Câte “puzzle-uri” poți compune dintr-un open space?

Asta dacă ai la dispoziție nu piese de carton cu forme fixe, ci piese de mobilier modulare, soluții de iluminat, utilaje și instrumente, vitraje și panglici albe de oțel, geometrii și palete cromatice. Nu ne aventurăm în vreun răspuns aproximativ la întrebarea din titlu, ci, mai degrabă, vă inspirăm cu exemple pe care le-am descoperit într-un open space din București și unul din împrejurimi. Le-am ales din selecția făcută de Anuala de Arhitectură București 2018 pentru secțiunea Amenajări de interior și sunt proiecte cu note ludice integrate perfect în spații cu funcționalități multiple.

Scoala Barista & Birourile TED’S COFFEE CO. – arh. Călin Radu, arh. Dan Enache, arh. Alice Ioniță, arh. Alexandru Apostol / LAMA ARHITECTURA

open space

Echipa LAMA Arhitectura este una dintre cele mai prolifice din portofoliul nostru de prezentări, de la case interbelice la apartamente clean, de la cafenele la restaurante, așa că nu e o surpriză că, printre altele, a jonglat și cu o fostă hală industrială luminoasă din Glina, județul Ilfov, pe care a folosit-o ca să compună proiectul Școala Barista și birourile TED’s COFFEE CO. E vorba de un spațiu pe trei niveluri întrepătrunse, cu funcțiuni diferite, dar conectate de o scară ca o panglică albă de oțel, luminată secvențial de corpuri liniare cu leduri, care urcă odată cu rampa scării.

open space

Confecțiile metalice și piesele de mobilier sunt semnate de Liviu Manole.

După recepția de la parter urmează open space-ul – laitmotiv al acestui material, care se află la etajul 1, unde birourile TED’s populează un spațiu amplu, compartimentat doar de biblioteci din placaj de pin și de pereți vitrați.

open space

“Piesa principală este zona de lucru, sau containerul TED’S. Acesta are și rolul de a crea o oarecare intimitate posturilor de lucru, permițând în același timp vizualizarea întregului spațiul”, au explicat arhitecții. 

open spaceNu lipsesc elementele care conturează conceptul coffee-shop-urilor TED’S – corpul de iluminat cu abajururi care imită paharele de cafea, inscripțiile de pe pereți.

open space

La ultimul nivel, ajungem la supanta care acoperă zona de relaxare, spațiul Școlii Barista și locul-spectacol al proiectului, where the magic starts to happen 🙂 . Cele două gradene sunt destinate învățăceilor care participă la traininguri și proiecții.

ReCreate – sala de fitness – arh. Robert Zotescu / Amprenta Studio

open space

Un open space de 800mp dintr-o clădire de birouri de pe bulevardul Tudor Vladimirescu din București a devenit mai fit anul trecut, când arh. Robert Zotescu (Amprenta Studio) a pus la punct amenajarea sălii ReCreate: 5 zone principale – recepție, sală de forță, cardio, studio de fitness și zonă de vestiare.

open space

Sala e compusă pe un schelet metalic cu o formă geometrică modulară, care se poate adapta opțiunilor multiple de antrenament. Plafonul, de asemenea metalic, și gama cromatică restrânsă sunt accentele industriale ale amenajării.

open space

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plusvaloare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Amenajări de interior” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Foto: Școala Barista și birourile TED’s COFFEE CO. – Radu Malașincu | ReCREATE – Stelian Popa

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed