ID Therapy: centrul de terapie individualizată unde ne-ar plăcea să întârziem. Nu neapărat la terapie :) ci la un workshop sau la o cafea cu Nadia Gorduza.

Vrând-nevrând sau, cum ar zice unii, de la o anumită vârstă, cuvântul “terapie” și-a făcut mai mult loc în discuțiile cu prietenii. Nu vom începe cu clasica “perdea” – nu e pentru mine, e pentru un prieten -, pentru că ni se pare cât se poate de firesc să fii ghidat prin problemele și provocările existenței, de care, de la o vârstă, devii din ce în ce mai conștient. Am auzit de suficiente nepotriviri, nu doar cu partenerul, ci și cu psihoterapeutul, dar și de nevoia unui tratament care merge dincolo de abordările generaliste, din ce în ce mai abandonate în tot ce ține de medicină și wellbeing.

De ce îți vorbim acum de nevoia terapiei individualizate? Pentru că, pe lângă persoana portrivită care te poate ajuta (meet Nadia Gorduza!), am descoperit recent și un centru în care noi am merge de drag. Să stăm cu ochii la sobele interbelice, cu cahle pictate, și să ne tragem sufletul pe canapeaua turcoaz. Știm din experiență că ajută la capitolul wellbeing. 🙂

Nadia Gorduza - DesignistNadia Gorduza este, la bază, medic, dar s-a specializat în psihoterapie și coaching. Mix profesional care o ajută să vină cu o abordare completă, ce integrează fizicul și psihicul, ca răspuns la problemele cu care se confruntă clienții ei.

ID Therapy este nu doar primul centru de terapie personalizată din România, cu un mix unic de abordări, care ți s-ar potrivi și ție, și unui CEO preocupat de performanța sa și a echipei. Ci și un spațiu care vorbește despre respectul pentru moștenirea interbelică. A fost amenajat într-un apartament al cărui mobilier era încă frumos păstrat peste vremuri, iar sobele pe care le vezi și acum în picioare nu au avut nevoie de restaurare.

4ID Therapy-DesignistCanapeaua turcoaz din cabinet.

O luăm cu începutul și îți povestim mai întâi despre spațiu și transformarea sa, ca să ajungem apoi la transformarea ta – prin abordări individuale și servicii corporate care ne-au schimbat perspectiva asupra terapiei de azi. Ce să îți spunem, că îți poți trata, de exemplu, frica de zbor cu ajutorul terapiei virtuale, că înveți despre cum să păstrezi armoia odată cu Bringing baby home, sau că poți veni aici la un workshop de Face reading (gândește-te cât de mult contează în timpul unui interviu pentru job sau negociere!)?

Revenim la povestea descoperirii spațiului, spusă chiar de Nadia. Atenție la cele 3 intervenții magice ce contribuie la finalul fericit: o amintire cu o bunică, o întâlnire cu o mătușă și un arhitect care a găsit formula reconversiei armonioase a clasicului în contemporan.

1ID Therapy-before-DesignistAșa arăta apartamentul interbelic, înainte de reamenajare

Cât de vechi e imobilul în care se află apartamentul și cine a locuit aici?  

Aflându-se într-o zonă centrală, locuită de vechea burghezie, imobilul a aparținut de-a lungul timpului unor intelectuali ai vremii, scriitori și personalități politice. În anii 1930, spațiul de la parter, în care funționează acum ID Therapy Bespoke Treatment Center, a găzduit un cabinet de avocatură. Din 1948, imobilul aparține unei familii de intelectuali, ai căror descendenți locuiesc în prezent la Londra.

2ID Therapy-DesignistBine ați venit la ID Therapy! Da, ușile vechi au fost vopsite.

Ce te-a atras la apartament atunci când l-ai văzut: lumina, aerul nobil, atmosfera? Suntem cu atât mai curioși cu cât și noi căutăm acum un birou nou. 😉 Ce a făcut să stea timpul în loc în timpul vizionărilor și să-l alegi?

M-au atras, într-adevăr, aerul nobil și atmosfera. Împreună cu soțul meu căutam de un an și jumătate un spațiu pentru centrul pe care urma să îl deschid, iar cerințele, deși nu foarte sofisticate, au făcut extrem de dificilă căutarea. Pe scurt ne doream un spațiu la parterul unei vile cu gradină, în zona de nord a capitalei, pe o stradă mai liniștită. Căutările nu au avut succes și acest lucru devenise deja “un vis”. Am găsit apartamentul când eram pe punctul de a renunța, la o simplă căutare pe internet.

A fost primul rezultat apărut în lista de căutare. Am sunat, am fost la vizionare împreună cu soțul meu și când am văzut că, în sfârșit, ceea ce visasem era chiar în fața ochilor noștri, am decis pe loc să îl luăm. Îmi aduc aminte că era vară și grădina din spatele casei, deși neîngrijită, avea niște hortensii superbe. În afară de acest declic vizual, a mai fost și unul emoțional. Am găsit în vitrina unui dulap o felicitare trimisă de către nepotul din Londra bunicii care locuia aici, spunându-i că îi este dor de ea și că o iubește. Bunica a fost cea care l-a crescut, neavând mamă. Pentru mine, conexiunea emoțională a fost foarte puternică, amintindu-mi de bunica care m-a crescut și pe mine.

1ID Therapy-DesignistAfter: sau cum arată unul dintre cele două cabinete de psihoterapie, cu soba superbă în prim-plan.

Before: dormitorul care funcționa aici.

5ID Therapy-before-Designist

Cum a decurs relația cu proprietarul? L-ai convins ușor că vei amenaja aici un centru de terapie personalizată?                                                

Relația cu proprietarul s-a desfășurat inițial prin agenție. Am avut noroc cu un agent imobiliar extrem de implicat, profesionist și un mediator foarte bun. Inițial nu a fost foarte ușor de convins, pentru că era foarte atașat emoțional de casa în care a copilărit și de bunica care l-a crescut. Avusese două încercări de a renova spațiul, dar fără succes, neavând cum să supravegheze procesul de la distanță. Ulterior, am cunoscut-o pe mătușa lui, care m-a plăcut foarte tare: i-a garantat că am cele mai bune intenții și așa a fost de acord cu propunerile mele.

6ID Therapy-before-DesignistBaia cea mare a apartamentului a fost împărțită în două băi mai mici, foarte cochet amenajate.

20ID Therapy-Designist

18ID Therapy-Designist Ne-au fermecat plăcuțele decorative de faianță, alb-negru. Vin de la Hornbach.19ID Therapy-Designist

Ai mai colaborat cu arhitecta Anca Murgescu, de la Studio 28G, și pentru alte proiecte sau aceasta a fost prima amenajare realizată împreună?

A fost primul proiect realizat împreună și, la fel ca și la găsirea spațiului, am descoperit-o printr-o serie de conjuncturi favorabile. M-a cucerit prin promptitudine, deschidere și creativitate. Întâmplarea a făcut ca și Ancăi să îi placă extraordinar de mult spațiul, să avem destul de multe lucruri în comun și viziuni similare, astfel încât colaborarea a decurs extrem de firesc și natural.

A dat dovadă de un profesionalism care m-a surprins, ținând cont că a fost o alegere făcută “on the spot”, fără recomandări. Experiența mea cu designeri și arhitecți în alte proiecte nu era una foarte fericită. Am lucrat cot la cot cu Anca pe tot parcursul șantierului, a ținut legătura cu constructorii, m-a însoțit și consiliat în toate achizițiile pe care le-am făcut și a arătat tot timpul interes pentru a găsi lucruri de calitate, dar care să nu depășească bugetul alocat, ceea ce a presupus, evident, multă muncă de research on și offline. 

23ID Therapy-DesignistID Therapy – Bespoke Treatment Center se află pe strada Naum Râmniceanu, în zona Dorobanți. Iar spațiul de 120 de metri pătrați al apartamentului se deschide spre o grădină încă pe atât. Abia așteptăm să updatăm vizita cu imaginile grădinii înflorite. 🙂
24ID Therapy-Designist

Ați intervenit și asupra compartimentării inițiale a apartamentului? 

Suprafața totală a apartamentului este de 120 de metri pătrați (are și subsolul inclus), iar a grădinii spre care se deschide este tot de 120 de metri pătrați. Am intervenit doar la nivelul băilor. Exista o singură baie mare pe care am împărțit-o în două și mai exista un spațiu mic, de 0,89 metri pătrați (de serviciu), pe care l-am transformat tot într-o baie. Arhitecta a venit cu idei foarte ingenioase pentru poziționarea chiuvetei și mascatul țevilor, deși se încercase acest lucru de câteva ori înainte de către celelalte echipe. În schimb, fiind o vilă veche, a fost nevoie de intervenții la nivelul pereților, iar rolul Ancăi a fost crucial: a venit cu soluții diverse de scafe, lumini, culori pentru a contura ambianța actuală.

22ID Therapy-DesignistCe-a de-a treia baie, amenajată în spațiul de 0,89 metri pătrați!

Care a fost conceptul care v-a ghidat în alegerea pieselor de mobilier și a culorilor care le însuflețesc?

Fiind un cabinet de psihoterapie, mi-am dorit ca sediul ID Therapy Bespoke Treatment Center să inspire căldură, intimitate, culoare, emoții pozitive, empatie și să te simți ca într-un cocon, să te învăluie. Să îți dea senzatia de siguranță, încât să poți să te deschizi și să-ți comunici propriile emoții. Fusesem în vacanță undeva în Provence și făcusem o fotografie în hotelul de acolo, unde eu m-am simțit așa. I-am arătat-o Ancăi și i-am spus că aș vrea ca la final să simt același lucru. Această imagine m-a ghidat în alegerea conceptului. Spre exemplu, culoarea canapelei turcoaz am ales-o pentru că turcoazul, din punct de vedere psihologic, controlează și vindecă problemele emoționale, inducând stabiliate și echilibru.

12ID Therapy-Designist Acum știm de ce ne place turcoazul: pentru că imprimă stabilitate și echilibru decorului. 🙂 Piesele de mobilier cu alură clasică vin de la Quadra. Inițial, Nadia și Anca au vrut să restaureze toate piesele vechi ale apartamentului, însă era nevoie de un buget mult mai mare, așa că le-au returnat proprietarului.17ID Therapy-Designist

Care e povestea tablourilor expuse în centrul ID Therapy?

Sunt canvasuri după picturi celebre ale lui Salvador Dali. Eu iubesc curentul suprarealist, iar Dali e preferatul meu. Știți că, după Dali, delirul constituie o interpretare a realităţii, iar paranoia o activitate creatoare care nu ţine de deformarea realităţii, ci are la bază o construcţie logică? Lui Dali îi place să se joace având conştiinţa jocului, dar stăpânindu-i la perfecţie regulile. A fost puternic influentat de Freud și a fost foarte atras de psihismul uman.

În cabinetul meu este Cap Rafaelesc Explodat, în care se vede Panteonul. A creat lucrarea la sfârşitul războiului, impresionat de bomba de la Hiroshima. Sunt puse în scenă obiecte sau fragmente de obiecte suspendate evocând electronii din jurul unui atom, ce sunt pe cale de a se agrega într-un personaj, figură sau, dimpotrivă, de a se descompune într-o imagine construită după rigorile secţiunii de aur.

În camera de primire este un tablou după o altă pictură celebră a lui Dali, Apariția unei fete și a unui vas cu fructe pe plajă. 

5ID Therapy-Designist“Apariția unei fete și a unui vas cu fructe pe plajă”, după Dali, în camera de primire. Candelabrele de cristal vin de la Luminna și au fost importate din Grecia.

16ID Therapy-DesignistLucrarea Cap Rafaelesc Explodat, după Dali

Cum ați conturat acest concept? Și ce avantaje aduce terapiei? Mai ales că, așa cum se vede de la noi, abia a început să se vorbească mai mult, și în contextele generaliste, de nevoia terapiei.

Suntem primul centru de terapie personalizată din România, cu un mix unic de abordări disponibile, de aplicat atât la nivel individual, cât și corporate. Conceptul Bespoke este foarte cunoscut și din ce în ce mai utilizat atât în medicină, cât și în wellbeing, în țări precum SUA și Anglia. Cred în complexitatea umană, în importanța tehnologiei și a protocoalelor terapeutice de ultimă generație, de aceea m-am regăsit întru totul în această abordare.

Am conceput ID Therapy inspirată de o întrebare care mi-a stăruit ceva timp în minte: ce-ar fi dacă o persoană, oricine ar fi aceasta, cu povestea ei de viață, cu provocările sale de orice natură, cu probleme de sănătate fizică sau psihică, ar putea veni într-un loc unde să beneficieze de o psiho-diagnoză complexă și completă și de unde să plece cu o soluție eficientă bazată pe cercetări științifice și adaptată nevoii sale?

Conceptul Bespoke are la bază expertiza noastră în domenii multiple și complementare, care ne oferă posibilitatea să concepem soluții unice, așa cum este și ființa umană. Eu sunt medic de profesie, iar specializarea în psihoterapie si coaching am urmat-o ulterior. Cred că fizicul și psihicul lucrează întotdeauna împreună și că soluțiile pentru sănătatea noastră nu pot fi fragmentare.

15ID Therapy-DesignistMăsuța cu blat de marmură are peste o sută de ani

Cine sunt clienții ID Therapy? Ce ar trebui să știm înainte de a apela la serviciile centrului?

Clienții ID Therapy sunt persoane în căutarea unei sănătăți mai bune și a echilibrului în toate aspectele vieții, precum și persoane care-și doresc să exceleze în domeniul profesional. Oferim atât servicii individuale, cât și corporate, de la Face Reading, Terapie de Cuplu Gottman, Terapii Scurte Strategice,Terapii Virtuale, la CEO coaching și Profiling.

Ceea ce ne diferențiază este mixul de abordări atât din punct de vedere diagnostic, cât și terapeutic, care ne dă posibilitatea să oferim fiecărei persoane soluții unice aplicate pe nevoia sa, nu rețete universale. Un alt lucru extrem de important este că toate metodele utilizate la ID Therapy sunt bazate pe cercetări științifice de peste 40 de ani și, evident, pe protocoale ce au la origini o statistică medicală. O parte dintre acestea sunt chiar unice în România, aduse din Statele Unite ale Americii. Astfel, folosim tehnologia și inovațiile de ultimă generație în domeniul psihoterapiei, combinate cu terapii scurte, strategice, orientate pe resurse și soluții, care dau un orizont de timp previzibil (10-12 ședințe) persoanei care vine în cabinet și dorește să știe de cât timp are nevoie pentru a-și rezolva problemele.

13ID Therapy-DesignistMasa de cafea cu blat din onix este “sora”celei cu blat de onix. Amândouă sunt seculare și au fost descoperite la aceeași galerie de antichități.

Spune-ne mai multe despre serviciile corporate ale ID Therapy?

Pentru publicul corporate avem servicii de profiling prin face reading, care vin în ajutorul departamentelor de resurse umane din corporații și companiilor de headhunting, în vederea selecției candidaților ideali pentru anumite posturi. Managerii învață să realizeze un portret predictiv al comportamentului, temperamentului, abilităților, atitudinilor și aptitudinilor unei persoane, bazându-se doar pe tehnici de citire a feței.

De asemenea, oferim și servicii de CEO Coaching managerilor de top care vor să se auto-depășească și să exceleze în afaceri, care vor să învețe să își gestioneze mai bine emoțiile în situații de criză sau care vor sa își dezvolte abilități de empatie și comunicare, așa numitele soft skills, esențiale pentru persoanele care au zeci de oameni în echipă. Un CEO nu este un superman și nu de multe ori ajunge în situații de blocaj decizional. Să nu uităm că în spatele unei cărți de vizită sau a unei funcții se află totuși o persoană, care la sfârșitul zilei are aceleași nevoi ca oricare dintre noi.

14ID Therapy-Designist

De terapii virtuale chiar auzim pentru prima dată. Cum intervine tehnologia în ședințele de psihoterapie?

Tehnologia este de un real ajutor în vindecarea fobiilor, întrucât s-a demonstrat că tratamentele sunt mai eficiente atunci când pacienții se simt confortabil în prezența stimulului generator de teamă. Pentru a crea cu acuratețe cadrul în care, de regulă, se declanșează anxietatea, se utilizează ochelari de proiecție 3D și căști pentru experiențe vizuale, auditive și kinestezice autentice. Terapia prin realitatea virtuală funcționează după expuneri repetate, în care pacientul este ajutat și ghidat de terapeut prin întrebări specifice. La ID Therapy, dispunem de sisteme de terapii virtuale pentru frica de zbor cu avionul și frica de furtuni, două dintre primele zece fobii la nivel mondial.

7ID Therapy-Designist

Ne-a impresionat nu doar transformarea spațiului, ci și conceptul implementat de Nadia în România. Mulți termeni noi care ne familiarizează ușor, ușor cu cât de multe înseamnă terapia azi. Remediul este să te așezi pe canapeaua turcoaz, să tragi cu ochiul la cahlele pictate și s-o asculți pe Nadia. Apoi să te asculți pe tine. Iar la final, să ieși în grădină.

Iar dacă nu vom publica noi primii fotografiile cu grădina înflorită, sigur le vei găsi, alături de alte noutăți cu folos, pe pagina de facebook ID Therapy.

6ID Therapy-DesignistFotografii prin ID Therapy Bespoke Treatment Center

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed