Scurtă poveste despre cea mai albă vopsea din lume și efectul ei cool

E drept, descrierea mai precisă ar fi „efectul ei de răcire”, dar nu-i așa că nu sună la fel de…cool? 🙂 Personajul principal al poveștii noastre este noua vopsea „ultra-albă” creată de cercetătorii de la Universitatea Purdue din statul american Indiana: este capabilă să reflecte 98% din lumina solară și respinge razele infraroșii, ceea ce permite clădirilor vopsite cu ea să își păstreze temperatura sub cea a mediului înconjurător.

Rezultatul este, desigur, în cheie eco: sismele de răcire puternice, consumatoare de resurse și emițătoare de carbon, vor deveni curând perimate! 😎

Meritul este al sulfatului de bariu, pigmentul derivat din mineralul barită, care reflectă lumina soarelui și care este folosit și în componența hârtiei fotografice. Testele au arătat că vopseaua poate reduce temperatura unei suprafețe cu 4°C față de temperatura ambientală diurnă și cu până la 10°C în timpul nopții.

„Dacă ai folosi această vopsea ca să acoperi un acoperiș cu o suprafață de aproximativ 93 mp, estimăm că ai obține o capacitate de răcire de 10 kW, mult mai mare decât cea a sistemelor de aer condiționat folosite în majoritatea gospodăriilor obișnuite”, au declarat specialiștii.

Citește și: „Casa albului”, o amenajare rezidențială de Oscar, la București

Și o altă veste bună: adoptată la scară largă, cea mai albă vopsea din lume și-ar putea întinde efectele la nivel urban. Orașele ar putea să nu mai rețină căldura, creând „insule” cu temperaturi ridicate, ci o vor reflecta și vor face astfel un pas înainte spre combaterea încălzirii globale – oh, veri în care să nu simțim că Bucureștiul fierbe, ce vis frumos!

Citește și: O amenajare fără alb este ca o dimineață fără cafea

Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Purdue, și o mostră a celei mai albe vopsele din lume.

Și încă o informație: vopseaua ultra-albă este rezultatul unui proiect de cercetare care a durat 6 ani, timp în care echipa de cercetători a evaluat mai bine de 100 de materiale și 50 de formule separate a vopselei. Versiunea ei patentată astăzi este cel mai apropiat echivalent alb al nuanței Vantablack, cea mai neagră nuanță din lume, creată de artistul Anish Kapoor și capabilă să absoarbă 99,9% din lumina vizibilă. Recunoaștem, nici noi nu credeam că putem folosi termene de comparație pentru toate aceste nuanțe 😊.

Fotografii: Scott Webb on Unsplash / Julian Gentilezza on Unsplash / Purdue University – Jared Pike 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed