Un birou ca o navă spațială. În Timișoara.

Proiectele studioului Ezzo Design ne-au făcut să le spunem că transformă Timișoara în patria birourilor cool. De curând au finalizat amenajarea unui nou birou, în centrul orașului, pentru 2o – un studio de jocuri based in Timișoara.

Birou Ezzo - Designist (12)High-tech în dialog cu natura – de dinăuntru și din afară, prin geamurile mari ale spațiului! Scaunele sunt Embody, design Herman Miller, și au fost cumpărate din Ungaria.

Birou Ezzo - Designist (13)Sursa de inspirație o reprezintă o navă spațială, iar soluțiile pe care le-au conturat în spațiul altfel total anonim al clădirii de birouri din centrul orașului – un fost open space cu tavan casetat, sunt demne de toată admirația unui designist. Totul a fost realizat local!

Birou Ezzo - Designist (14) Un “ghiveci” cu linii spațiale găzduiește multe ferigi rebele – sunt și ușor de îngrijit. Structura este realizată din gips-carton, plus o cuvă de inox.Birou Ezzo - Designist (15) Plantele țâșnesc din instalația de țevi care coboară de pe plafon pe pereți. “Pietre” albe, selenare (din polistiren) stau prinse din loc în loc pe pereți, sfidând gravitația.

Birou Ezzo - Designist (16)

Am stat de vorbă cu Ștefan Lazăr (creative director Ezzo Design), despre provocarea acestei noi amenajări:

De îndată ce un client ne solicită un proiect intrigant, care să presupună și o combinație frumoasă de materiale, o abordare unică, fără linii clasice, înglobarea în design a elementelor ce țin de natură, noi, Ezzo Design, suntem mai mult decât încântați.

În cazul de față rezultatul nostru este o bază de cercetare, sau mai degrabă o navă spațială invadată de natură, personajul principal fiind o ciupercă uriașă, dar asta poate fi văzută mai degrabă ca o consecință, atunci când natura își intră în drepturi, completând astfel spațiul și designul biroului.

Aceeași idee este subliniată și prin prezența plantelor naturale care țâșnesc din țevi. Același mesaj când vine vorba de corpurile de iluminat dispersate și abandonate.

Birou Ezzo - Designist (17) Birou Ezzo - Designist (18)

“Partea de proiectare a durat 2 luni și partea de implementare a mai durat încă 3 luni. Spațiul a fost modificat complet. Am păstrat doar pereții perimetrali. Majoritatea pieselor au fost realizate local.

Am achiziționat doar scaunele. Transformările n-au fost grele, dar cu poezie. Majoritatea colaboratorilor au făcut ceva “nou” și complet diferit de ceea ce experimentaseră până în prezent. În mod ciudat, cel mai greu a fost să găsim o mochetă care să se asorteze cu scaunele. Lucru care nu s-a concretizat și a trebuit să adaptăm soluția.”, ne-a povestit Ștefan Lazăr.

Birou Ezzo - Designist (19) Birou Ezzo - Designist (20)Da, mocheta urcă și pe pereți! Se mai întâmplă în navele spațiale 🙂

Combinația de texturi pe care au folosit-o e cel puțin îndrăzneață: gips-carton, polistiren, mochetă, țevi aparente, suprafețe acoperite de graffiti… Dacă și voi credeți că e vorba de uși sau elemente recuperate din hale industriale, vă înșelați 🙂

Totul, de la instalațiile de țevi la uși, a fost construit aici, la fața locului. Ușile nu sunt metalice, ci din lemn și MDF. Turnura metalică le-o dă graffiti-ul (cu efect airbrush), prezent în tot spațiul și creat de artistul Flaviu Roua.

Birou Ezzo - Designist (21)Spațiul deschis a fost compartimentat astfel încât să includă și o bucătărie, o sală pentru discuții (private room), spațiu de întâlniri, camera de relaxare (lounge) și un spațiu mic, intim, dominat de personajul-ciupercă.

Birou Ezzo - Designist (4)Scaunele sunt IKEA, modificate genetic, cum spune Ștefan.Birou Ezzo - Designist (5)

Ciuperca uriașă, personajul principal al spațiului, ne așteaptă sub cupola magică într-un spațiu privat de relaxare. Bine ați venit în coconul alb, cu lumină difuză, un scenariu Star Trek filtrat mult mai boem, fin.

Birou Ezzo - Designist (1) Birou Ezzo - Designist (2) Birou Ezzo - Designist (3)

Bonus pentru visare –  lounge-ul! O insulă “plutitoare” de canapele și perne:

Birou Ezzo - Designist (6) Birou Ezzo - Designist (8)

Camera pentru discuții este și ea o oază rarefiată, cu linii organice și forme spațiale:

Birou Ezzo - Designist (9) Birou Ezzo - Designist (10)Pentru că suntem la al treilea birou super designish semnat Ezzo (după superbul x3 și ingeniosul e-spres-oh), i-am întrebat care este totuși lucrarea lor preferată.

“Number one e number one! Primul rămâne mereu în suflet și anume x3 🙂 Însă nu putem alege obiectiv pentru că fiecare proiect ne-a îmbogățit experiența și ne-a ajutat să vedem un proiect transferat de pe “foaie” în realitate. Fiecare proiect are o poveste în spate care nu poate fi comparată cu o alta, dar nici n-am putea renunța la ele. Ne place ce facem și sunt convins că mai sunt multe de făcut.”, ne-a spus Ștefan Lazăr.

Birou Ezzo - Designist (11)Birourile albe, ca întregul mobilier din spațiu, au fost realizate pe comandă astfel încât unite alcătuiesc un puzzle. În același timp sunt foarte ușor de stocat – puzzle-ul e urcat pe un podium (îl remarcați în primele fotografii ale articolului), pentru a transforma spațiul de lucru în sală de conferințe.

Birou Ezzo - Designist (29)Voi în care dintre cele 3 birouri prezentate (x3e-spres-oh, 2o) ați vrea să lucrați inspirați? Zi de vineri relaxată să aveți 🙂

Birou Ezzo- Timisoara - DesignistPanul spațiului, pentru o privire generală asupra navei spațiale.

Fotografii: Ezzo Design

4 Comments

  1. […] Un birou ca o navă spațială, în Timișoara. […]

  2. […] 2o este o navă spațială, unde vegetația curge din țevi și plafon, vegheată de ciuperca uriașă. A prins contur într-o clădire din centrul Timișoarei. Un proiect Ezzo Design. […]

  3. Camelia

    Imi puteti spune va rog, scaunele Herman Miller au fost achizitionate din Budapesta? Livreaza si in Romania?

  4. Elena Stefan

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed