Împreună în Multivers: am explorat o nouă instalație imersivă în cadrul Romanian Design Week

Fiecare dintre noi este suma experiențelor și oamenilor cu care interacționăm. La prima vedere, pare atât de simplu. Ce nu este la fel de simplu, însă, este să traduci acest proces de autocunoaștere într-o instalație-spectacol de oglinzi, lumini și forme, ca cea pe care am vizitat-o weekend-ul care tocmai s-a încheiat, în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București (Strada Băiculești nr. 29). Îți recomandăm să nu o ratezi. O poți vedea și tu până pe 22 mai.

Explorers of the Multiverse by IQOS și H3 este o experiență multisenzorială imersivă, pe care îți recomandăm să o trăiești împreună cu prieteni apropiați. Merită să te vezi nu doar prin ochii tăi, ci și prin ochii celorlalți 😉.

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și invită la un proces de autocunoaștere: trăim într-un singur univers, dar avem în interiorul nostru multiple fațete. Pe unele le cunoaștem, pe altele le putem vedea doar prin ochii celorlalți.

Mesajul principal transmis prin această instalație este acela că trăim într-o lume în care este nevoie de diversitate și incluziune, iar la nivel de societate trebuie să celebrăm diferențele dintre oameni. Pentru a sublinia relația strânsă dintre individ și comunitate, Explorers of the Multiverse te invită să pășești în propriul univers și să-ți regăsești propria persoană, oglindită prin mii de reflexii, dar și prin ochii celorlalți.

Experiența se conturează treptat, în crescendo: mai întâi aștepți, cât să te echipezi cu toată curiozitatea și deschiderea la nou.

Apoi urci câteva trepte, alături de cel mult alte 9 persoane (ți-am spus că este vorba despre un rezumat al unei experiențe în comunitate), și te îndrepți spre surpriza care se întrevede la capătul tunelului.

Mai exact, o experiență audio-video extraordinară, care te trece printr-un carnaval de culori și te oglindește în toate suprafețele din jur – nu uita să îți ridici privirea și către tavan, toate colțișoarele sunt instagramabile, iar tu ești peste tot, oriunde ai privi.

Întreaga experiență durează aproximativ 5 minute, însă timpul este suficient să intervii asupra instalației dacă îți dorești: instalația este interactivă, așa că fiecare mișcare îi influențează perspectiva și cromatica. Ce e cel mai cool este că participanții din jurul tău nu-și pot da seama cum s-a produs transformarea: fiecare face schimbări mici, din unghiul său, iar împreună suntem un întreg.

Iar dacă privești cu atenție, o să vezi continuu proiectată în jurul tău sintagma WE=ME, ca un simbol al incluziunii, în ideea că fiecare om este o reflexie a celor pe care i-a întâlnit și suma tuturor momentelor trăite împreună.

Citește și: Între design, tehnologie și natură: tu când ai ascultat ultima dată o pădure?

Dacă ești mai degrabă un observator, atunci e posibil ca momentul de după ieșirea din instalație să fie preferatul tău: te poți opri câteva clipe să îi observi din exterior pe cei care tocmai au intrat în vârtejul de culori și forme. O altă modalitate de a te reflecta în ceilalți, de la distanță.

„Prin fiecare proiect pe care îl facem, ne dorim să aducem în atenție teme care ne preocupă și care merită să fie abordate altfel decât printr-un discurs tipic. La invitația IQOS, ne-am propus să transmitem importanța diversității și a incluziunii în comunitate. Ca în toate lucrările noastre, am apelat la tehnologie pentru a comunica acest mesaj și o anumită emoție. Explorers of the Multiverse este o instalație în care fiecare om se întâlnește cu sine și se vede din mai multe perspective. Însă reflexia sa poate fi influențată direct de ceilalți oameni prezenți în instalație. Pentru că, în fond, toți sunt parte dintr-un întreg, în care se oglindesc unul în celălalt pentru a descoperi nu ce îi deosebește, ci mai ales ce îi aduce mai aproape” – Andrei Mitișor, co-fondator al studioului H3

După ce ai trăit experiența Explorers of the Multiverse, fie că ai văzut sau nu și celelalte expoziții RDW de la Combinatul Fondului Plastic, dacă ești membru al comunității IQOS, îți recomandăm să faci o pauză și în zona de relaxare IQOS, unde te așteaptă experiențe inedite și o altă manieră de a vedea lucrurile în ansamblu.

„Tema acestei ediții a festivalului scoate în evidență strategia și viziunea pe termen lung a brandului IQOS. Together. Forward este misiunea noastră și înseamnă susținerea acordată comunităților creative și inovație în construirea unui viitor fără fum. O comunitate în care evoluția tehnologică, incluziunea și respectul pentru ceilalți sunt esențiale pentru a genera progres și a construi o societate mai deschisă. Tocmai de aceea, ne-am bucurat foarte mult atunci când partenerii noștri de la H3 au reușit să surprindă acest mesaj printr-un concept care aduce la un loc tehnologia și o idee cu un mesaj profund uman.” – Denys Strobykin, Director Marketing & Digital, Philip Morris România

Romanian Design Week și Explorers of the Multiverse by IQOS și H3 te așteaptă la Combinatul Fondului Plastic până pe 22 mai. Accesul la instalația Explorers of the Multiverse este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Fotografii: prin IQOS și Designist.ro

Material susținut de IQOS.

 IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed