“Casa albului”, o amenajare rezidențială de Oscar, la București

Un Oscar în arhitectură, firește. Vorbim despre “Casa GG” sau “Casa albului”, care și-a adjudecat premiul Anualei de Arhitectură 2019, la secțiunea “Arhitectura spațiului interior / amenajări rezidențiale”. Ți-am prezentat un sneak-peek aici, însă, curioși cum ne știi, i-am cerut mai multe detalii Andreei Maria Marinescu, arhitecta responsabilă de proiect. Pregătește-te, urmează să “plonjăm” într-o mare de alb!

Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici.

Scara locuinței leagă doi poli – cel de dormit de la parter și etajul 1 (camerele din față și spate) și spațiul de sus, de la etajul 2, alcătuit din terasă, living și bucătărie.

Chiar dacă o să vorbim mai mult despre design interior, până acolo, povestea începe cu un amplu șantier de construcție, reconstrucție și renovare.

“Am pornit de la o casa veche (a cărei fațadă spre stradă a fost păstrată), casă care a fost consolidată și extinsă cu o construcție nouă, pe toată lungimea terenului. Am avut ocazia să pot modifica un proiect deja existent și să îl aduc la nivelul pe care ni l-am dorit. Am modificat proiectul de structură, am eliminat grinzile, am creat goluri în plăcile etajelor și am eliberat spațiul de elemente de beton supradimensionate”, ne povestește arhitecta Andreea Maria Marinescu.

Citește și: Renovarea unei case vechi, de 2,8 metri lățime

Așadar, nu a fost deloc ușor. S-a muncit mult, s-a desenat proiectul negru pe alb și, în afară unor mici diferențe – probleme rezolvabile la fața locului – planul a mers șnur, cum a fost gândit inițial.

“Șantierul a durat aproape 2 ani. De la turnarea fundațiilor, am parcurs fiecare etapă a construirii, până s-a ajuns la amenajare. S-a acordat atenție tuturor spațiilor din casă, același grad al detaliilor. Realizarea tuturor instalațiilor a fost un proces laborios, cu multe dezbateri”.

Proprietarii casei, o tânără familie cu doi copii, au jucat un rol important pe întreg parcursul proiectului. Au fost foarte implicați în luarea deciziilor, atât în faza de proiect, cât și pe parcursul execuției. Și-au dorit o casă ”simplă” și frumoasă, potrivită cu stilul lor de viață.

Ferestrele „rotunde” sunt parte din fațada casei vechi, și îi aparțin camerei din față, de la stradă. Blatul de lemn de la fereastă le pune și mai mult în valoare.

“Mi s-au cerut încă de la început: 3 ”zone” de dormit complet independente și cu multă intimitate, o bucătărie mai generoasă decât living-ul, care să înglobeze și zona de luat masa, o terasă, un spațiu înalt la intrare”.

Zis și făcut!

La parter, complet retras, este spațiul dormitorului matrimonial, care are acces și la o mică curte înverzită.

Citește și: Cum îți amenajezi dormitorul ca să te învăluie în relaxare… și desfătare

Apoi, înspre stradă avem garajul, urmează holul principal de intrare și spațiul scării. Și, aici e alb cât vezi cu ochii, cu lumină naturală, spoturi și spectaculoasele “becuri-țurțuri”.

Citește și: Ce lampă ne-ar plăcea să plutească deasupra mesei de dining

Jos și sus, amenajări aproape în oglindă. 

Dormitoarele celor doi copii, fiecare cu dressing și baie proprie – „camera din față” și „camera din spate” – se află la etajul 1. Etajul 2 găzduiește, în mod neașteptat, spațiul de zi: o bucătărie cu dining (40 mp) – cel mai utilizat spațiu al casei, living-ul (25 mp) care se deschide spre o terasă mare (25mp).

Citește și: O colecție de 10 dininguri din case din România

Terasa, un loc ideal de petrecut primăverile și verile, înconjurat de lavandă.

De ce avem bucătăria și living-ul sus? Ne explică arhitectul Andreea Maria Marinescu.

“Casa GG se dezvoltă pe un teren între două calcane, fiind alipită la cel din stânga. Partiul arhitectural propus aduce, prin amenajarea interioară, o inversare de zone și locuri. Astfel, zona de zi este dispusă curajos în etaj, (pentru a beneficia de mai multă lumină naturală), deschizându-se către o terasă. Situată într-un cartier bucureștean cu case dezvoltate în lungul parcelei, locuința aduce o interpretare luminoasă și albă caracterului fin de siècle al zonei”.

Zona de zi este locul primitor, cald și luminos unde se întâlnesc toți membrii familei.

“Am încercat să numesc casa în diverse feluri, însă nu i-am găsit încă un nume potrivit. Am tatonat cu „spațiul alb”, „casa albului”, deoarece mă întrebam uneori dacă nu are prea mult, însă, până la urma, a rămas povestea casei GG – inițialele străzii unde se află”, ne spune arh. Andreea Maria Marinescu.

Dincolo de nume, fiecare casă are povestea ei. Iar aceasta este pur și simplu fabuloasă! Chiar, acum că ai văzut și știi detalii, cum ai boteza-o? Nouă ne-a plăcut “casa albului” – se vede încă din titlu 🙂 .

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Amenajări rezidențiale” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Casa GG – Radu Malașincu 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed