Atelierul de pânză: nu doar o sacoșă frumoasă, ci și un proiect social

Anual sunt folosite miliarde de pungi de plastic la nivel global, iar în România doar 1% din deșeurile generate sunt reciclate. Tu ai putea să respiri într-o pungă de plastic? Răspunsul vine de la Atelierul de pânză, care propune o alternativă ecologică: sacoșe din țesături naturale (bumbac și iută), biodegradabile și imprimate cu vopsea pe bază de apă.

Nu e vorba despre o sacoșă și atât. Este o sacoșă care arată bine și care poate deveni un accesoriu-statement atât la serviciu sau în oraș, cât și atunci când îți faci cumpărăturile. Dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre această sacoșă este că, dacă o cumperi, vei ajuta la integrarea socio-profesională a unor oameni mai puțin norocoși decât tine.

Toate produsele (dintre care sacoșa este produsul de bază) sunt realizate manual de persoane aflate în dificultate, majoritatea cu probleme sociale. Angajarea lor în cadrul atelierului este un demers pentru a le îmbunătăți situația, pentru a le oferi ocazia de a câștiga experiență profesională, a-i învăța să lucreze într-o echipă, a se deprinde cu anumite norme de lucru și, în final, a se integra mai ușor pe piața muncii.

În momentul de față, atelierul are 6 angajați, iar de la domiciliu lucrează 3 doamne cu dizabilități fizice. Până acum, în cadrul programului au participat 10 persoane cu situații problematice, dintre care 4 au fost integrate cu succes pe piața muncii.

Model S2, din bumbac doc. Dimensiuni: 35 x 40 cm, cu arici și burduf. Preț: 15,5 lei. Etichetele sunt din hârtie reciclată.

“La început, proiectul s-a numit Sacoșa de pânză, însă anul trecut l-am reinventat: am schimbat numele în Atelierul de pânză, pentru că ne propunem să extindem gama de produse, am adăugat noi modele, le-am îmbunătățit, am schimbat logo-ul și design-ul sacoșelor.” – ne povestește Iulian Ifrim, coordonatorul proiectului.

Model S3, din bumbac doc. Dimensiuni: 35 x 45 cm, burduf 15 cm, 3 buzunare interioare. Preț: 20,5 lei

Atelierul de pânză este un proiect Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, început în 2009, și urmărește să aplice valorile dezvoltării durabile, astfel că se canalizează pe 3 laturi de bază: socială, de mediu și economică.

Impactul asupra mediului înconjurător este minim, pentru că în atelier se produc obiecte din pânză naturală, neînălbită, nevopsită și netratată. Bumbacul este țesut local, iar resturile de material sunt aproape zero.

Model S1, din bumbac doc. Dimensiuni: 27 x 40 cm. Preț: 13,5 lei

Dar există profit? Deocamdată nu, pentru că din punct de vedere economic se urmărește autosuficiența financiară, adică să fie acoperite cheltuielile de producție din vânzări. Sunt necesare însă finanțările, pentru a acoperi toate cheltuielile, inclusiv cele de dezvoltare.

“Cu ajutorul unui grant din partea Ministerului Muncii, am reușit să extindem proiectul. Avem un nou spațiu de lucru, în incinta uzinelor Faur, unde suntem aproape de partenerii noștri de la Ateliere fără frontiere, care ne ajută pe partea de asistență socială. Am putut angaja un coordonator nou și implementa un serviciu de serigrafie special: linogravura. De la NESsT beneficiem de consultanță financiară, tot prin fonduri obținute. Urmărim să avem un profit de 5%, care să meargă spre organizație. Pentru 2012 avem planuri mari, dorim să vindem 50.000 de sacoșe.” – ne spune Iulian Ifrim.

Designul sacoșelor este realizat de un artist grafician, implicat în acest proiect ca voluntar, iar ideile, simple, frumoase, de designist, vin din partea întregii echipe Viitor Plus.

Sunt făcute din 3 tipuri de bumbac (subțire, gros, doc) și din iută, iar modelele și imprimeurile sacoșelor sunt foarte variate și se tot adaugă la portofoliu. Atelierul de pânză poate face și modele personalizate, la comandă, pentru companii sau diverse evenimente.

De unde cumperi?  Găsești sacoșele în toate librăriile Humanitas din țară, în benzinariile OMV, la Băcănia Coco, din București, în magazinele de cosmetice bio Natural Paris, din București, în magazinul The Earth Collection (Cluj) și la ceainăria Tabiet.

Dacă dorești să vezi modele de sacoșe, poți face o vizită la sediul întreprinderii sociale din str. Speranței nr.27, iar comenzile se pot face la adresele: contact@atelieruldepanza.ro sau iulian.ifrim@viitorplus.ro.

Avem și noi sacoșa Designist, realizată la Atelierul de pânză, dar și un șorț de bucătărie + un semn de carte. Le poți vedea pe toate aici. Dacă ești consumator de idei fine, îți facem cadou cu drag design-ul nostru. Scrie-ne la designist@designist.ro și ți-l trimitem.

DSC_0327

Proiectul Viitor Plus caută voluntari. Dacă dorești să te alături echipei, trimite un e-mail la iulian.ifrim@viitorplus.ro.

22 Comments

 1. Ana

  Imi place foarte mult proiectul, sper sa descoperiti cat mai multe asa, demne de toata lauda 🙂

 2. Mădălina Georgescu

  Si noi ne dorim acelasi lucru 🙂 Multumim, Anca!

 3. Rita

  Le-am văzut în vânzare la benzinării, zona Sovata-Brașov! mi-au plăcut și atunci, și acum 🙂

 4. Elis Popescu

  Ma bucur, Rita! 🙂 Sunt superbe 🙂

 5. Reușită prezentare, grozave poduse. NESsT România likes this : ) Ne mândrim că am susținut dezvoltarea unei întreprinderi sociale atât de inimoase.

 6. Elis Popescu

  Ne bucurăm că vă place și vă felicităm că participați activ la susținerea Viitor Plus! Sperăm să vedem sacoșa “mergând” prin cât mai multe orașe. We love it! 🙂

 7. Sunt foarte frumoase produsele dvs. Felicitari si pentru proiect si pentru calitatea produselor!
  Ce inseamna sa fii voluntar in acest proiect? M-ar interesa sa ajut!
  O zi frumoasa!
  Adri

 8. @Adriana

  Hei Adriana,

  Daca doresti sa te implici in proiect, nu trebuie decat sa ne dai un semn. aici http://www.viitorplus.ro/implica-te
  Te asteptam!

 9. RUSKA EDITH

  Doresc sa ma implic in acest proiect lucrez ca maistra in confectii nu stiu cum sunt din Oradea.Multumesc.

 10. LVC

  Pe cand pe etsy.com? Sau orisiunde on-line?
  Multumesc si succes!

 11. […] Atelierul de pânză: nu doar o sacoșă frumoasă, ci și un proiect social […]

 12. Duman Nicolae

  BUNA ZIUA sint interesat de produsele dumneavoastra ..doresc o oferta de preturi . .. rudyy28@yahoo.com o zi buna

 13. DEACU SIMONA ELENA

  SUNT FRUMOASE PRODUSELE . NU ATI VREA SA VA EXTINDETI SI IN BRAILA. LUCREZ LA O FABRICA DE CONFECTII DIN BRAILA. M-AR INTERESA SA LUCREZ PT. DUMNEAVOASTRA IN AFARA ORELOR DIN PROGRAMUL MEU DE LUCRU.

 14. Rebecca

  Chiar!!! Mai ales ca pentru mine este un MUST HAVE sacosa de panza si mi-as dori din tot sufletul sa fie si in Braila un magazin.
  Daca imi doresc o sacosica, cum procedez ca sa o cumpar?

 15. mirela

  si eu am un atelier de lenjerii de pat si ramane diferenta de latime 50/70 si 50/25 diferite culori si vreau sa fac sacose sa vand dar nu stiu unde tel:0723638611

 16. […] Atelierul de pânză: nu doar o sacoșă frumoasă, ci și un proiect social […]

 17. Ella

  Proiectul mai este valabil. As dori sa ma implic in confectionarea sacoselor

 18. gaspar mihaela

  Buna,la domiciul dati de lucru?

 19. […] și alte ONG-uri implicate în activități de antreprenoriat. Atelierul de pânză  realizează manual mai multe modele de sacoșe din pânză naturală și imprimate cu […]

 20. Mihaela

  Buna,

  Sunt foarte frumoase sacoșele,daca doresc si eu sa comand ,se poate?Felicitări pentru idee,sunteti minunați!!

 21. Foarte simpatice aceste sacose, as cumpara cateva.

 22. Designist

  Buna ziua! Designist.ro este o revista online care prezinta proiecte de design romanesti sau internationale. Pentru oferta de preturi, va rugam sa luati legatura cu echipa Atelierul de panza. Va multumim!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed