Cum aduci anii ’60 într-un decor contemporan. Azi ajungem la Moscova.

De-a lungul timpului, ți-am povestit despre amenajări temperate ca stil, care refuză artificiile superflue și mizează pe natural. Astăzi schimbăm doar un pic abordarea și punem sub reflector o casă cu trei etaje din Rublevka (suburbie a Moscovei), al cărei proprietar e un adept al stilului constructivist și un colecționar de obiecte de design din anii ’60 deopotrivă, ceea ce înseamnă că micile extravaganțe au la bază principii minimaliste. Amenajarea este semnată de designerii ruși de la Oleg Klodt Architecture & Design.
constructivistVechea casă bătrânească a trecut printr-o serie de recompartimentări menite să o adapteze nevoilor proprietarilor de azi – de pildă, unul dintre birourile actuale este amplasat pe locul fostului garaj, iar living-ul a fost amenajat peste piscina din timpuri trecute. Cu atât mai bine, am spune noi, având în vedere că veranda închisă cu pereți vitrați găzduiește acum o mică zonă de SPA. Cât să te scufunzi în mijlocul naturii, indiferent de anotimp  🙂 .

constructivist

constructivist

Schimbările s-au întins și la nivelul structurii casei: ca să intre mai multă lumină naturală, arhitecții Oleg Klodt au decupat ferestre largi în fiecare cameră.

Living-ul este principalul depozitar de obiecte de designer al casei din Rublevka – măsuța de cafea din seria Quark Marble, semnată de Emmanuel Babled, care ne-a dus cu gândul la suprarealismul lui Dali, fotoliile Bassam Fellows, care ne-au evocat un vibe de anii ’60, lampa Mazzega, din sticlă de Murano – toate conturează cadre fotografice care pendulează între vechi și nou, între un geometric aparent sec și un organic care îi dă viață. Nuanțele lipsite de zgomot lasă fiecare obiect să se afirme singur prin formă, volum și textură.

constructivistȘemineul, care poate fi lesne confundat de la depărtare cu o ușă, deschide drumul, în stânga, către celebra Hagia Sophia (foto: Erich Lessing) și, în dreapta, către Palatul Versailles (foto: Reinhard Görner). East meets West. 🙂

constructivistconstructivist

Bucătăria casei este luată în stăpânire de lemnul masiv. Scaunele din nuc negru sunt semnate de arhitectul-artizan George Nakashima, masa cu blat din lemn de alun este o replică a piesei create de Joaquim Tenreiro în Brazilia anilor ’50, iar corpurile de depozitare, cu linii sobre, au suprafețele perfect finisate, ca și cum ar aspira să atingă perfecțiunea marmurei. Pardoseala mozaicată, acoperită cu marmură Jurassic, nu face decât să completeze compoziția, adăugând prin culoarea sa neuniformă și cameleonică acea doză de organic despre care vorbeam mai devreme.
constructivist

Un dining ca un tablou, ceva mai neconvențional decât suntem obișnuiți. Ba chiar opulent prin combinația de culori, materiale și texturi, la care se adaugă lumina atotcuprinzătoare. Are canapele și fotolii în loc de clasicele scaune, așa că am vedea aici mai degrabă un preambul pentru o petrecere decât o cină de fiecare zi.

constructivistScara face legătura între parter, zona de zi a casei, și următoarele două etaje, unde se găsesc dormitoarele și birourile.

constructivistPrivește cu atenție imaginea de mai sus. Cu siguranță ți-a atras atenția oglinda din centru. Credeai cumva că e o fereastră? Mai uită-te o dată. Ai observat? Camuflează un mic secret: nu doar face parte din biblioteca desenată de arhitecții Oleg Klodt pentru amenajarea acestui birou, dar include la bază și un șemineu. Și, cel mai important, aduce “afară” înăuntru. 🙂

constructivistComoda modernistă din același birou merge tot pe tiparul vintage și a fost creată în anii 1950 în Statele Unite. 

constructivistVintage este cuvântul de ordine și în cel de-al doilea birou al casei, pentru care echipa Oleg Klodt Architecture & Design a “curatoriat” piese din Europa și a compus o imagine care dozează atent extravaganța sudică și minimalismul scandinav: candelabrul impunător a fost creat în 1950 de Serge Mouille Luminaire și vine din Italia, biroul din lemn de tec vine din Danemarca anilor 1970 și poartă semnătura lui Jens Quistgaard, scaunul este adus tot din Danemarca, dar a fost retapițat la Moscova, iar sistemul de rafturi din lemn de tec este și el de proveniență daneză (anii 1960).

constructivistDormitorul principal este mai opulent decât ne-am fi așteptat. Și sperăm că blana este artificială. 🙂 Situația se echilibrează grație peretelui vitrat și a scrinului din lemn de mahon, creat de Elias Svedberg pentru NK NordiskaKompaniet în Suedia anilor 1950.

Nu-i așa că o reîntoarcere la anii ’60 aduce întotdeauna un suflu nou de creativitate? Pe noi ne-a pus pe gânduri pentru următoarea amenajare. Va fi vintage. 🙂

Fotografii: Andrea Martiradonna pentru Oleg Klodt Architecture & Design

One Comment

  1. Vlad

    Superb! Poate un articol despre un design anii 20 pe viitor

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed