Demonstrații tipografice ca pe vemuri, la Energiea

De stabilimentul de informare și experiment urban Energiea ai mai auzit pe la noi, iar în curând întreaga sa poveste va vedea lumina… tiparului virtual pe designist.ro. Ce am aflat însă proaspăt și neapărat vrem să vă împărtășim și vouă este că, începând de săptămâna aceasta, vom putea participa la demonstrații tipografice, așa cum se întâmplau pe vremuri, totul sub coordonarea atentă a lui Răzvan Supuran – maestru al hârtiei, tipografiei, legătoriei și creator al Atelierului de Carte, de la Muzeul Țăranului Român.

Se spune că, în spațiul Energiea (București, strada Brezoianu nr. 4), dacă asculți cu atenție încă poți auzi câte ceva din zgomotul preselor care, în anii 1920, funcționau aici aproape fără întrerupere. Prima utilizare a parterului clădirii rămâne încă vie. Prin concept, prin design și, de ce nu, prin îndeletniciri.

În fiecare miercuri, cam după ora 19:30, vei putea experimenta tehnici tipografice și legătorie de carte ca la începutul secolului trecut. Cele două prese vechi, autentice, de la Energiea, o mașină de îndoit cotoare Karl Krause datând din 1930, o litopresă Alexanderwerk de prin 1911, precum și prese de mână vor spune din nou povești pe hârtie, pline de imaginație. Vom culege litere de lemn sau plumb, le vom umple cu cerneluri tipografice și vom imprima pe hârtie confecționată manual, specialitatea lui Răzvan.

Atelierele sunt deschise oricui este interesat de acest meșteșug atât de frumos și uitat în zilele noastre, iar participarea este gratuită.

Dacă vrei mai multe detalii, pune o întrebare la contact@energiea.ro.

One Comment

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed