Despre Bucureștiul mai puțin ferchezuit

tudor-prisacariu-bucharest-1Îți povestim despre Tudor și Bucureștiul său. Ne place de Tudor, pentru că face parte din categoria bucureștenilor care iubesc Bucureștiul nu doar când e ferchezuit, cărora nu le-ar fi rușine să ducă un turist în cartierul Militari și care văd frumusețea și unicitatea lui în haosul și culorile industriale ale periferiilor.

tudor-prisacariu-bucharest-2Între septembrie 2012 și noiembrie 2014, Tudor Prisăcariu a petrecut 50 de zile mergând pe jos prin București cu scopul de a realiza o arhivă vizuală a orașului nostru, aflat într-o continuă transformare. Au rezultat 132 de fotografii, care surprind arhitecturi industriale, blocuri, căi ferate, calcane și peisaje urbane de periferie, toate reprezentări ale orașului prin ochii lui Tudor: crud, haotic, multistratificat, dar în același timp surprinzător de poetic și întotdeauna fascinant din punct de vedere vizual.

tudor-prisacariu-bucharest-3

tudor-prisacariu-bucharest-4Cele 132 de fotografii vor alcătui o carte, pe care Tudor se străduiește să o publice independent. Pentru a reuși, el are nevoie de sprijinul nostru. Pe scurt: trebuie să vândă în avans cel puţin 250 de exemplare pentru a acoperi costurile de tipar și a publica cartea. Până pe 31 august, desfășoară o campanie de crowdfunding pe website-ul dedicat proiectului, perioadă în care cartea poate fi precomandată la un preţ special.

tudor-prisacariu-bucharest-5

tudor-prisacariu-bucharest-6

Am stat puțin de vorbă cu Tudor și ne-a lămurit câteva curiozități:

tudor-prisacariu-bucharest-7Dacă ai face un tur al Bucureștiului cu niște turiști neconvenționali, pe care dintre traseele tale i-ai duce mai degrabă? 

I-aș duce în zona dintre fostul cartier evreiesc și Strada Traian, care e plină de case vechi interesante, în groapa de la Unirii (vizavi de Biblioteca Națională) și în groapa Văcărești, una o junglă de beton și alta o deltă urbană sălbatică. La Obor, atât pentu piață, cât și pentru micii de la terasa dintre cele două hale, și am putea încheia ziua cu un apus de soare pe malul Lacului Morii.

tudor-prisacariu-bucharest-8 tudor-prisacariu-bucharest-9

Care e strada ta preferată din București?

Sunt multe, dar cea care mi-a rămas cel mai bine în minte în urma explorărilor pe care le-am făcut pentru carte e Strada Liniei din Militari. Strada merge de-a lungul unei căi ferate dezafectate între Valea Cascadelor și Pasajul Lujerului. E un amestec fascinant de periferie, sălbatic, blocuri, case și diverse structuri improvizate.

tudor-prisacariu-bucharest-10

Ai schimba poezia locuitului în București cu poezia unui alt oraș din România sau de oriunde?

Documentarea Bucureștiului a început ca urmare a revenirii mele în țară în toamna lui 2012, după ce timp de 9 ani locuisem la Londra. Deci s-ar putea spune că am fost deja în situația asta. Bucureștiul m-a fascinat întotdeauna din punct de vedere vizual. E un oraș cu multe straturi, care te poate surprinde în orice loc și în orice moment. Pe mulți îi deranjează lipsa de uniformitate și haosul general, dar în ele stă tot farmecul, totul e să ai răbdare să treci de suprafață și să explorezi în profunzime.

bucharest-designist-dotsAceasta este harta celor 10 imagini cuprinse în articol. Prima imagine din post are numărul 1, ultima imagine are numărul 10.

Fotografii: Tudor Prisăcariu

2 Comments

  1. Ce frumos!

  2. eda

    pitoresc da, artistic da…dar in cartierul bucurestean lipseste armonia, incadrarea fireasca in spatiul de locuire. locatarul de la bloc este chinuit, el se lupta sa cucereasca acest beton salbaticit. sa imblanzeasca suprafetele mici si inghesuite. imaginea este frumoasa pentru privitor, pentru cel ce se detaseaza de spectacol, dar oare cum este pentru cel din interior, din inima cartierului/ghetoului?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed