Autor 10: Bijuterie fără granițe

Bijuteria este o disciplină tradițională care, începând cu anii 1960, a tot încercat să treacă de diferitele granițe ce impuneau ca designul de bijuterie să creeze obiecte funcționale cu proprietăți estetice.

Photo credits: http://ionutdobre.tumblr.com/

Vestea bună este că în România, în momentul de față, bijuteria trece granițele atât la propriu, cât și la figurat: dacă veți merge la cea de-a zecea ediție a târgului de bijuterie contemporană Autor, veți avea ocazia să vedeți nu doar designeri români, ci și internaționali. În România, prezența acestor designeri străini la târg ni se înfățișează ca o gură de aer proaspăt, întrucât piesele acestora se fac remarcate printr-o creativitate neinhibată de bariere precum materiale, forme sau funcționlitate.

Autor-designist-01

O gură de aer nu doar proaspăt, ci și exotic este Amira Jalet, designerul ce va avea ceva granițe de trecut din Costa Rica până până București pentru a participa la Autor 10. La o primă vedere a unui inel de-al acestuia, ochiul neobișnuit cu astfel de creații ar putea face un atac de panică: un inel ca o piuliță de ciment ce ar trebui să fie destul de greu și nu foarte practic de purtat, cu o piatră prețioasă cam mare și cam nedefinită pentru ceea ce prezintă revistele glossy.

Însă cu cât ochiul privește mai mult această piesă, cu atât apar mai multe frumuseți nebănuite, întrucât inelul spune o poveste asemănătoare celei cu frumoasa și bestia, unde asocierea cimentului cel brut cu piatra trasparentă vorbește despre curajul de a experimenta și despre delicatețea ascunsă într-un obiect necizelat.

Autor 10 - Amira Jalet - Designist

Cam la fel stau lucrurile și în cazul designerului bulgar Yana Tankovska, ale cărei bijuterii pot fi interpretate la prima vedere ca niște mărgele de copii, dar care provoacă, în simplitatea lor, reacții complexe ce completează stiluri diferite de viață.

Autor 10 - Yana Tankovska (1) - Designist

Un alt designer ce iese din tipar este Bogdana Topreva, din Bulgaria, ale cărei piese se joacă cu idei clasice precum portul tradițional, copilăria sau natura, pentru a crea podoabe contemporane neconvenționle.

Autor 10 -Bogdana Topreva - Designist

Cadia Romano se folosește de bronz pentru a crea o legătură puternică între arheologie și bijuteria contemporană. De origine italiană, designerul va prezenta vizitatorilor la de la Autor 10 colecția sa, Nabucco. Piesele acesteia reprezintă un dialog complex între antichitate și tehnici moderne de prelucrare a metalului, ce creează forme, volume și nuanțe armonioase.

Autor 10 - Designist (2)

Un alt designer internațional care a făcut furori printre cei de la Autor este creatoarea poloneză Anna Kroll. Ce este incredibil de frumos la piesele ei este rebelitatea ei, maniera ei de a se împotrivi respectării unor norme artistice. Artista nu are niciun motto sau crez artistic, iar piesele ei tratează subiecte reale fără să aibă la bază niciun pic de veridicitate. Astfel, bijuteriile designerului provin nu din research conștiincios făcut și frumos subminat, ci din imaginația neconstrânsă a artistei.

Autor 10 - ANNA KROLL - Designist

Iar pentru cei care visează la strălucirea diamantelor dar nu își permit să le cumpere, Angelina Tzvetkova vine din Bulgaria să vă croșeteze visele… Folosindu-se de materiale textile sclipitoare, designer-ul reușește să împace cele mai arzătoare dorințe de strălucire cu criza finaciară –  nu doar visul unei nopți de vară, însă obsesia constantă a femeii moderne.

Autor 10 -Angelina Tzvetkova - Designist

Prezența acestor artiști la Autor 10 are rolul nu doar de a crea un cultural exchange, dar de asemenea de a arăta că bijuteria zilelor noastre este mai complexă decât telenovelele sud-americane, este la fel de complexă ca viața în sine. Bijuteria contemporană împodobește oameni, străzi și obiecte, poate îndeplini cele mai neobișnuite funcții, poate fi realizată din nenumărate materiale și prin cele mai variate tehnici.  Bijuteria contemporană a trecut de toate granițele și, în final, a ajuns la Autor.

Autor 10 - Designist (1)

 

Încă ceva ce trebuie să știți: creatoarea de modă Maria Lucia Hohan se va afla la Autor sâmbătă 16 noiembrie, la ora 12:00, pentru a recomanda artiștii și bijuteriile preferate.

Web

Text: Laura Mihai / Fotografii: prin Autor

2 Comments

  1. Cele care combina elemente metalice cu natura sunt absolut incredibile

  2. CLaudia

    Dupa Autor 10 m-am ales si eu cu doua inele minunate …de la designeritele bulgaroaice 🙂 …. nu ca n-as fi nationalista, dar fetele noastre aveau produse inedite, interesante care fie erau inabordabile fie din cauza marimii (ati vazut colierul cu un imens gandac?) …fie din cauza pretului 🙂 chiar cred ca un colier din cabluri colorate nu merita aprox. 80 euro!!! Sau un inel din argint 200 euro 🙂
    Parerea unei simple cumparatoare 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed