Care sunt diferențele dintre un birou cool și un port industrial? La Tel Aviv, nu foarte multe.

A cam trecut vremea vacanțelor, dar noi te invităm să ne plimbăm un pic. Nu foarte departe, doar până la Tel Aviv, unde te-am dus ultima oară primăvara trecută, când ți-am povestit despre birourile Personetics și Apester&Cocycle. De data asta ne întoarcem în capitala israeliană tot împreună cu biroul Roy David Architecture și arhitectul român Ileana Bălan, care ne-au povestit despre noul proiect de care s-au ocupat – biroul în stil industrial, cu elemente de design biofilic, creat pentru compania Windward la cel de-al 35-lea etaj al Turnului Adgar 360. Un concept de design interior desprins din lumea porturilor maritime.

Ca să fie clar la ce ne referim, înainte de toate trebuie să-ți spunem că Windward sunt cunoscuți pentru contribuția lor în ceea ce privește statisticile (data analasys) din domeniul transportului maritim. Prin urmare, era de la sine înțeles că noul birou, care se întinde pe 1.200 mp și este gândit pentru mai mult de 70 de angajați ai companiei, este conceput după chipul și asemănarea porturilor maritime. Nu, nu o să surprinzi în fotografii fregate și catarge, ci un stil industrial pur, linii simple și culori neutre.

“Spațiul este amenajat inteligent și e menit să te ducă cu gândul la domeniul în care compania Windward își desfășoară activitatea. Ne-am dorit să ne schimbăm strategia de design, astfel încât să nu facem spațiul să reflecte atmosfera unui iaht luxos, ci a unui port industrial”, ne-a explicat arhitectul și fondatorul biroului care s-a ocupat de amenajare, Roy David. 

Întregul sediu Windward are o alură masculină și dură, dar asta nu înseamnă că biroul Roy David Architecture nu a îndrăznit și mici mixuri de texturi și materiale care să îndulcească stilul industrial. Noile birouri folosesc mai ales fierul forjat, rupt, parcă, din structura unui vas, dar și lemnul aspru, nevopsit, și betonul.

Că tot am menționat mixurile de materiale și texturi, vă prezentăm lemn + beton = love.

La o asemenea priveliște, se cerea multă transparență. Astfel, întregul etaj, dar și încăperile sunt îmbrăcate în pereți de sticlă.  

Etajul este împărțit în zona semi-deschisă de lucru, unde s-au presărat canapele pentru micile întâlniri informale, în sălile de brainstorming și ședințe și în bucătăria în care lemnul mobilierului încălzește vizual spațiul.

Ne-au plăcut mai ales lămpile metalice cu abajururi largi și lumină prietenoasă, care se potrivește la fix cu un prânz târziu sau o cină devreme la birou.

Ca în orice proiect de mari dimensiuni și cu un deadline strâns – lucrările au fost încheiate în doar două luni -, provocările au fost personaje principale. Cea mai mare dintre ele, așa cum ne-a spus arh. Ileana Bălan, a fost asigurarea unui spațiu semi-deschis de lucru, care să respecte brief-ul companiei. Astfel, Roy David Architecture și compania care s-a ocupat de executarea lucrărilor, Shin Angel, au optat pentru structura adițională din metal cu aspect ruginit, formată din 14 stâlpi de susținere, care ajută la compartimentarea zonei de lucru.

La începutul plimbării noastre prin sediul Windward ți-am zis că este vorba despre o clădire verde. Nu ne refeream la ghivecele de pe birouri, ci la peretele vegetal al sediului. Pentru asta, arhitecții s-au folosit de folia specială UV adăugată pe fiecare suprafață de geam a turnului Adgar 360 și au montat o instalație specială de lumini UV care permite plantelor o dezvoltare sănătoasă – o altă provocare a proiectului.

“Este vorba despre contrastul dintre atmosfera de port industrial și corpurile de mobilier de birou high-end care plasează proiectul la distanță de orice altceva am realizat până acum. Cu ajutorul elementelor metalice, a separatoarelor create special, a corpurilor de iluminat, spațiul este amenajat într-un limbaj coerent, dictat de valorile de bază ale companiei și ale studioului nostru”, a explicat Roy David. 

Iată și un accent de plută, ca să vezi că nu totul e sobru și industrial aici. 🙂

Fotografii: prin Roy David Architecture

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed