HoneyWood: “Calitatea e strategia noastră pe termen lung” sau de ce să îți construiești o casă din lemn

Nu știm câți români care ajung să își îndeplinească visul de a-și ridica o casă pe pământ aleg să își construiască o casă din lemn. Poate nu mulți.

Însă noi am fi printre ei și am face o astfel de alegere pentru că o casă din lemn este ecologică, energia consumată fiind cu până la 75% mai mică decât în cazul unei construcţii tradiţionale, are o rezistență seismică mult mai bună decât o casă din cărămidă sau beton și, în plus, structura ei poate fi ridicată într-o zi. Da, vorbim despre casele inimoase din lemn HoneyWood cu dl. Răzvan Cazacu, fondatorul HoneyWood, care a decis mai întâi să construiască în vestul Europei pentru ca mai apoi să aducă experiența sa în România.

HoneyWood 12 designistCasă construită de HoneyWood în Alpii din nordul Italiei, la o altitudine de 1.250 m. Are o suprafață de 127 mp, iar pentru transportarea materialelor s-a folosit un elicopter.

Designist: După 10 ani de experiență în piețele europene, unde casele HoneyWood țin cald acum olandezilor sau francezilor, HoneyWood hotărăște la începutul acestui an să intre pe piața din România. Ce anume v-a făcut să spuneți “Da, acum este momentul”. De ce în toți acești 10 ani ați considerat că România nu este încă pregătită pentru tot ceea ce înseamnă o casa din lemn HoneyWood?

Dl. Răzvan Cazacu: Momentul nu a fost ales întâmplător, ci după o perioadă în care am analizat oportunităţile de pe piaţă. Am luat în considerare şi factorii economici, şi revenirea uşoară după criza financiară din anii trecuţi. Românii sunt, în general, un public receptiv la nou, dar există şi domenii în care sunt mai reticenți, aşa cum este cel al construcţiilor cu structură de lemn. Vesticii au conştientizat acum mulţi ani beneficiile lemnului în structurile caselor şi, din acest motiv, a fost mai uşor să construim acolo. În România am remarcat abia recent o preocupare în acest sens – din ce în ce mai mulți români își doresc case economice, construite din materiale naturale, care să asigure sănătatea locuitorilor și să protejeze mediul înconjurător. Casele cu structură de lemn oferă astfel de soluții, iar casele HoneyWood asigură garanția calității la standarde occidentale.

HoneyWood 09 designist

Designist: Cum ați hotărât să vă adresați mai întâi unor clienți din vestul Europei? A fost întâmplare sau strategie? Cum au ajuns acești clienți la HoneyWood?

Dl. Răzvan Cazacu: Clienții din vestul Europei căutau deja, de ani buni, soluții eficiente și economice atunci când se gândeau să își construiască o locuință, iar în țări precum Franța sau Belgia, lemnul era prima opțiune. Aşa că ne-am îndreptat atenția acolo unde exista cerere. Iniţial noi eram producători de mobilă, iar unul din partenerii noştri, impresionat de calitatea produselor şi de îndemânarea muncitorilor, ne-a întrebat dacă nu putem construi o casă. Am acceptat provocarea şi am reușit! După ce am ridicat primele locuinţe, am reuşit să le demonstrăm vesticilor că putem să construim case de calitate, durabile. Strategia pe termen lung a fost aceea de a garanta calitate indiferent de țara în care activăm și de a nu face niciodată compromisuri.

HoneyWood 07 designist

Designist: Cele mai rezistente construcții la cutremur sunt zgârie norii și casele din lemn.  Este adevărat? Și pentru că tot am experimentat recent câteva mici zgâlțâieli de plăci tectonice, ne puteți spune de ce o casă din lemn HoneyWood este mai rezistentă la cutremur decât una din cărămidă sau din beton?

Dl. Răzvan Cazacu: Da, este adevărat. Casele HoneyWood rezistă la cutremure de până la 9 grade pe scara Richter, dar şi la alte intemperii, pentru că lemnul este un material flexibil. Şi, pentru a-mi susţine argumentele, vă dau exemplu casa Teoran, construită de noi în sud-vestul Franţei, care a rezistat cu brio furtunii Klaus din 2009.

HoneyWood 01 designist Casa Teoran (340 mp) a fost ridicată pentru un veterinar francez și a rezistat cu brio furtunii Klaus, care în 2009 a afectat major sud-vestul Europei. Rafalele de vânt au ajuns până la 200km/h producând pagube de aproximativ 1.4 miliarde de euro, lăsând în urmă 400.000 de sinistrați. Casa HoneyWood a fost construită la sfârșitul anului 2008, iar după furtună nu au fost necesare reparații.   HoneyWood 11 designist

Designist: Sună incredibil, dar proprietarul unei casei din lemn HoneyWood se poate muta în noua casă după 3 luni, uneori chiar mai devreme, iar casa se ridică într-o singură zi. Cum este posibil acest lucru?

Dl. Răzvan Cazacu: După ce primim proiectul de arhitectură, cu ajutorul softurilor de ultimă generaţie, SEMA şi MiTek, producem în fabrică pereţii de tip sandwich pe care îi montăm într-o singură zi pe şantier. Apoi, în funcţie de complexitatea finisajelor, stabilim care este perioada de terminare a lucrării. De obicei, dupa 3 luni proprietarii se muta în noua lor locuinţă.

HoneyWood 05 designist

Designist: Mai știm că o casă din lemn HoneyWood vine la pachet cu mai multe avantaje: o izolație termică foarte bună, un mediu sănătos, ecologic, datorită lemnului folosit etc. Care este întreaga listă a beneficiilor?

Dl. Răzvan Cazacu: O casă de lemn este cu 10-15% mai încăpătoare decât una de cărămidă sau de beton cu aceeaşi suprafaţă construită. În acelaşi timp, energia consumată este cu până la 75% mai mică decât în cazul unei construcţii tradiţionale, deoarece pereţii din lemn izolează mult mai bine decât alte materiale.

HoneyWood 04 designist

Aceeași proprietate a lemnului, de a fi un bun izolator termic, determină și un confort sporit al locatarilor, deoarece casele HoneyWood păstrează căldura iarna și răcoarea vara. Iar pentru că în ultima perioadă suntem tot mai preocupați de dezvoltarea durabilă, veți fi probabil interesați să aflați că locuințele HoneyWood emană cu 23% mai puţine substanţe poluante decât clădirile din cărămidă sau beton, atât în faza de construcţie, cât şi ulterior. În plus, șantierul rămâne curat după finalizarea construcției, fără urme de moloz.

Structura de lemn este foarte rezistentă la intemperii, acţiuni accidentale şi, cum am mai zis, cutremure de până la 9 grade pe scara Richter. Dar calitatea locuințelor HoneyWood este dată şi de folosirea materialelor prime de calitate superioară fabricate în Germania şi Elveţia.

HoneyWood 06 designistCasa high tech construită în Bacău

Designist: Majoritatea oamenilor asociază o casă din lemn cu o arhitectură rustică. V-ați lovit des de această “preconcepție”?

Dl. Răzvan Cazacu: Foarte des. Casele din lemn pot fi şi case de vacanţă, rustice, la fel cum pot fi  locuinţe durabile, cu structură din lemn, care pot fi lăsate moştenire următoarelor generaţii. Construim case foarte diferite din punct de vedere arhitectural – tradiţionale, moderne sau exotice – exact așa cum își doresc viitorii proprietari.

HoneyWood 10 designistCasă ridicată de HoneyWood în nordul Franței. Are o suprafață de 250mp. 

Designist: De unde vine lemnul HoneyWood? Care sunt standardele lemnului așa cum este folosit pentru construcție?

Dl. Răzvan Cazacu: Lemnul pe care HoneyWood îl folosește în structurile caselor este adus din Germania și tratat în conformitate cu cele mai importante certificări internaționale. Folosim lemn de conifere (brad, molid), care intră în categoria lemnelor moi şi, conform standardelor, este perfect pentru construcţii. Dintre calităţile lui aș aminti greutatea specifică, conductibilitatea termică şi fonică, rezistenţa la compresiune, la întindere, la încovoiere, la forfecare, deformabilitatea, rezistenţa la şoc, flexibilitatea.

HoneyWood 03 designist

Designist: Cum v-a afectat criza, având în vedere că domeniul construcțiilor a avut mult de suferit în această perioadă, în care iată că dvs. vă lansați produsul pe piața locală?

Dl. Răzvan Cazacu: Criza nu ne-a afectat puternic. Da, domeniul construcțiilor s-a oprit din evoluția vertiginoasa ante-criză, dar am reușit să avem un business stabil, chiar să creștem în ultimul an. Ne dorim însă ca, în următorii cinci ani, ponderea caselor construite în România să fie mai mare decât a celor construite în afara ei.

HoneyWood 02 designist

Designist: Care este secretul business-ului HoneyWood?

Dl. Răzvan Cazacu: Secretul nostru este acela că nu ne-am pierdut entuziasmul și nu am făcut rabat de la calitate, ceea ce ne-a ajutat să construim încredere. Toate acestea au fost dublate de multă muncă și puțin noroc.

HoneyWood 14 designistCasă HoneyWood construită în 2010, în Eindhoven, Olanda. Are o suprafață de 183 mp.

Designist: Acum, după mai mult de jumătate de an de la lansarea business-ului HoneyWood pe piața din România, cum ați analiza reacțiile pieței locale?

Dl. Răzvan Cazacu: Piaţa locală a reacţionat exact aşa cum ne aşteptam. Casele HoneyWood au fost bine primite, românii au fost atraşi de portofoliul de ţări în care am acumulat experienţă şi, până în momentul de faţă, am reuşit deja să ridicăm o casă inimoasă la marginea Bucureştiului.

HoneyWood 13 designist

Designist: Cât costă o casă din lemn HoneyWood? Care sunt factorii care influențează prețul?

Dl. Răzvan Cazacu: O casă HoneyWood costă între 450 şi 600 Euro/mp, prețul variind în funcţie de finisaje. În acest preţ intră tot ce presupune construcţia, din momentul în care primim proiectul de arhitectură. Lucrurile de care trebuie să se ocupe clientul sunt achiziţia terenului, fundaţia şi proiectul de arhitectură.

HoneyWood 08 designist

Designist: Credeți că ați reușit până acum să schimbați un pic percepția locală asupra caselor din lemn, având în vedere că piața românească nu este una informată în ceea ce privește casele din lemn? Multă lume asociază o casă din lemn cu o construcție ușoară, nu prea trainică, care lucrează în timp, cu risc de incendiu etc. Este casa HoneyWood o casă pentru generații?

Dl. Răzvan Cazacu: Într-adevăr, românii au câteva prejudecăţi în privința caselor cu structură de lemn. Noi încercăm să le demontăm şi să le demonstrăm că locuinţele HoneyWood sunt atât de rezistente încât pot fi lăsate moştenire nepoţilor şi strănepoţilor. Credem că suntem pe drumul cel bun.

HoneyWood 15 designist

Designist: Domnule Cazacu, sunteți în plină construcție a propriei case la Bacău. Dvs. ce tip de casă HoneyWood vă construiți? Ce tip de tehnologie ați ales?

Dl. Răzvan Cazacu: Casa pe care o construiesc acum la Bacău este una total economică şi ecologică, pentru că va fi independentă energetic (își va produce singură toată energia de care vor avea nevoie locatarii ei). Vreau să demonstrez tuturor românilor, şi nu numai, că pe structură de lemn se poate ridica orice fel de locuinţă, indiferent de loc şi de sistemele pe care le încorporează. Particularitățile viitoarei case vin din tehnologia pe care o integrează, cum ar fi panourile fotovoltaice sau sistemul de ventilaţie cu recuperare de căldură. Chiar dacă investiția inițială pentru construirea acestei case de 500 mp este semnificativă, aceasta se va amortiza în timp datorită costurilor mici de întreţinere.

HoneyWood 16 designist

Designist: Și doar o vorbă să ne mai spuneți… Când o prezentăm pe designist.ro? 🙂

Dl. Răzvan Cazacu: Anul viitor. Ridicarea structurii a durat doar câteva zile, dar sistemele high-tech pe care le-am ales au termene de furnizare şi de montare mai mari.

Fotografii: prin HoneyWood

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed