Anul începe în forță pentru Andreea și Flavia de la Dare to Rug

Venim astăzi cu vești bune de la Dare to Rug, primul brand de design românesc ce produce covoare hand-tufted, cu motive tradiționale românești reinterpretate. Știi despre cine vorbim, că ți-am mai povestit aici. :). Andreea Batros și Flavia Scînteanu, designerii Dare to Rug, încep anul 2017 cu lansarea unei colecții de… linoleum în colaborare cu brandul internațional de flooring Forbo – Marmoleum Imagine. Cine ar fi spus că linoleumul poate fi atât de atrăgător? 🙂

Colecția FOLK include trei pattern-uri individuale și variante de combinații ale acestora: Peony, Meadow și Bee. Cele trei modele trimit la trei motive esențiale din folclorul românesc și sunt puternice individual, dar funcționează bine și împreună pentru a crea un design fresh, ideal pentru încăperile spațioase. Dar ce este diferit la FOLK? 

Materialul
Cine ar fi crezut că linoleumul poate fi atât de interesant ca design și potrivit în atât de multe spații?

Pattern-urile
Motivele puternic geometrice, foarte reprezentative pentru România, folosite la nivel global de către unul dintre cele mai mari brand-uri internaționale de flooring. Modelele FOLK au fost create prin repetarea motivelor stilizate, printate în culori diferite, folosind Aquajet, o tehnică de tăiere a linoleumului care permite reproducerea celor mai complicate desene.

Varietatea
21 de combinații ale motivelor – cele trei pattern-uri, în câte trei variante de culori pot fi folosite și pe negativ și împreună, dând naștere la 21 de modele diferite. Cele trei pattern-uri create de Dare to Rug pentru Marmoleum Imagine permit crearea unor modele diverse: Bee și Meadow sunt create folosind două culori complementare și pot fi folosite și pe negativul culorilor, iar Peony este creat folosind trei culori. Dimensiunile celor trei pattern-uri formează un joc interesant atunci când sunt folosite împreună.

Ce aflăm de la Dare to Rug:

Peony / Bujorul – este un motiv adesea întâlnit în cultura românească și a fost regăsit de către designerii Dare to Rug în căutarea unor elemente foarte specifice, care să aducă o notă de originalitate în crearea unor modele pentru un material atât de versatil precum linoleumul.

Bee / Albina – este un model mai greu de intuit vizual, care se insinuează subtil și care, nu-i așa, este factorul esențial al răspândirii ADN-ului; ei bine, “rolul ei aici este de a transpune creativitatea românească departe, în cât mai multe zone ale lumii”, ne spun designerii.

Meadow / Câmpia – este motivul care unifică toate aceste modele și care “este de milenii un spațiu în care creativitatea se dezvoltă și își are rădăcinile.”

Am stat un pic de vorbă cu Andreea și Flavia despre noul lor proiect.

Elis: Cum a demarat colaborarea? Cum ați intrat în legătură cu Forbo?

Andreea & Flavia: Pe cei de la Forbo i-am cunoscut anul trecut la Salone del Mobile Milano, unde am expus pentru prima dată covoarele Dare to Rug. Au fost atrași de motivele românești reinterpretate și ne-au propus să lucrăm împreună la designul acestei colecții. Ni s-a părut interesant, așa că am acceptat provocarea. A urmat o perioadă de 3 luni în care am lucrat la partea de design și concept, am ales combinațiile de culori, iar ei au produs primele prototipuri. Ne-am reîntâlnit în octombrie, la târgul din Kortrijk, din Belgia, și am avut ocazia să vedem mostrele și să filmăm un scurt interviu.

Elis: Cum a fost trecerea de la covoare la linoleum? Le vedem chiar complementare (covor în living, linoleum pe hol, de pildă). Voi cum le vedeți?

Andreea & Flavia: Noi vedem pattern-uri peste tot, le-am vrea în fiecare încăpere! Așadar, trecerea de la covoare la linoleum a fost destul de ușoară, deși inițial ni s-a părut că intrăm într-un univers cu totul nou. Este impresionant să descoperi în cât de multe spații se poate folosi linoleumul și cât de mult a evoluat ca material. Este un produs extrem de durabil și, în prezent, este folosit din ce în ce mai mult și cu valențe decorative, a trecut din zona de utilitar spre cea de design.

A fost o provocare frumoasă să repornim un proces de design plecând de la aceeași inspirație – motivele tradiționale românești -, dar să le adaptăm pentru un alt produs, un material complet diferit. Suntem mândre și pentru că le-am făcut remarcate într-un mediu internațional – echipa Forbo a fost foarte încântată să descopere toate poveștile pe care le-am spus despre creativitatea românească și despre tinerii designeri români.

Elis: Unde le găsim? Cum facem să le comandăm? Cât costă?

Andreea & Flavia: Colecția poate fi achiziționată prin rețeaua de distribuitori Forbo, iar prețul se poate afla la cerere. Pe siteul Forbo există o prezentare a modelelor, inclusiv coduri de culoare, dimensiuni și descrierea caracteristicilor materialului.

Fotografii: via Dare to Rug & Forbo

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed