erosul în artă. Astfel, în cele din urmă, am transpus senzualitatea feminină prin redarea unui sân în porțelan. Am vrut, în același timp, să creez și un obiect utilitar, fără a rămâne doar la stadiul de artă, și uite așa a apărut un sfârc într-o ceașcă de cafea. La început am fost puțin sceptică, însă oamenii care au intrat în contact cu creațiile mele au reacționat foarte bine, chiar și cei mai conservatori dintre ei. Oamenii care au cumpărat ceștile Adora Costa sunt cei care mi-au dat curajul să merg mai departe.

Ceștile și cănile Adora Costa sunt neobișnuite, sunt mai mult decât obiecte. Ce ai vrea să știe cei care le cumpără? Care-i mesajul pe care îl transmiți?

Am luat lucrul în ceramică prea în serios. Îmi place să învăț lucruri noi, tehnici noi dar, uneori, lecțiile cu care mă confrunt nu sunt neapărat de natură materială. Porțelanul translucid a fost destul de capricios, iar eu mă încăpățânam să îl domin până într-un punct în care nu ar mai fi avut nimic de transmis. Am vrut să fac cănile și ceștile foarte subțiri și, în același timp, să rămână perfect rotunde. Ori toată această manie de a deține controlul nu este întotdeauna un lucru bun în procesul creației. Materialul cu care lucrez de obicei are personalitate, iar câteodată este în regulă să te lași purtat de ceea ce vrea el să transmită. E bine ca artistul să fie instrumentul nu invers, lucruri mult mai frumoase pot ieși când nu deții controlul. Am vrut să fac o colecție dintr-un material superior calitativ, precum porțelanul translucid, deoarece pe piață se găsesc vesele și alte obiecte realizate din semi-porțelan (vitrus) sau din porțelan Limoges. Ideea a pornit de la serviciul de cafea al bunicii, pe care îl admiram în copilărie în vitrină, pentru că nu aveam voie să îl folosesc. Era ca un obiect de artă de mare valoare. Colecția “Unusual” este un tribut către setul de lux de cafea care era accesibil doar anumitor pături sociale. Am vrut să fie practic, să ne putem bucura zi de zi de finețea unei cești Adora Costa.

Ce urmează după colecția “Unusual”? Te gândești să explorezi și alte subiecte tabu, ori să faci noi obiecte din porțelan, poate boluri sau farfurii?

Îmi plac subiectele tabu și îmi place să le aduc în discuție cu cei din jur; mă folosesc de artă pentru asta. Pentru mine arta e ca un instrument, ca o baghetă magică care “dezbracă” omul de prejudecăți. Este singurul domeniu în care pot să fiu liberă, iar această stare vreau să o induc și celor din jur și să fie mai deschiși. Desigur, este o linie fină între tabu, eros și obscen, iar o cană menține misterul necesar deoarece toată povestea este înăuntrul ei. Deocamdată voi exploata această latură, voi vedea pe viitor ce alte subiecte tabu merită încorporate și în porțelan. Am realizat ceva boluri experimentale și urmeză să fie aduse într-o colecție cât de curând posibil.

Ceștile Adora Costa sunt făcute să-ți încânte diminețile, la un ceai

Ai ritualuri – cafeaua de dimineață, ceaiul de la ora 5? Din ce cană își bea Adriana Maria Costaș cafeaua, ori ceaiul?

În sezonul rece beau mai des ceai decât apă, ibricul e tot timpul pe foc. Acasă îmi beau ceaiul din cana mea preferată, cea înaltă fără toartă, pentru că este destul de încăpătoare și practică, iar dacă lucrez la birou și o lovesc din greșeală, nu se răstoarnă. Cănile au fost gândite și testate ‘pe pielea mea’. Întâi trebuie să reziste la mine. Sunt o mare spărgătoare de căni. 🙂 Aș putea spune că am învățat ceramică ca să recuperez tot ce am distrus din neatenție până acum. 🙂 Când vine vorba de creațiile mele devin critică, sunt atentă la toate detaliile, dantela să nu deranjeze când beau din cană, toarta să fie comod de ținut în mână când ceașca e fierbinte…

Ești bucovineancă și ai moștenit talentul din familie, de la mama și străbunica. Ai vreun proiect în plan, care să se întoarcă spre tradiție?

Da, sunt foarte mândră de originea mea și îmi doresc să surprind elemente specifice bucovinene în următoarea colecție, deocamdată nu pot da mai multe detalii despre următorul proiect.

Așadar, e abia începutul. O să ne tot întâlnim cu Adriana Maria Costaș și colecțiile de căni și cești Adora Costa. Vă așteptăm, weekend-ul acesta, pe 16 și 17 decembrie, la NOUL Impact Hub, la Made in RO #10 și prima întâlnire cu Adora Costa.

La Timpuri NOI, spații NOI, colecții NOI, branduri NOI. 
Puteți da GOING la event aici. 

Iar ca să știi cum ajungi și în ce clădire intri, am pregătit un colaj-ghidaj pentru tine. Haideți la Made in RO, ediția #10, pe 16 & 17 decembrie, la NOUL Impact Hub Bucharest din Timpuri Noi Square – Splaiul Unirii 165, clădirea 2, etajul 1. 

Fotografii: prin Adora Costa

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed