De-a Arhitectura și UrbanEye Film Festival ne invită la film

Dar, înainte de asta, ridică o provocare și pentru tinerii cu vârste de peste 13 ani, și pentru adulții pasionați de arhitectură și film: „Challenge 12 #DeaArhitecturaAcasa: Case de film” va avea loc până pe 7 mai 2021 și care încurajează participanții să creeze afișe de film ingenioase, cu accent pe arhitectură. Aici găsești toate detaliile.

Apoi, pe 15 mai, între orele 18:00 și 24:00, va avea loc proiecția online a filmului documentar „Blocul” (2016), regie și imagine: Maria Șalaru, editare și regie montaj: Ileana Szasz. La finalul filmului, urmează o discuție pe marginea filmului prezentat, cu ocazia premierii participanților – în cerc restrâns, ca între pasionați de cinema, arhitectură și oraș.

„De la dispute între vecini pornite de la mirosul gătirii în exces cu usturoi până la amintiri din iernile grele ale comunismului, acest film explorează universul social și material al unui bloc de apartamente din România. Documentarul urmărește povestea administratorului de bloc în efortul său de a media relațiile dintre vecini și de a păstra pacea și ordinea, creionând nuanțele vieții de zi cu zi a locuitorilor.” – Maria Șalaru, regizorul filmului „Blocul”

„Ne-am bucurat, cu ocazia provocării lansate tinerilor de De-a Arhitectura, să reînnodăm colaborarea cu asociația și să oferim, împreună cu Maria, o ocazie în care să redeschidem discuția, alături de tineri, despre locurile în care trăim. Dintotdeauna, cinematografia a avut ca inspirație viața oamenilor, iar filmele, la rândul lor, au contribuit la modelarea percepției pe care o avem despre oraș și mediul construit.” – Monica Sebestyen, co directoare a UrbanEye Film Festival, partenerul challenge-ului

„Ne-am gândit că ar fi o provocare interesantă pentru tineri să îmbine pasiunea pentru film și cea pentru arhitectură, să își exercite creativitatea și să caute, astfel, să descifreze mediul construit și multele moduri în care oamenii îl utilizează. «Case de film» îi invită pe tineri să aleagă un film sau un serial favorit și să reinterpreteze afișul acestuia, punând accent pe un obiect de arhitectură reprezentativ care i-a marcat din film. Tinerii pot, de asemenea, să aleagă o clădire care îi atrage și să improvizeze o poveste în jurul acesteia realizând și afișul filmului imaginar. I-am invitat să vadă clădirea aleasă ca pe un personaj în sine, cu viața pe care o conține sau cu întâmplările pe care le influențează sau, invers, să transforme clădirea într-o oglindă a peripețiilor personajelor. Și, astfel, să înțeleagă construcțiile și «dincolo de ziduri» (și de funcțiunea lor strictă), ca elemente active, cu personalitate, cu rol dinamic și surprinzător în viața orașului.” – arh. Cristina Dumitrescu și arh. Monica Popescu, creatoarele provocării

„Challenge 12 #DeaArhitecturaAcasa: Case de film” face parte din activitățile De-a Arhitectura începute în plin context pandemic când asociația a dorit să găsească o modalitate prin care să aducă arhitectura și educația de mediu construit mai aproape de copii și tineri, direct în casele lor. Rețeaua De-a arhitectura a dezvoltat periodic noi conținuturi adaptate acestor timpuri incerte care să se poată desfășura de la distanță, dar, în același timp, să îi provoace pe participanți în moduri creative, să fie jucăușe și accesibile în termeni de timp investit și materiale utilizate.

Afiș: De-a Arhitectura

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed