Într-un apartament nou din București, 3 camere au devenit 2

…sau cum „clarifici” o compartimentare nejustificată și dai fiecărei zone ce e al zonei respective din punctul de vedere al suprafeței 😉. Ne aflăm într-un apartament de 83 mp dintr-un bloc nou de lângă Piața Victoriei, în care detaliile (finisajele, obiectele sanitare, parchetul) erau deja puse la punct la prima vizită a arhitectelor Oana Vasile și Ștefana Costras de la Diez Office, dar compartimentarea a născut semne de întrebare încă de la primul pas. Soluțiile au venit odată cu recalibrarea funcțională a apartamentului și transformarea lui într-un spațiu simplu, fluid, cu linii curate. Și cu un glasvand .

Corpul de iluminat de deasupra mesei de dining vine de la Muuto. Glasvandul este creat de echipa studioului de arhitectură, în colaborare cu ateliere de producție, iar draperia este de la Studio Architime. 

„Cum am intrat în apartament ne-am întrebat unde este livingul. Apoi, ne-am dat seama de aranjarea confuză a spațiilor: intrarea dădea direct în living și abia în dreapta acesteia se afla holul de distribuție către dormitoare. Proporțiile în sine erau o altă problemă: livingul avea o lățime de 3m, holul, de 2m, iar lungimea era aproximativ aceeași pentru ambele – în jur de 5m. Ca urmare, i-am propus clientului să renunțăm la cel de-al doilea dormitor (destinat oaspeților) și să mărim suprafața zonei de zi”, ne-au explicat arhitectele.   

Funcționalitatea dictează întreaga amenajare, așa că simplitatea i s-a alăturat automat. Iar pentru că brief-ul proprietarului a cerut linii curate, un spațiu aerisit și primitor și accente de culoare, arhitectele au adoptat un stil cu influențe nordic-scandinave.

Citește și: Apartamentul Copper sau când un arhitect începe să spună povești

În locul peretelui de gips carton desființat, a apărut glasvandul creat de echipa studioului de arhitectură. Recunoaștem, ne-ar plăcea să stea descoperit mereu – mâinile sus pentru multă lumină și fluiditate! 😊 – , dar draperia-fundal are nu doar un impact cromatic plăcut asupra întregii amenajări, ci și un rol funcțional: separă cele două spații ale zonei de zi extinse – livingul de-o parte și diningul și bucătăria, de cealaltă parte.

Arhitectele au decis să dea nota industrială a amenajării – plăcile de beton aparente de pe plafon – , după ce au văzut golul lăsat de eliminarea peretelui. Un fel de „fă rai din ce ai” 😉.

Piesele de mobilier custom made, ca biblioteca și corpul-cadru pentru televizor din living, au fost create tot de echipa studioului de arhitectură, în colaborare cu ateliere de producție. Canapeaua vine de la Moor.

Spațiul nou câștigat marchează „miezul casei”, așa cum ne-au spus arhitectele: canapeaua și diningul (între care a fost montat glasvandul) formează acolo nucleul zonei de zi, iar corpurile de depozitare, mobilierul din living, bibliotecile și corpurile de depozitare „gravitează” în jurul lor.

Citește și: Acest apartament care te inspiră să pui o amenajare „pe şine” industriale 

Privind fotografiile, însă, este posibil ca „nucleul” să-ți pară biblioteca-magnet vizual din living – a făcut și ea parte din brief-ul proprietarului datorită pasiunii lui pentru lectură. De altfel, tot sub ghidajul proprietarului, arhitectele au decis ca fiecare corp de mobilier să includă și rafturi de bibliotecă: le vei vedea și în dormitor. Ne-a plăcut continuarea vizuală a bibliotecii în spațiul din dreapta glasvandului: de la rafturile din lemn, cu fundalul, trecem la nișele deschise, create pentru expunere.

Scaunele mesei de dining sunt de la Ikea.   

Zona dining-bucătărie își are propriul semi-separator: arhitectele au renunțat și aici la un perete de gips carton și l-au înlocuit cu un corp de mobilier custom made cu depozitări incluse – frigiderul, cuptorul cu microunde, ba chiar și caloriferul sunt integrate în el. În plus, zona centrală poate fi folosită pe post de bar/masă înaltă pentru mic dejun sau un pahar cu vin în timp ce gazda gătește, de exemplu.

Citește și: Mici lecții de design dintr-un apartament mare (de 103 mp!)

În dormitor, biblioteca este pe poziții și pare că-și așteaptă cărțile. Corpurile de iluminat suspendate vin de la Menu. Corpurile de depozitare foarte simple, care îmbracă peretele laterial, se repetă…

…în hol. Iar vizavi de ele, stă un pic de dinamism: peretele placat cu tablă perforată montată pe structură metalică, toate asamblate și vopsite în câmp electrostatic. Are și un rol funcțional, de „cuier” pentru placa de snowboard, bicicletă sau schiuri.   

Potrivit arhitectelor, bugetul proiectului a fost „controlat” și a ajuns undeva între 20 și 30 mii de euro. Investițiile au avut ca ax principal partea funcțională a spațiului, iar apartamentul este rezultatul unei comunicări fluide între client și echipă. Sună ideal, nu? 😊

Foto: Diana Oros

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed