De-a Arhitectura încheie anul școlar cu prima lor expoziție online

Coordonatele schimbate ale ultimelor luni intră în scenă încă o dată, așa că prietenii de la De-a Arhitectura tocmai ne-au anunțat că, după 9 ani de activitate, vor da drumul primei expoziții online pentru clasele din programele lor: creațiile copiilor care vor răspunde invitației de a participa la provocările asociației vor putea fi “vizitate” de toți cei interesați de educația de arhitectură și mediu construit.

Cursurile asociației („De-a arhitectura la grădiniță”, „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în orașul meu”, „De-a arhitectura în școala mea”) s-au întrerupt brusc la începutul lui martie, odată cu multe din activităţile curente şi cu şcoala în formula pe care toți o cunoaştem dintotdeauna. În unele cazuri, întâlnirile au fost reluate sub altă formă, la fel şi interacţiunea în clase, de data asta în mediul virtual.

„Finalul, însă, va fi diferit de cel la care ne aşteptăm de obicei. Ne vor lipsi anul acesta lucrul la machete, pregătirile pentru prezentările copiilor în fața altor colegi și a părinților, momentele în care am fi ascultat emoţionaţi cum au mai crescut cei mici faţă de începutul anului şcolar. Avem încredere, însă, că putem marca finalul cursurilor chiar şi fără momentele consacrate, pentru a simţi fiecare dintre noi că încheiem frumos un capitol din relaţia noastră cu şcoala”, transmite De-a Arhitectura.

La final de an școlar, asociația le propune profesorilor și arhitecților să completeze un chestionar care invită la un moment de reflecţie asupra activităţii de până acum şi la a sugera modul în care aceștia și-ar dori să continue cursurile. Răspunsurile îndrumătorilor profesori și arhitecți vor ajuta echipa De-a arhitectura să adapteze conţinutul, programul de formare a îndrumătorilor, activităţile de asistenţă din partea asociaţiei, dar şi, probabil, transferul în online.

Chestionarele investighează dacă orele De-a arhitectura au continuat după închiderea școlilor pe 11 martie 2020, cât de des a fost defășurată activitatea didactică, în ce mod a continuat aceasta, dacă temele au fost transmise prin intermediul părinţilor, dacă interacţiunea a fost cu fiecare copil individual, cu copii în grupuri mici, cu toată clasa, la telefon sau prin întâlniri în video conferinţe online.

De-a Arhitectura este interesată de oportunitatea adăugării unei componente online cursurilor sale și pentru clasele deja înscrise în anul școlar 2020-2021 și sprijinirea, acolo unde este posibil, a împlinirii unui gest de încheiere a cursurilor pentru acest an şcolar. În acest sens, asociația invită clasele din program să accepte provocarea realizării unei activități online.

Din martie și pâna acum Reţeaua De-a arhitectura din întreaga ţară a lucrat și continuă să lucreze (la distanţă), să creeze și să imagineze conţinuturi noi, adaptate acestor zile, care se găsesc pe canalele asociației cu hashtag-ul #DeaArhitecturaAcasa, aici. La fiecare trei săptămâni, De-a Arhitectura lansează o nouă activitate online, până acum fiind propuse deja două provocări/challenge-uri pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, respectiv 9-12 ani.

Calendarul activităților De-a arhitectura în școli și a oricărui program sau parteneriat în desfășurare în acest moment va fi actualizat în concordanță cu anunțul oficial al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) legat de reînceperea cursurilor, având în vedere situația de alertă în care se află întreaga țară, însă înscrierile pentru toate cursurile din anul școlar 2020-2021, pentru profesori/clase sau voluntari, rămân deschise pentru moment și pot fi consultate aici.

Asociația De-a Arhitectura va anunța orice schimbări intervin în funcție de decizia MEC și de evoluția situației de alertă. Pentru orice alte detalii puteți contacta asociația la: office@de-a-arhitectura.ro și vă puteți informa pe site-ul asociației sau pe pagina de Facebook.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed