Cum arată o baie în care scenografia este personajul principal?

Îți amintești de scena din “Marie Antoinette”, filmul din 2006 regizat de Sophia Coppola, în care proaspăta regină a Franței (Kirsten Dunst) intră în camera imensă de baie în nuanțe pale, cu podeaua placată cu mozaic și pereții pe care șerpuiesc modele aurii în ceea ce va deveni mai târziu stilul care îi va purta numele? În mijlocul încăperii este cada freestanding, esențială și autosuficientă, în care regina, la fel de autosuficientă, se scufundă încet. Adevărul este că nu ai cum să nu îți imaginezi sentimentul de capitulare pe care l-ai avea plutind într-o scenografie așa de atent studiată.

Și ca să conturăm un peisaj încă mai spectaculos, noi am mai adăuga o oglindă cu rame bogate, ba poate chiar și o canapea cu picioare curbate grațios și neapărat o fereastră uriașă. Alte idei ne-au dat prietenii de la La Maison, maeștri ai amenajărilor scenografice, care transformă băile în zone de adevărat răsfăț. Iată-le mai jos.baieFoto: Volevatch – cadă freestanding Romaine

Probabil ți-ai dat seama deja: ne plac amenajările care îndrăznesc să iasă dintr-o zonă de confort și să își depășească utilitatea. Acesta este, de altfel, rezumatul băilor semnate de La Maison și ceea ce le transformă în camere aproape extravagante: ideea că trebuie fructificată orice ocazie de a îi relaxa pe cei care le folosesc. În plus, specialiștii La Maison semnează proiectele de la idee până la execuție – de pildă, placările cu lemn și mobilierul din lemn sunt realizate în fabrica brandului din România.

“În primul rând, ne place să transformăm băile în zone care arată ca o încăpere specială mai degrabă, ca o zona de relaxare, o cameră al cărui scop principal este să te ajute să te simți bine. De aceea, vei găsi în băile noastre ba o zonă de machiaj, ba un pouf, un scaun deosebit sau o cadă care să te facă să te gândești la un spa”, ne-a povestit Cristina Zelmat, owner La Maison.

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

De altfel, alături de bucătărie, baia este în mod obișnuit prima încăpere amenajată într-o casă nouă. Mai ales dacă este vorba despre un proiect glam, care are nevoie de timp pentru a fi dus la bun sfârșit și pentru a i se găsi piesele perfecte.

“Fiecare baie este spectaculoasă, însă îmi aduc aminte și acum de o baie în care am folosit o cadă foarte frumoasă din cupru bătut, pe care am căutat-o timp îndelungat și pe care am găsit-o tocmai în Statele Unite. A fost, de altfel, primul lucru cumpărat pentru acel proiect și asta pentru că furnizorii pieselor de calitate sunt unul dintre elementele pe care ne concentrăm cel mai mult într-o amenajare. În plus, băile sunt zone unde ținem cont de multe specificații tehnice – de pildă, dacă pardoseala are un motiv care trebuie evidențiat, avem grijă să luăm în calcul suprafața care rămâne liberă după așezarea tuturor pieselor, așa încât “covorul” modelului să fie nu doar vizibil, dar și frumos încadrat”, ne-a spus Cristina.

 baieFoto: proiect de amenajare La Maison

Iar acesta este doar un exemplu al provocărilor pe care le poate ridica amenajarea băii. Totul începe de la proporțiile camerei, de fapt: o suprafață mai mică cere mai multă inventivitate pentru că obiectele sanitare trebuie să-și gasească locul și aici chiar dacă au adeseori dimensiuni standard. Cere detalii specialiștilor La Maison pentru mai multe idei adaptate spațiului tău de la A la Z.

“Există numeroase artificii: să creăm corpuri de depozitare la comandă în care să încastrăm obiectele sanitare sau chiar să placăm cădița de duș cu același material ca pardoseala și să folosim doar un geam în loc de o cabină, ca să economisim spațiul”, a punctat Cristina.

Cu ce să-ți “îmbraci” camera de baie

baie Foto: proiect de amenajare La Maison

Și dacă a venit vorba despre materiale, haide să îți povestim mai multe despre micile ponturi pe care ni le-a dat echipa La Maison. Umiditatea este principalul inamic atunci când discutăm despre amenajarea unei băi, așa că materialele naturale, cum este piatra, îți pot ridica probleme dacă nu le tratezi cu soluții speciale. O alternativă este tadelaktul, un material calcaros folosit în amenajările marocane, care are nevoie doar de un săpun natural ca să devină rezistent la apă. Pentru podea, recomandarea este să eviți marmura – poți să aluneci foarte ușor pe ea – și să optezi pentru mozaic.

Ferestrele – relaxare cu panormă

baieNoi ne-am îndrăgostit de această cabină de duș care depășește dimensiunile obișnuite și devine mai degrabă o…încăpere de duș 🙂 (foto: proiect de amenajare La Maison).

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

Recomandarea din materialul despre bucătării, în care îți spuneam că locul perfect pentru chiuvetă este în fața ferestrei, se repetă și în ceea ce privește băile. Specialiștii La Maison ne recomandă ca fie cada, fie cabina de duș să fie așezate în preajma ferestrei – relaxare cu panoramă. Și un plus la capitolul continuitate și echilibru: observi cum materialul cu care este placată marginea căzii (sus) sau a chiuvetei (jos) se continuă și pe perete și pardoseală? 🙂

baie

baiebaie baiePentru că am vorbit încă de la început despre amenajări spectaculoase, pentru o atmosferă clasic-elegantă, mizează pe robinete și o baterie aurii sau chiar bronz. La polul opus, pentru un stil mai degrabă îndrăzneț, ce-ar fi să folosești robinete negre? 🙂 (foto: proiect de amenajare La Maison și piese Volevatch, colecția Versailles)

Oglinzile – reflexiile scenografiei

baieTip: peretele pe care este fixată oglinda este îmbrăcat chiar în tadelaktul de care îți povesteam mai sus. Îl găsești în orice pigment (foto: proiect de amenajare La Maison)

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

Oglinzile sunt piesele care pot deveni cu ușurință vedetele unei camere de baie prin dimensiuni, ramă, formă, ba chiar și număr. În spiritul tratării băii ca o cameră mai mult decât utilitară, Cristina Zelmat îți recomandă să folosești o oglindă (sau mai multe) pe care le-ai putea așeza fără probleme și în living, deasupra șemineului, de exemplu – “dau mai multă căldură băii”, ne-a spus ea 🙂 . Cât despre formă, chiar dacă o oglindă rotundă poate fi mai spectaculoasă, cele pătrate sau dreptunghiulare pontează la capitolul practic. A, și nu uita de continuitate: ramele pot replica materialul pieselor de mobilier sau al corpurilor de depozitare.

baieO oglindă care mărește și care poate fi redirecționată, pentru oameni foarte atenți la detalii (foto: proiect de amenajare La Maison).

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

Toaleta, personajul ascuns din povestea unei băi 🙂

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

Toaleta, această piesă privită mereu cu o sprânceană ridicată în amenajarea unei băi, poate să reprezinte una dintre provocările principale ale proiectului, așa cum ne-a povestit echipa La Maison. Totuși, există două reguli de bază: toaleta nu va fi așezată niciodată în fața ușii – avem nevoie de loc în jurul ei (recomandarea este să păstrezi în jur de 90 cm pentru mai mult confort). În plus, o toaletă cu rezervor încastrat este ceva mai estetică și discretă.

Corpuri de depozitare – culisele spectacolului

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

Și, pentru ca un spectacol să poată fi cu adevărat reușit, recuzita nu poate fi lăsată la vedere (decât dacă este plasată într-o scenografie potrivită). Corpurile de depozitare iau o multitudine de forme în baie – de la clasicele sertare de sub chiuvetă sau raftul de sub oglindă la corpul de mobilier de sine stătător pe care l-am descoperit în amenajarea de deasupra. Ca să salvezi spațiu pe marginile chiuvetei, încearcă varianta dispenserului de săpun lichid și a suportului suspendat pentru periuțele de dinți.

Sisteme de iluminare – pune spectacolul sub reflector

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

La fel cum fiecare spectacol de teatru are nevoie de un tehnician care să puncteze scenografia cu surse de lumină, și o amenajare funcționează după aceeași regulă 🙂 . Lumina este cea care validează elementele principale de decor și în baie, așa că și în acest caz, totul pornește de la dimensiunile camerei – într-o baie mică, aplicele de perete așezate lângă sau deasupra oglinzii sunt de-ajuns, cel mai probabil.

O baie mare cere întotdeauna mai multe surse de lumină care să-ți permită să te joci cu atmosfera pe care vrei să o creezi: un corp extins, compus din cristale, pentru ceva mai mult romantism, aplice de perete, spoturi cu care să accentuezi colțuri diferite. Și două ponturi practice care să-ți pună totul mai repede la îndemână – într-o baie mică, acționează toate sursele de lumină de la un singur întrerupător, în vreme ce în scenografia unei băi mari ai nevoie de mai multe întrerupătoare diferite. În plus, reține că nu toate lămpile fac față cu brio umezelii din baie – cere ajutorul specialiștilor La Maison ca să le alegi pe cele mai potrivite.

Decorațiunile care dau tușa de final

baieFoto: proiect de amenajare La Maison

Ți-am mai povestit că La Maison ne-a arătat că tapetul poate fi folosit cu ușurință și în baie – trebuie doar să eviți pereții din jurul căzii sau cabinei de duș, unde apa ajunge ușor. În rest, la capitolul țesături și decorațiuni, sfatul La Maison este “go wild!” 🙂 . Poți să alegi o temă a camerei, de pildă, și să personalizezi camera cu fotografii, mici accesorii, prosoape care să redea firul roșu al încăperii. Pe scurt, urmează aceeași sugestie de mai sus: tratează baia ca pe o cameră principală, nu doar ca pe una utilitară.

“Decorațiunile și accesoriile schimbă încăperea imediat. Putem folosi draperii confecționate ca pentru living, cu ciucuri și pasmanterie, vase de decor ca flacoanele de parfum pe care le-ai putea pune în bibiotecă, banchete dacă îți permite spațiul sau măcar un pouf, toate sunt permise”, ne-a explicat Cristina.

Pentru mai multe detalii despre amenajarea unei băi ca la carte, intră pe site-ul La Maison sau ia legătura cu Cristina Zelmat la cristina.zelmat@lamaison.ro și 0723 393 793.

Fotografii: prin La Maison și Volevatch, arhiva designist.ro (fotograf Alex Boghian)

One Comment

  1. Alex

    o cada freestanding cred ca este visul majoritatii femeilor tinere din ziua de azi, barbatii sunt mai practici si prefera dusul. Sunt foarte frumoase pozele de ambient de mai sus, cu obiecte sanitare deosebit de elegante si bine gandite. Felicitari pentru articol

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed