Cafeneaua Papillon, un loc fain din Cluj

Fără să fim foarte familiari cu barurile şi cafenelele Clujului, putem totuşi afirma că majoritatea sunt cât se poate de dichisite –  nu putem uita plimbarea de pe 1 ianuarie prin centru, când băgam capul prin uşa sau ferestrele cafenelelor în timp ce avea loc curăţenia de după petrecerea de Revelion, motivând sincer că vrem doar să vedem cum arată. În scurtele vizite în oraş, ne spuneam că locurile acestea nici nu au nevoie de un concept – cum e atât de la modă azi, personalitatea lor vine din detalii, atmosferă, arhitectura caselor care le găzduiesc. Iar Cafeneaua Papillon ne confirmă intuiţiile.

Cafenea Papillon Designist (4)

La Cafeneaua Papillon nu am ajuns pe 1 ianuarie, am descoperit-o însă pe site-ul fotografului Dacian Groza – Dacian este din Cluj şi a fotografiat multe locuri designish din oraş. Aşa am aflat că decorul poartă semnătura Atelier Mass, un studio de arhitectură despre care veţi mai auzi pe Designist şi ale cărui proiecte merită vizitate (nu rataţi cina eveniment pe care au construit-o în 2011 în ruinele castelului de la Blaj).

Cafenea Papillon Designist (5) Cafenea Papillon Designist (9)

Cafeneaua sau Cafe Papillon (pe numele ei de facebook) a fost gata în 2011. Are o suprafaţă de 100 mp şi se află la etajul unei case de început de secol XX, pe strada Emil Isac. Arhitecţii de la Atelier Mass nu au recurs la modificări ample ale spaţiului. De altfel, nici bugetul şi nici timpul alocat amenajării nu permiteau asta:

Compartimentarea a rămas intactă, şi tocmai asta a fost ideea, căci pe de o parte amenajarea trebuia terminată destul de repede, pe de altă parte bugetul nu a fost foarte generos. Modificările ample ar fi presupus o serie de avize în care nimeni nu avea interesul să intre. Aşadar am făcut o “decorare”, cu elemente relativ uşor de montat şi cu siguranţă foarte uşor de demontat, astfel încât spaţiul oricând poate reveni la starea iniţială. – Atelier Mass

Cafenea Papillon Designist (6)Instalaţie cu becuri: o scenografie simplă, care schimbă mult.

Cafenea Papillon Designist (7)Parchetul şi uşile sunt cele originale, recondiţionale – uşile chiar de proprietarii cafenelei. Iar pereţii au fost pictaţi de artistele Alina Bradu şi Raluca Buzura, în urma discuţiilor cu Atelier Mass, pentru a se intega cât mai bine în conceptul general al spaţiului.

Ne-au plăcut foarte mult suprafeţele albe, cu faţete triunghiulare, care decorează părţi ale pereţilor şi care se continuă, la intrarea în cafenea, cu un fluture mare, luminat.

Cafenea Papillon Designist (11)Şi fluturele, şi suprafeţele ce acoperă pereţii interiori sunt pe structură de lemn acoperită cu gips-carton, care a fost gletuit şi vopsit.

Cafenea Papillon Designist (10)Fluturele care te întâmpină la intrarea în Cafeneaua Papillon

Tot la intrare, deasupra scării, printre becuri şi-au găsit loc şi fluturi din tablă de oţel îndoită după desenul arhitecţilor de la Atelier Mass şi vopsită în câmp electrostatic: “A fost destul de greu să găsim un atelier unde aveau aparatul necesar pentru îndoire, dar am reuşit şi au ieşit exact cum am vrut”, ne spun ei.

Cafenea Papillon Designist (1) Cafenea Papillon Designist (3)

Când vom ajunge la Cluj, cel mai sigur la TIFF, Cafeneaua Papillon va fi pe lista opririlor noastre. Pentru cei dintre voi care staţi mai aproape de ea, vă urăm să vă bucuraţi de petreceri şi discuţii cu miez în acest decor. Şi să vă crească o pereche de aripi optimiste în plus 🙂

Cafenea Papillon Designist (2) Fotografii: Dacian Groza

2 Comments

  1. anca

    mult mai frumoasa si interesanta decat Cafe Papillon din Iasi.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed