De vorbă cu Sabina Baciu, project manager MATER, biblioteca de materiale, și-un concurs – închis!

Despre MATER, prima bibliotecă de materiale din România (de fapt, din întreaga Europă de Sud-Est), ți-am mai povestit anul trecut, când s-a deschis și când ți-am recomandat să-i faci o vizită. Apoi, am revenit aici și ți-am arătat cum zona Timpuri Noi, unde se află și MATER, trece printr-o etapă de “rebranding” în ultima vreme. Între timp, biblioteca a devenit unul dintre noile locuri cool ale comunității creative din București, iar noi am vorbit cu Sabina Baciu, project manager MATER, despre conceptul spațiului, despre ritmuri alerte, deadline-uri strânse și satisfacțiile unui proiect unic pe la noi.

Ah, și citește interviul până la final – te așteaptă acolo un CONCURS special pentru întrăgostiții de design și materiale inovatoare. Doi dintre voi pot câștiga câte un abonament anual la bibliotecă, în valoare de 120 euro fiecare.

UPDATE: concursul a luat sfârșit. Cele două câștigătoare selectate de juriul MATER sunt utilizatoarele Andreea N. și Georgiana. Felicitări! Reprezentanții bibliotecii vă vor contacta pentru mai multe detalii 🙂 .

Fondatorii MATER: Sandy Bălășoiu (master librarian), Florin Cobuz (head of development), Sabina Baciu (project manager & comunicare) și Tamina Lolev (head of research).

De unde a pornit ideea MATER? Ce v-a inspirat și cât timp v-a luat până ați pus totul în practică?

Ideea MATER a pornit de la o nevoie a comunității Nod Makerspace. Pentru că Nod înseamnă foarte mulți arhitecți și designeri (de produs, vestimentari, de bijuterie etc.) care lucrează cu materiale diverse, a apărut această idee de a pune laolaltă mostrele cele mai interesante pe un panou, astfel încât toată lumea să poată beneficia de ele. Apoi, ne-am uitat mai cu atenție la acest concept și am descoperit că există biblioteci de materiale prin toată lumea, de la New York până în Seoul. Așa s-a născut ideea de a crea prima bibliotecă de materiale din România și Europa de Sud-Est și totul a căpătat consistență cu un prim grant câștigat prin concursul Mobilizăm Excelența. După aceea s-a eliberat un spațiu de 1.000 mp sub Nod Makerspace și uite așa a fost clar că avem toate premisele dezvoltării unui super proiect.

Sabina BaciuEchipa de fondatori și voluntari MATER

Cum a decurs proiectul: amenajarea spațiului, dificultățile inerente, surprize, aventuri sau schimbările de planuri?

Au fost, ca la orice proiect, nenumărate modificări și adaptări ale planului inițial. Pentru mine a fost și primul proiect care a implicat un șantier și de aici, desigur, au apărut foarte multe întârzieri – am avut noroc că toată comunitatea Nod Makerspace a pus umărul și am reușit să terminăm totul la timp. În noaptea de dinaintea lansării erau peste 20 de oameni, voluntari din comunitate, care montau ultimele module, spălau geamuri, dădeau cu mopul, șlefuiau mozaicul sau aranjau mostre pe module. Conferința de presă a început la 11:00, iar ultimii oameni au plecat pe la 9 dimineața! A fost un hei-rup extraordinar pentru că și finanțările au venit pe parcurs și atunci e greu să programezi un calendar realist, căci nu știi exact ce cashflow vei avea.

Un alt avantaj a fost că am stabilit niște parteneriate foarte mișto cu oameni și companii care au înțeles the big picture și relevanța unui astfel de proiect pe termen lung. E mare lucru să lucrezi cu oameni care vor să te susțină onest, fără să se piardă în micile discuții despre logo-uri mai mari sau mici, mai la stânga sau la dreapta.

Cum sprijină MATER proiectele creative, ce aduce nou? Cui i se adresează și pentru ce ar trebui să se pregatească cei care vor să vă viziteze?

MATER este o resursă extraordinară pentru toți profesioniștii care lucrează cu materiale: arhitecți, designeri, artiști, ilustratori, constructori, scenografi etc. Aici poți consulta, atinge și compara mostre super diferite de materiale din toată lumea, foarte diferite ca textură, compoziție sau proprietăți. Lucrăm de zor să finalizam și biblioteca online în care vei putea folosi filtre pentru a naviga printre datele tehnice ale materialelor.

Studenții și elevii au acces gratuit, iar pentru oricine altcineva, primele două intrări sunt gratuite – așadar poți veni să vezi despre ce este vorba. Dacă ți se pare un instrument util, poți apoi să îți achiziționezi un abonament anual de 120 euro.

Dacă vrei și spațiu de lucru în zona de coworking, abonamentele lunare încep de la 120 euro/lună și ai acces la spațiul de la MATER și Nod Makerspace, sălile de ședințe, zona de printare, cafea, apă, comunitatatea deja creată și la evenimentele noastre (în fiecare luni, un italian, membru al comunității, gătește o altă rețetă de paste – atât zic!)

Știm că proiectul are o mulțime de parteneri dintr-o paletă întreagă de domenii. Care sunt principalii parteneri și cum i-ați ales?

MATER este un proiect ambițios dezvoltat de asociația Nod Makerspace și avem un număr impresionant de parteneri care au decis să îl susțină. Am ales să abordăm companii care înțeleg valoarea unui parteneriat pe termen lung. Asta înseamnă că au încredere în ideea unei biblioteci de materiale – un instrument extrem de relevant pentru comunitatea industriilor creative – și au încredere și în execuția ideii – adică în noi ca echipă. Un alt criteriu a fost să avem parteneri care ne pot oferi, în afara susținerii financiare, know-how și resurse din zona inovației în domeniul materialelor, ca să putem construi împreună prima bibliotecă de materiale din România.

Ce urmează pentru MATER?

Într-o primă fază ne-am propus să ne concentrăm să creăm o experiență cât mai faină pentru vizitatorii și abonații MATER – asta înseamnă să finalizăm baza de date online, să avem cea mai simpatică echipă de bibliotecari și să generăm conținut relevant și de calitate pentru toți profesioniștii care lucrează cu materiale.

Începând de anul acesta ne vom ocupa de planurile de dezvoltare – cu sprijinul universităților și organizațiilor de profil din România, vrem să ajungem cu module de materiale în toată țara și desigur vrem să fim prezenți la târguri și evenimente de profil din regiune. Vrem ca MATER să devină un loc de întâlnire și un punct de referință la nivel internațional pentru comunitatea industriilor creative – prin diversitatea și relevanța materialelor, evenimentele organizate și gestionarea cele mai mișto comunități de profesioniști din industrii creative.

Avem în plan și o aplicație de VR care să ajute clienții arhitecților și designerilor să înțeleagă mai bine cum vor arăta și cum se vor “simți” proiectele de amenajare propuse.

Și acum concursul! Împreună cu MATER, oferim două abonamente anuale la bibliotecă, în valoare de 120 euro fiecare. Poți fi unul dintre cei doi câștigători. Tot ce trebuie să faci este să răspunzi, printr-un comentariu la acest post, la întrebarea: Ce material ai vrea să vezi în bibliotecă și de ce?

Fiecare concurent are voie să se înscrie cu un singur răspuns (drept comentariu la acest post). Cele mai creative două răspunsuri vor fi alese de juriul MATER, iar câștigătorii vor fi anunțați printr-un update la acest articol. Deadline: luni, 12 februarie, ora 24:00. Succes tuturor! ?

Fotografii: prin MATER

19 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed