Așa am vrea să arate covorul zburător pe care să călătorim în jurul lumii

Atelier Kairos, brandul românesc care îmbină designul contemporan cu măiestria tradițională tibetană pentru a crea covoare spectaculoase folosind tehnica „hand knotted”, continuă seria colaborărilor și lansează covorul Kukeri. Un design semnat de către arhitecta Eliza Yokina și inspirat din tradiția pagână bulgărească.

Despre Atelier Kairos ai aflat, poate, tot de la noi, când scriam despre prima lor colecție de covoare. Brandul a fost fondat în toamna anului 2020 de către duo-ul Horia Bercă & Sorin Urziceanu. De atunci lucrurile au evoluat, iar Atelier Kairos a devenit membru  Label Step – organizația mondială non-profit, cu sediul in Elveția, care susține artizanii din industria covoarelor și oferă asistență pentru implementarea de standarde de siguranță, condiții de lucru etice si promovează o dezvoltare sustenabilă a industriei.

Designul noului lor covor este inspirat de ritualurile ancestrale bulgărești, desfășurate la începutul fiecărui an, mai ales în partea de sud a țării.

Kukeri (кукери) sunt bărbați bulgari care poartă costume elaborate și practică ritualuri tradiționale menite să îndepărteze spiritele rele. Această tradiție bulgărească este de origine tracică și este considerată ultimul ritual păgân din Europa care a rezistat până în zilele noastre, desemnat în 2015 sit UNESCO al patrimoniului cultural imaterial.

Costumele Kukeri sunt adesea realizate din piei de capră sau de oaie, care au în dreptul taliei o centură cu clopote mari și zgomotoase. Pentru a completa ținuta înfricoșătoare, aceștia poartă pe cap măști grotești care se remarcă prin dimensiunea și aspectul lor elaborat.

Costumele, măștile și mișcările de dans sunt interpretate ca expresii ale puterii și ale conexiunii cu lumea spiritelor. Scopul dansului este de a alunga spiritele rele și de a aduce fertilitate, fericire și, totodată, de a deschide calea spre sosirea primăverii.

“Văd covorul  ca pe o expresie a universului, ca pe un obiect care încorporează o tradiție. Am căutat cea mai puternică expresie a rădăcinilor noastre și așa am decis să aduc în atenție unul dintre ultimele ritualuri păgâne din Europa. Intenția mea este să aduc prin acest design puterea dansului, a credinței, a fricii, a entuziasmului și a bucuriei întruchipate într-un obiect de zi cu zi”, spune arh. Eliza Yokina, care este născută aproape de Dunăre, în Bulgaria. 

Atelier Kairos va expune pentru prima dată covorul Kukeri în cadrul evenimentelor conexe Romanian Design Week, la galeria Mobius, (Calea Dorobanți nr. 202 ), între 18 și 28 mai.

Fotografii: prin Atelier Kairos

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed